Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Επιστολή Λοβέρδου προς Βρούτση για τη σωτηρία ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ

Επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση απέστειλε την Παρασκευή 12 Απριλίου ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρωήν υπουργός Εργασίας και Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, προκειμένου να προτείνει στον πρώτο μία λύση για τη διάσωση του ΙΚΑ και των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων, συνεπώς και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), σε περίοδο βαθιάς οικονομικής δυσανεξίας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρει στην επιστολή του ότι βιώσιμη και συμφέρουσα ρύθμιση για το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία είναι μία και μοναδική, το πάγωμα όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επειχειρήσεων προς τα ταμεία για 24 μήνες, υπό τον απαράβατο όρο η επιχείρηση να καταβάλλει ανελλιπώς τις τρέχουσες εισφορές της.

Η επιστολή του Ανδρέα Λοβέρδου έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Γιάννη,

Λόγω των αρμοδιοτήτων σας είστε σε θέση να γνωρίζετε, καλύτερα από τον οποιονδήποτε, πως οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, εξ αιτίας της κρίσης, λειτουργούν υπό καθεστώς εκτάκτων συνθηκών. Οι συντριπτικά περισσότερες χρωστάνε είτε στο Δημόσιο, είτε στα Ασφαλιστικά Ταμεία, είτε στις Τράπεζες, είτε στους προμηθευτές τους, είτε σε όλους μαζί. Η ύφεση είναι σαρωτική και επιδεινώνει τα προβλήματα.

Σε αυτό, λοιπόν, το δυσμενέστατο επιχειρηματικό περιβάλλον, ως Βουλευτής αλλά και ως πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «κρούω τον κώδωνα του κινδύνου». Η προωθούμενη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΙΚΑ και τα άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν είναι υλοποιήσιμη και εφαρμόσιμη και θα οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις σε πλήρες αδιέξοδο.

Οι επιχειρήσεις που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν για εξόφληση των οφειλών τους εντός 48 μηνών. Βιώσιμη και κατ’ επέκταση συμφέρουσα ρύθμιση για το ΙΚΑ και τα άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι μία και μοναδική: πάγωμα για 24 μήνες όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπό τον απαράβατο όρο ότι η επιχείρηση θα καταβάλει ανελλιπώς τις τρέχουσες εισφορές. Μετά το πέρας του 24μήνου θα μπορούσε να λειτουργήσει η προωθούμενη ρύθμιση των 48 μηνιαίων δόσεων.

Προτείνω να αναληφθεί διακομματική πρωτοβουλία ενημέρωσης και της Τρόικας για να υιοθετηθεί αυτή η πρόταση. Αλλωστε, από πλευράς ρευστότητας, μόνο θετικά μπορεί να είναι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Επαναλαμβάνω, και παρακαλώ σημειώστε αυτό που σας λέω, αν δεν υιοθετηθεί η πρόταση που προανέφερα, θα μετατραπούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ, από Ασφαλιστικός Οργανισμός σε Οργανισμό που το κύριο έργο του θα είναι η άσκηση αναγκαστικών μέτρων, κατασχέσεων και ποινικών διώξεων κατά των οφειλετών. Κύριε Υπουργέ είμαι βέβαιος πως θα δείτε με ενδιαφέρον την πρότασή μου αυτή και θα αναλάβετε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες».

Από τον Βασίλη Βενιζέλο
www.ygeia360.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου