Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Νέο μέτωπο στην Υγεία με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ - Για νέα μέτρα προειδοποιεί ο Α. Γεωργιάδης

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η απόφαση για τη διακοπή των συμβάσεων περίπου 1.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ, που ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή από τον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα, αποτελεί μέρος μόνο του σχεδίου του υπουργείου κατά των κινητοποιήσεων των γιατρών. Με νέα μέτρα προειδοποιεί ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Της Πέννυς Μπουλούτζα - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Νέα «σύρραξη» στον χώρο της Υγείας έχει ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα, με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εμφανίζονται αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα. Πρώτο «θύμα» είναι οι συμβάσεις περίπου 1.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες διακόπτονται από σήμερα με απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για γιατρούς που δουλεύουν στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και οι οποίοι μέχρι χθες μπορούσαν ως ελεύθεροι επαγγελματίες επιπλέον να δέχονται επί πιστώσει έως και 150 ασφαλισμένους τον μήνα στο ιδιωτικό τους ιατρείο. Ο ΕΟΠΥΥ διακόπτει από σήμερα τις συμβάσεις με τους συγκεκριμένους γιατρούς για το επιπλέον έργο τους στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Η κίνηση αυτή είναι ουσιαστικά μέρος του «plan B», για το οποίο είχε προειδοποιήσει τους γιατρούς ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν χθες στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο του «plan B» εξετάζεται επίσης να μοιρασθούν αυτές οι «έξτρα» 150 επισκέψεις τον μήνα στους συμβεβλημένους γιατρούς, να αξιοποιηθούν περαιτέρω τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αλλά και να υπογραφούν νέες συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς.

Ετσι, λίγες ώρες μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τα φάρμακα και πριν κατακαθίσει η σκόνη από τη μετωπική σύγκρουση του υπουργείου Υγείας με τον ΣΥΡΙΖΑ, το πολεμικό σκηνικό μετατοπίζεται στις επικείμενες αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οι οποίες σύμφωνα με την κυβέρνηση θα συνοδευτούν με πρόγραμμα κινητικότητας-διαθεσιμότητας και απολύσεις γιατρών ΕΟΠΥΥ. Χθες, νωρίς το πρωί ο υπουργός κ. Γεωργιάδης προειδοποιούσε (ΣΚΑΪ) τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να επιστρέψουν στην εργασία τους, διότι το υπουργείο διαθέτει «plan B» (σχέδιο Β) το οποίο «δεν θα τους αρέσει». Η απάντηση ήρθε από τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ), Γιάννη Χρονόπουλο, που δήλωνε ότι οι γιατροί δεν εκβιάζονται και, «χαριτολογώντας», ότι αυτοί έχουν «plan C». Λίγη ώρα αργότερα, η ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ ανακοίνωνε νέες επαναλαμβανόμενες απεργίες για τις 4, 5, 6 και 9 Δεκεμβρίου κάνοντας λόγο για «αδιάλλακτη στάση του υπουργού Υγείας ως προς τις απολύσεις και τη διάλυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Αργά χθες το απόγευμα –και αφού είχε προηγηθεί σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες στο υπουργείο Υγείας– ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας ανακοίνωνε από τη Βουλή την απόφαση του υπουργείου για διακοπή των συμβάσεων. Οπως δήλωσε, «η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα προχωρήσει. Εχουμε κάνει εξαντλητικό διάλογο με όλους τους εργαζομένους στον ΕΟΠΥΥ και βούλησή μας είναι αυτός ο διάλογος να είναι διαρκής, καθώς πάνω από όλα είναι οι πολίτες και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της πρόσβασης στο φάρμακο και στις υπηρεσίες υγείας. Κανείς δεν μπορεί να στερήσει από τους πολίτες αυτό το δικαίωμα. Αυτό όμως που συμβαίνει με τους ιατρούς-υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ που το πρωί απεργούν στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ και το απόγευμα δέχονται ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία με πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Από αύριο διακόπτονται οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ».

«Οι γιατροί δεν θα κάνουν πίσω», δήλωσε στην «Κ» μετά την ανακοίνωση του κ. Μπέζα ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ κ. Αθ. Αποστολόπουλος. Χαρακτήρισε κίνηση πανικού τη διακοπή των συμβάσεων από το υπουργείο, λόγω της σχεδόν καθολικής συμμετοχής των γιατρών στην απεργία, αλλά και κίνηση «υψηλού ρίσκου» αφού θα πλήξει τους ασφαλισμένους, που θα έχουν λιγότερες επιλογές για ιατρικές επισκέψεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου