Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Έρχονται και απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

Τη λειτουργία -κατά το πρότυπο των απογευματινών ιατρείων- και απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συμμετείχε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη με τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της επικράτειας. Το σχετικό πολυνομοσχέδιο αναμένεται να έρθει στη Βουλή το Μάρτιο.

«Πρώτα από όλα θα γίνονται συμβάσεις με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Θα μπορούν να πληρώνουν οι ασθενείς μέσω της ιδιωτικής τους ασφάλειας, όσοι έχουν. Άρα, δεν είναι ανάγκη να πληρώνει ο ασθενής. Δεύτερον θα υπάρχει ένα ποσοστό που θα παίρνει το νοσοκομείο από τη λειτουργία των χειρουργείων, ένα ποσοστό που θα παίρνει ο γιατρός και ένα ποσοστό που θα παίρνει το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Συμπλήρωσε ακόμη πως για να μπορεί ένας γιατρός να κάνει απογευματινά χειρουργεία (όπως και απογευματινά ιατρεία) θα ελέγχεται πρώτα αν τηρείται η πρωινή δουλειά του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, πρόκειται για ένα κομβικό μέτρο που θα αποσυμφορήσει τις μεγάλες αναμονές στα τακτικά πρωινά χειρουργεία.

«Σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένας ασθενής μπορεί να περιμένει και τρεις μήνες για να χειρουργηθεί. Όταν λοιπόν κάποιοι θα μπορέσουν να πάνε το απόγευμα είτε επειδή έχουν να πληρώσουν από την τσέπη τους είτε επειδή έχουν ιδιωτική ασφάλεια, αυτομάτως εκείνος ο οποίος δεν έχει θα περίμενε τρεις μήνες, θα περιμένει δύο μήνες ή έναν μήνα. Επομένως, είναι επ’ ωφελεία όλων αυτό το μέτρο και μόνο κάποιοι που έχουν ιδεολογικό θέμα με την έννοια της ιδιωτικής αγοράς, είναι αντίθετοι, αλλά αυτοί πλέον στην Ελλάδα είναι μια μικρή μειοψηφία» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Κατά τη σύσκεψη με τους διοικητές των νοσοκομείων εξετάστηκε ακόμη η πορεία των αιτήσεων των γιατρών για ένταξή τους στο ΠΕΔΥ. «Οι ανάγκες του κόσμου θα αντιμετωπιστούν εκεί που θα προκύψουν πραγματικά κενά. Σε πρώτο χρόνο με συμβασιούχους και επικουρικούς γιατρούς για να γίνει γρήγορα και με λίγη υπομονή με τις κανονικές διαδικασίες» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου