Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Με κοινή γραμμή η κυβέρνηση έναντι της τρόικας για τα ΜΥΣΥΦΑ



Το σχέδιο θα παρουσιάσει η κυβέρνηση κατά τις συναντήσεις της με την τρόικα, η οποία αναμένεται να εκφράσει την τελική γνώμη.

Σε συμφωνία φαίνεται ότι ήρθαν την Κυριακή οι συναρμόδιοι για το θέμα των φαρμάκων υπουργοί Υγείας και Ανάπτυξης.

Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον πρωθυπουργό (φωτό), οι κ.κ. Γεωργιάδης και Χατζηδάκης αποδέχτηκαν το αρχικό σχέδιο για μερική απελευθέρωση της αγοράς των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

ΙΑΤRONET

Το σχέδιο θα παρουσιάσει η κυβέρνηση κατά τις συναντήσεις της με την τρόικα, η οποία αναμένεται να εκφράσει την τελική γνώμη, όπως είχε αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Iatronet.gr.

Εντάσσεται στη γενικότερη κυβερνητική πρόταση έναντι της τρόικας και τα όσα συμφωνηθούν αναμένεται να κατατεθούν ως νομοσχέδιο - μαμούθ έως τον Απρίλιο.

Το σχέδιο για τα ΜΥΣΥΦΑ προβλέπει, δε, τα εξής:

Μερική απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ. Αυτό σημαίνει ότι θα τιμολογούνται ελεύθερα, αλλά δεν θα μπορούν να ξεπερνούν μία τιμή που θα οριστεί (πλαφόν).

Λιανική

Η διάθεση των βιταμινών και των συμπληρωμάτων διατροφής θα γίνεται και από τα καταστήματα λιανικής πώλησης, όπως τα σούπερ μάρκετ, με εξαίρεση ορισμένα σκευάσματα που θα θεωρηθούν πιο ευαίσθητα για την υγεία των καταναλωτών και θα παραμείνουν στα φαρμακεία.

Τα αμιγώς μη υποχρεωτικών συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως τα αναλγητικά και τα σιρόπια, θα παραμείνουν στα φαρμακεία.
Μελέτες

Σε τυχόν επιχείρημα της τρόικας περί απώλειας πιθανών εσόδων, το υπουργείο Υγείας θα αντιτάξει το επιχείρημα ότι μπορεί να προχωρήσει σε δύο μέτρα:

Τη διευκόλυνση των κλινικών μελετών και την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης φαρμάκων, προκειμένου να επιλέγεται η Ελλάδα ως χώρα πρώτης αδειοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου