Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Πέρασε η τροπολογία για την τιμολόγηση φαρμάκων με 164 ψήφους

Από Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή - ygeia360.gr


Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα 27 Νοεμβρίου η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 164 βουλευτές, κατά ψήφισαν 72 βουλευτές, ενώ δέκα βουλευτές ψήφισαν «παρών».


Η ψηφοφορία διεξήχθη σε έντονο κλίμα εν μέσω αλληλοκατηγοριών για διαπλοκή μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την τροπολογία και κατήγγειλε την ψηφοφορία ως «παράνομη, αντικανονιστική και αντισυνταγματική».


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι ψηφίζουν «ναι» στα άρθρα 1, 2, 3, 4 της τροπολογίας και «όχι» στο άρθρο 5, που αφορά την μείωση στη τιμολόγηση των φαρμάκων.


Αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να διεξαχθεί η ψηφοφορία ξεχωριστά για κάθε ένα από τα πέντε άρθρα της τροπολογίας και όχι ενιαία, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από το προεδρείο.

Την τροπολογία υπερψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» όπως και είχε προαναγγείλει.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποχώρησαν από την διαδικασία όπως και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι τελευταίοι όμως επειδή παράλληλα διεξαγόταν και η ψηφοφορία για την άρση ασυλίας βουλευτών της, Ηλία Κασσιδιάρη και Δημήτρη Κουκούτση.

Σε ανακοίνωσή τους αργότερα η οποία κατατέθηκε στο Προεδρείο της Βουλής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης, Π. Λαφαζάνης και Π. Κουρουμπλής, , χαρακτηρίζουν παράνομη τη διεξαχθείσα ψηφοφορία και προσθέτουν:

«Η διεξαχθείσα ψηφοφορία είναι παράνομη ως απολύτως αντικανονιστική και αντισυνταγματική, εφόσον αυθαιρέτως στην συγκεκριμένη τροπολογία συμπεριλαμβάνονται πέντε διαφορετικά άρθρα, στα οποία δεν καταγράψατε τις διαφορετικές ψήφους των βουλευτών μας. Νόμιμο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει και δεν θα γίνει δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η φαλκίδευση της ψήφου μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου