Επιπλέον 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να μπουν φέτος στο «καλάθι» του ΕΟΠΥΥ από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και τις νέες τιμές που θα ισχύουν στα ράφια των φαρμακείων από τα μέσα περίπου του Μαρτίου. Το στοίχημα για το υπουργείο Υγείας είναι διπλό: Αφενός να επιτευχθεί ο στόχος που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα για μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (χωρίς τον υπολογισμό των εμβολίων) σε 1,916 δισ. ευρώ για το 2014, από 2,371 δισ. το 2013. Αφετέρου να αποκτήσει ο ΕΟΠΥΥ την πολυπόθητη ρευστότητα, ειδικά φέτος που αναμένεται να δώσει μεγάλη μάχη για να τηρήσει τις ισορροπίες ανάμεσα σε έσοδα και έξοδα.
Και αυτό καθώς, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2014, οι δαπάνες είναι περισσότερα από τα έσοδα. Πιο συγκεκριμένα, τα έξοδα του Οργανισμού, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Υγείας, ανέρχονται σε 6,502 δισ. ευρώ, την ώρα που τα έσοδα του υπολογίζονται στα 6,151 δισ., υπό την προϋπόθεση βέβαια πως δεν υπάρξει κάποια ανατροπή αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο της Υγείας (οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν σχεδόν ίδιες, στα 3,8 δισ. ευρώ, από 3,9 δισ. το 2013.
Με βάση τις μέχρι τώρα προβλέψεις, η μείωση που θα επέλθει με την εφαρμογή των τιμών του νέου τιμοκαταλόγου θα επιφέρει μείωση κατά 238 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 4,7%. Η εκτιμώμενη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι 202 εκατ. (ποσοστό μείωσης 5,48%), ενώ η εκτιμώμενη μείωση για τα νοσοκομεία θα είναι άλλα 36 εκατ. (μείωση 2,62%).
Συνολικά, όπως ανακοινώνει ο ΕΟΦ, 7.495 σκευάσματα υπέστησαν μείωση, τα υπόλοιπα διατήρησαν τις ίδιες τιμές, ενώ κανένα προϊόν δεν εμφανίζει αύξηση τιμής. Ο μέσος όρος τέλος ποσοστού μείωσης επί του τιμοκαταλόγου των φαρμάκων αγγίζει το 8,28% σε σχέση με το προηγούμενο δελτίο τιμών του Αυγούστου 2013.
Η εξοικονόμηση από τα φάρμακα έρχεται σαν «μάννα εξ ουρανού» για τη διοίκηση του Οργανισμού, η οποία ευελπιστεί πως τα αυτή τη φορά τα νούμερα θα βγουν. Εξάλλου η επιβολή στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ πλαφόν συνταγογράφησης για τα φάρμακα, αλλά και η θέσπιση ορίου στα παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων, αποφασίστηκαν και αυτά προς την παραπάνω κατεύθυνση.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πάντως πως η μεσοσταθμική μείωση μπορεί τελικά να είναι ακόμη μεγαλύτερη, εξαιτίας της ρύθμισης για την υποκατάσταση με το φθηνότερο γενόσημο, κατεβάζοντας τελικά τη φαρμακευτική δαπάνη τουλάχιστον κατά 12%, αν τηρηθεί ο σημερινός ρυθμός υποκατάστασης, που κινείται με ποσοστά γύρω στο 3%.
Και το «συμμάζεμα» του ΕΟΠΥΥ συνεχίζεται: Στόχος είναι, μετά και το νομοσχέδιο που τον μετατρέπει αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών, να καταφέρει να αντιμετωπίσει την προκλητή ζήτηση και την υπερκοστολόγηση, κυρίως τους τομείς του φαρμάκου και των διαγνωστικών εξετάσεων. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται μάλιστα και οικονομικοί έλεγχοι των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υγείας, αλλά και διαπραγματεύσεις τιμών ανάλογα με τον όγκο των προσφερόμενων υπηρεσιών Υγείας.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου