Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ


Προς:                - Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
κ. Άδωνη Γεωργιάδη 

Ιατρικός Σύλλογος ΠάτραςΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: - Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
κ. Αντώνη Μπέζα 
- Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ
- ΠΙΣ, ιατρικοί σύλλογοι
- μέλη μας


Πάτρα, 03/07/2013

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων σας, σας ευχόμαστε επιτυχή υπουργική θητεία και ευελπιστούμε σε δημιουργική συνεργασία.

Από την πληθώρα των προβλημάτων που μαστίζουν τον χώρο της δημόσιας υγείας, θα θέλαμε να επικεντρωθούμε σε επείγοντα θέματα που άπτονται της λειτουργίας του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ.

1.    Η οριζόντια και επομένως ανορθολογική περικοπή πόρων των νοσοκομείων, τα λάθη στη σύνταξη των νέων οργανισμών των νοσοκομείων που έχουν εξαφανίσει άκρως απαραίτητα τμήματα και κλινικές, οι επιστημονικά ανεδαφικές και επομένως μη ουσιαστικές συγχωνεύσεις Νοσοκομείων και κλινικών, οι πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμής δεδουλευμένων εφημεριών λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων, και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις και το μακροχρόνιο «πάγωμα» διορισμών ιατρών που έχουν «κριθεί», οδηγούν σε υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των νοσοκομειακών μονάδων, υποβαθμίζουν και τελικά θέτουν σε κίνδυνο την περίθαλψη των Ελλήνων ασφαλισμένων.

2.    Η μη απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ασφαλιστικών ταμείων προς τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς, που έχουν χρηματοδοτήσει με ίδιους πόρους την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της χώρας επί χρόνια, θυμίζει το «γιοφύρι της Άρτας».

3.    Ο εξαρχής ελλειμματικός  προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, με τις απρόβλεπτες και αυθαίρετες τροποποιήσεις αυτού, και τις αντίστοιχες αιφνιδιαστικές αναδρομικές «περικοπές» και «κουρέματα» των παρόχων μετά από επισκέψεις του τεχνικού κλιμακίου της τρόϊκας, έχουν φέρει σε αμηχανία και απελπισία μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Η έλλειψη σοβαρών ελεγκτικών μηχανισμών εκ μέρους του οργανισμού, παρόλη την επικαιροποιημένη ψηφιακή καταγραφή των δεδομένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, καθώς και η επιβολή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας της άρσης του κλιμακούμενου rebate στον εργαστηριακό τομέα, θέτουν ερωτηματικά περί της ίσης και δίκαιης συμπεριφοράς του οργανισμού έναντι των παρόχων. Θεωρούμε τουλάχιστον απαράδεκτη απόφαση, που καταπατά κάθε έννοια συνταγματικού δικαίου, την αναδρομική οριζόντια εφαρμογή του claw back της τάξεως του 30-40%. Αυτή η απόφαση, σε συνδυασμό με την έλλειψη διαφάνειας εκ μέρους του οργανισμού που όφειλε να κρατά ενήμερους τους παρόχους για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013, οδηγεί σε οικονομική κατάρρευση συνεργάτες του ΕΟΠΥΥ που κάλυψαν με ίδιους πόρους την ΠΦΥ 10 εκατομμυρίων Ελλήνων, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Τα παρακάτω ερωτήματα επιζητούν απάντηση:
1.    Προ μηνός, ανακοινώθηκε τροποποιημένος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ του 2013, που για τις παρακλινικές εξετάσεις άγγιζε τα 380 εκ (347 εκ το 2012) και για τις ιδιωτικές κλινικές τα 540 εκ (583 εκ το 2012). Που πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες για την αυθαίρετη τροποποίηση του προϋπολογισμού (στα 240 εκ και 312 εκ αντίστοιχα), έχοντας υπόψη ότι στον οργανισμό έχουν ενταχθεί σχεδόν όλα τα ταμεία και υπάρχει μεγάλη αύξηση του ασφαλιστικού πληθυσμού σε σχέση με πέρυσι;
2.    Η επιβολή συμμετοχής 30% των ασφαλισμένων στην κάλυψη των εξόδων νοσηλείας μείωσε το τζίρο του κύκλου εργασιών των περισσότερων ιδιωτικών κλινικών κατά 35-50% και η ίδια περίπου εικόνα παρατηρείται στο σύνολο των ατομικών εργαστηριακών μονάδων. Θα πρέπει λοιπόν, από τα επίσημα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, να αναζητηθούν και να κοινοποιηθούν δημόσια ποιες είναι οι εργαστηριακές μονάδες ή οι ιδιωτικές κλινικές που παρουσιάζουν στοιχεία παράλογης αύξησης του κύκλου εργασιών, εκτινάσσοντας αντίστοιχα τον προϋπολογισμό.
3.    Με την ισοπεδωτική οριζόντια εφαρμογή του claw back «επιβραβεύεται» η τακτική αυτών που παρουσιάζουν αντισυμβατική συμπεριφορά και «τιμωρούνται» οι συνεργάτες του ΕΟΠΥΥ που προσφέρουν ειλικρινείς υπηρεσίες προς τον οργανισμό. Αυτό είναι το μήνυμα ισονομίας και απόδοσης δικαιοσύνης που θέλει να εκπέμψει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας;

Κε Υπουργέ,

·         Επειδή οι ιατροί του ΕΣΥ στηρίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας με φιλοτιμία και αυταπάρνηση, υποαμειβόμενοι και απλήρωτοι εδώ και μήνες για δεδουλευμένες εφημερίες, λόγω διοικητικής κωλυσιεργίας της πολιτείας, απαιτούμε την άμεση νομοθετική διευθέτηση του ζητήματος και την άμεση απόδοση των δεδουλευμένων εφημεριών. 

·         Επειδή οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί που υπηρετούσαν στα πρώην ασφαλιστικά ταμεία, λόγω ανεξήγητων νομικών και διοικητικών κωλυμάτων, δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει στα ασφαλιστικά ταμεία εδώ και 2,5 έτη, και παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, απαιτούμε επίσημο χρονοδιάγραμμα για την απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

·         Επειδή θεωρούμε καταστροφική και αδιαφανή την αιφνιδιαστική απόφαση οριζόντιας εφαρμογής του claw back στον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας, ζητούμε την επαναφορά του μέτρου του κλιμακούμενου rebate ή την εφαρμογή μηνιαίου πλαφόν και την απόδοση δικαιοσύνης στην εφαρμογή εκπτωτικών πολιτικών, με όρους διαύγειας και διαφάνειας εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ.

  
Ο Ιατρικός σύλλογος Πατρών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και του καθήκοντός του έναντι των ιατρών και της κοινωνίας,  είναι αντίθετος σε πράξεις αποδιοργάνωσης του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, διεκδικώντας παράλληλα τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματα των μελών του.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                  Ο Γραμματέας


Άννα Μαστοράκου          Γεώργιος Σκρουμπής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου