Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Το 28% άγγιξαν οι ανασφάλιστοι στα τέλη του 2013

«Δεν υφίσταται πια σύστημα υγείας»

Στο flash mob, εθελοντές, ντυμένοι γιατροί και έγκυες προσπαθούσαν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο, ωστόσο ανάμεσά τους παρεμβάλλονταν διαχωριστικά με χαρτονομίσματα.

Αθήνα

Στο 28% έφτασε στα τέλη του 2013 το ποσοστό των Ελλήνων που είναι ανασφάλιστοι, παρουσιάζοντας ραγδαία αύξηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Γιατροί του Κόσμου.

Στην Ισπανία υπολογίζεται ότι το 16% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε φάρμακα. Στη Γαλλία, περίπου 200.000 άτομα δεν έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη, ενώ ακόμα και στην ευημερούσα Γερμανία, η υγεία των ανασφάλιστων εγκύων και παιδιών βρίσκεται σε κίνδυνο από την περιορισμένη πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας.

Τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η υγεία των πολιτών στην Ευρώπη της οικονομικής κρίσης ανέδειξαν σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, οι πρόεδροι των Γιατρών του Κόσμου από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες: την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η συνέντευξη Τύπου οργανώθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης, που πραγματοποιούν Παρασκευή και Σάββατο στην Αθήνα οι πρόεδροι, οι διευθυντές και τα στελέχη των Γιατρών του Κόσμου από τις 14 χώρες, όπου δραστηριοποιούνται (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελβετία, Καναδά, Ιαπωνία και Αργεντινή), στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Οι εκπρόσωποι των Γιατρών του Κόσμου ζήτησαν να υπάρξουν ανοιχτά συστήματα υγείας για όλους, επισημαίνοντας ότι «η υγεία δεν είναι εμπόρευμα», ενώ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πολίτες της Ελλάδας, όπου το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Όπως επισήμανε η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα Λιάνα Μαΐλλη, «η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ ακραία κατάσταση, λόγω των περικοπών στην υγεία».

«Στη χώρα μας δεν υφίσταται πια σύστημα υγείας» τόνισε και πρόσθεσε ότι περίπου τρία εκατομμύρια Έλληνες πολίτες είναι ανασφάλιστοι, ενώ ανέφερε ενδεικτικά ότι μία ανασφάλιστη έγκυος χρειάζεται 650 ευρώ για προγεννητικό έλεγχο, 650 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό και 1.200 ευρώ για καισαρική, ενώ αντίστοιχα, ο βασικός εμβολιασμός ενός παιδιού κοστίζει 1.400 ευρώ.

Η κατάσταση σε Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία

Στην Ισπανία υπολογίζεται ότι 873.000 άτομα έχουν αποκλειστεί από το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ το 16% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε φάρμακα. Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει προβλήματα στον τομέα της υγείας, με την κυβέρνηση να μειώνει, με βασιλικό διάταγμα, τα έξοδα για την υγεία στα 7 δισ. ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση όσων δεν ήταν ασφαλισμένοι, ενώ τα φάρμακα για σοβαρές ασθένειες δίνονται μόνο σε όσους έχουν ασφάλιση. «Η υγεία δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα» υπογράμμισε ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ισπανίας, Άλβαρο Γκονθάλεθ.

Στη Γαλλία υπάρχει ενιαία κάλυψη στην ιατρική φροντίδα για όλους, ωστόσο εξαιτίας του περίπλοκου συστήματος υγείας υπολογίζεται ότι 200.000 άτομα δεν έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη. Από τα άτομα που επισκέπτονται τα ιατρεία των Γιατρών του Κόσμου, υπολογίζεται ότι το 60% των ασθενών δεν κάνουν τους απαραίτητους εμβολιασμούς. «Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε δικαίωμα στην πρόσβαση στην υγεία για όλους και να μην υπάρχουν κοινωνικές διακρίσεις στον τομέα της κοινωνικής περίθαλψης» τόνισε ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Γαλλίας, Τιερί Μπριγκό.

Στη Γερμανία υπάρχει ευρεία πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, ωστόσο η υγεία των μεταναστών, των εγκύων γυναικών και των παιδιών που δεν έχουν ασφάλιση, τίθεται σε κίνδυνο από την περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. «Είναι ανάγκη να ασκηθεί πίεση στον Γερμανό νομοθέτη για να αλλάξουν οι περιοριστικοί νόμοι» επισήμανε ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Γερμανίας, Γιόχεν Τσένκερ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Γιατροί του Κόσμου στη Γερμανία συνεργάζονται για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ευαίσθητη κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ με τα χρήματα που συγκέντρωσαν, δώρισαν ένα μηχάνημα υπερήχων στο ελληνικό τμήμα.

Δρώμενο στο Μοναστηράκι

Μέλη των Γιατρών του Κόσμου από πολλές χώρες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις ευπαθείς ομάδες που ζουν στην Ελλάδα με ένα δρώμενο στην πλατεία Μοναστηρακίου.

Συγκεκριμένα, μέλη των Γιατρών του Κόσμου από την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τον Καναδά, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν στο Μοναστηράκι για να τονίσουν την ανάγκη για δωρεάν παροχές υγείας στους ανασφάλιστους.

Στο flash mob, εθελοντές, ντυμένοι γιατροί και έγκυες προσπαθούσαν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο, ωστόσο ανάμεσά τους παρεμβάλλονταν διαχωριστικά με χαρτονομίσματα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου