Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Κ.Καρύδης: Κάποιες σκέψεις για τα εμβόλια των παιδιών μας

Προ μηνός είχαν δημοσιοποιηθεί κάποιοι οικονομικοί υπολογισμοί μου αναφορικά με το ετήσιο κόστος των εμβολίων και την τρέχουσα φαρμακευτική δαπάνη της χώρας (βλέπε http://loimoxi.blogspot.gr/2013/03/blog-post_6.html). 

Είχε υπολογιστεί ότι τα εμβόλια στοιχίζουν 86,9 εκατ. ευρώ ανά έτος και αυτό αποτελεί το 2,59% της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Ο αριθμός και το χαμηλό αυτό ποσοστό θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμα στοιχεία για την καθημερινότητα του λειτουργήματός μας, ως Παιδιάτρων. Βέβαια, αλλάζουν συνεχώς, έχοντας κάποιες αποκλίσεις από εξάμηνο σε εξάμηνο, επειδή γίνονται συχνές αναθεωρήσεις των τιμών των φαρμάκων τελευταία. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι αν οι τιμές των φαρμάκων ήταν από παλιά κάτω από τον ουσιαστικό και αυστηρό έλεγχο των αρχών, δεν θα φθάναμε στο σημείο για ένα κουτί χαπιών για τη θεραπεία του έρπητα ζωστήρα να πληρώνουμε στο παρελθόν 63.000 δρχ.(=184 ευρώ) περίπου και σήμερα 62 ευρώ, δηλαδή τρεις φορές λιγότερο. Ακόμη αμφιβάλλω, αν λογοδότησε κάποιος για την φαρμακευτική υπερκοστολόγηση του παρελθόντος. Ούτε για ανάληψη πολιτικής ευθύνης(=τι ανούσια και άκομψη έννοια),ούτε για ποινική δίωξη «υπευθύνων» άκουσα. Αντιθέτως άκουσα πολλές φορές από χείλη παλαιότερου διοικητή ταμείου να λέει «με νόημα» ότι «για τη διόγκωση της δαπάνης ευθύνη έχουν οι γιατροί». Και το σταματούσε εκεί! 

Ας περάσουμε σε ένα τελείως διαφορετικό τοπίο τώρα. 

Στην «Καθημερινή» της 7/4/2013 η δημοσιογράφος κ. Ιω. Μάνδρου αναφέρει ότι το κλεμμένο χρήμα από δεσμευμένους λογαριασμούς 5 μόνον εταιρειών και προσώπων, είναι 560 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για «ζεστό χρήμα» που αναμένεται να εισπραχθεί άμεσα από τις ελληνικές αρχές. Μένει να το δούμε. 

Συνδέονται εννοιολογικά τα δύο τοπία, δηλαδή τα Εμβόλια και τα «κλεμμένα»; Προφανώς όχι εννοιολογικά,αλλά μόνον αριθμητικά. 

Εξηγούμαι: Αν κάνετε τη διαίρεση 560/86,9, θα δείτε ότι τα χρήματα αυτά φτάνουν για τα εμβόλια 6,5 χρόνων(!) για τα παιδιά της χώρας. Τόσο απλά. Θα δούμε να υλοποιείται κάποια πολιτική απόφαση μετακίνησης αυτού του ποσού προς το Υπουργείο Υγείας, ώστε να διασφαλισθεί το κόστος των εμβολίων για τα επόμενα χρόνια; Το λέω αυτό, γιατί ανησυχώ ως πολίτης κυρίως, επειδή ζούμε την εποχή του «κουρέματος»-γιατί όχι και του κόστους των εμβολίων-αφού, όλα μπορούν να «κουρευτούν» σε μια νύχτα. 

Όταν, παραπάνω αναφέρθηκα σε παιδιά, εννοούσα τα ήδη έχοντα κοινωνική ασφάλιση, γιατί σε αυτά μόνον αντιστοιχεί ο αριθμός των 86,9 εκατ. ευρώ/έτος. Για τα ανασφάλιστα παιδιά δεν βρήκα στοιχεία, παρά μόνον εκτιμήσεις με μεγάλες απoκλίσεις. 

Ο εμβολιασμός ΟΛΩΝ είναι απόλυτη προτεραιότητα για κάθε κοινωνία. Το κράτος πρέπει γρήγορα να αποτυπώσει τα προβλήματα των ανασφάλιστων μη εμβολιασμένων παιδιών και να πάρει τις αποφάσεις του. Δείτε στον ιστότοπο του BBC news (http://www.bbc.co.uk/news/mobile/uk-wales-22036576#sa-ns_mchannel=rss&ns_source=PublicRSS20-sa) τι συμβαίνει στο Σουώνσι και την υπόλοιπη Ουαλία αυτό τον καιρό με την επιδημία ιλαράς. Και αναφέρομαι στο Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου γνωρίζουμε τo επίπεδο υγειονομικής οργάνωσης. 

Η ευθύνη του κάθε κράτους, και του δικού μας εν προκειμένω, για την εφαρμογή σωστού προγραμματισμού εμβολιασμών, είναι τεράστια. Αυτό έχει την ευθύνη να κάνει ουσιαστικό σχεδιασμό και να δράσει. Όχι οι παχυλά επιδοτούμενες και πάμπολλες ΜΗ.ΚΥ.Ο. τελευταία ή οι επιχορηγούμενες και μη επιχορηγούμενες φιλανθρωπικές κινήσεις, οι μεθοδευμένες δράσεις κάποιων πρόθυμων πολυπραγμόνων δημοτικών αρχόντων κοκ .Όλες και όλοι αυτοί, μόνον, αποσπασματικό έργο μπορούν να παράξουν στο μεγαλειώδες κεφάλαιο των εμβολιασμών και βέβαια, δεν πείθονται ότι ακολουθούν λανθασμένη στρατηγική. Ούτε και το έργο των Παιδιάτρων, των καθ΄ ύλην αρμοδίων για τους εμβολιασμούς σέβονται και υπολογίζουν! Ο εμβολιασμός του ανασφάλιστου παιδικού πληθυσμού, που δεν πρέπει να είναι- τηλεοπτικώς εκφραζόμενη εκδήλωση οίκτου προς τα παιδιά-αποτελεί πολύ σοβαρή υπόθεση. Kατέχουν το θέμα της υλοποίησης των εμβολιασμών οι εκάστοτε σύμβουλοι των Υπουργών; Δεν το γνωρίζω, αλλά έχω λόγους για να αμφιβάλω, εφόσον είναι αληθινές οι κυκλοφορούσες «διαρροές» πληροφοριών και απόψεων. 

Δεν πρέπει πάλι να απογοητευθούμε από βιαστικές αποφάσεις σοφών και σωτήρων. Χορτάσαμε κι από αυτούς. 

Απαιτείται σχέδιο, κόπος, διάρκεια και σοβαρότητα. Και στο επίκεντρο να είναι οι Παιδίατροι. Όλοι οι μαχόμενοι Παιδίατροι της χώρας. Όχι ο οποιοσδήποτε «ειδικός»,ο οποίος θέλει να εμπλακεί με το θέμα. 

Ας μην ξαναγίνουν λάθη σαν αυτά που έγιναν το 2009 και εντεύθεν με τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Εξετέθησαν αρκετοί. Κάποιοι από τις αρχές, τους δημοσιογράφους, τους γιατρούς έως και τους επιρρεπείς γιατρούς στο τηλεοπτικό γυαλί (=Τηλεοπτική ιατρική στη χώρα της τηλεοπτικής δημοκρατίας και τηλεμαχίας). 

Καθαρές κουβέντες, έστω και τώρα. Μπορούμε, αν θέλουμε. Θέλουμε όμως; Μένει να το δούμε! 

Κωνσταντίνος Καρύδης 
Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος 
Αθήνα 

KKarydis@otenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου