Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Αναδιάρθρωση όνειδος


«Στον πρώτο όροφο πλέον δεν θέλω καν να πηγαίνω γιατί είναι η παλιά μου κλινική, η νεφρολογική, που δεν υφίσταται πια. Εκεί, όπως ακούω και από συναδέλφους, έχει αυξηθεί πάρα πολύ η κίνηση των ασθενών. Εχει τύχει να έχουν νοσηλευτεί ακόμη και 47 άτομα. Για ένα διάστημα τα δωμάτια από το 101 ώς το 105, που ήταν της νεφρολογικής, ήταν ανοιχτά και φιλοξενούνταν ασθενείς της παθολογικής. Και βέβαια έχω δει με τα μάτια μου σε πρωινό ωράριο επίσκεψη γιατρών με μόνο δύο νοσηλεύτριες και μία βοηθό. Δηλαδή, εντάξει, αυτό είναι τριτοκοσμικό. Τώρα οι νεφρολογικοί ασθενείς διασπείρονται σε όλες τις κλινικές».

Η «Εφ.Συν.» μετρά τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων στην Υγεία με αυτοψία στο «Αμαλία Φλέμιγκ» που συγχωνεύτηκε με το «Σισμανόγλειο». Από τις 13 κλινικές παραμένουν μόνο τέσσερις κι από τους 500 νοσηλευτές και διοικητικούς μόλις 200. Τριτοκοσμικές καταστάσεις, επικίνδυνες για τους ασθενείς, διά χειρός Αδώνιδος.

Η «Εφ.Συν.» μετρά τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων στην Υγεία με αυτοψία στο «Αμαλία Φλέμιγκ» που συγχωνεύτηκε με το «Σισμανόγλειο». Από τις 13 κλινικές παραμένουν μόνο τέσσερις κι από τους 500 νοσηλευτές και διοικητικούς μόλις 200. Τριτοκοσμικές καταστάσεις, επικίνδυνες για τους ασθενείς, διά χειρός Αδώνιδος

Του Γιάννη Μπασκάκη - efsyn.gr

Ονομάζεται Σοφία Καραφίλη. Είναι η προϊσταμένη νοσηλεύτρια στη μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης του «Αμαλία Φλέμιγκ». Εργάζεται στο νοσοκομείο 17 χρόνια. Στη μονάδα της σήμεραέχουν απομείνει μόνο 5 άτομα εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου 2013 υπήρχαν σχεδόν οι διπλάσιοι. Είναι η μέρα που το νοσοκομείο συγχωνεύτηκε με το «Σισμανόγλειο».

Πρόγραμμα συγχωνεύσεων

Το «Αμαλία Φλέμιγκ» ήταν ένα από τα 8 νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που μπήκαν στο πρόγραμμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων. Από τα 13 νοσηλευτικά τμήματα που υπήρχαν, παρέμειναν μόνον τέσσερα. Από τα περίπου 500 άτομα νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, παρέμειναν κάτω από 200. Σήμερα στα υπομνήματα των διευθυντών των κλινικών του τονίζεται ότι εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού το νοσοκομείο βρίσκεται στα όρια της αδυναμίας να λειτουργεί. H «Εφ.Συν.» κάνει αυτοψία στο «Αμαλία Φλέμιγκ» και μετρά τις επιπτώσεις της πρώτης φάσης της αναδιάρθρωσης στη δημόσια υγεία.

Τον Σεπτέμβριο περίπου 300 νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι, που είχαν προσαρμόσει τη ζωή τους εδώ και χρόνια στο γεγονός ότι εργάζονται στο νοσοκομείο των Μελισσίων, έλαβαν στα χέρια τους τις διαπιστωτικές πράξεις που τους έθεταν σε διαθεσιμότητα. «Επειδή ήμασταν από τους πρώτους που το ζήσαμε στον τομέα της υγείας κι επειδή παλιότερα υπήρχε και μια λογική ότι δεν θα πειράξουν την άσπρη μπλούζα, ήταν ένα σοκ. Ενα σοκ που σήμαινε ότι ανατρέπεται όλη σου η ζωή, όλο σου το παρελθόν και όλος σου ο σχεδιασμός για το μέλλον, ενώ αμφισβητήθηκε ευθέως το δικαίωμα στη δουλειά», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Σπύρος Παπακωνσταντίνου, διοικητικός υπάλληλος ο οποίος άφησε το «Φλέμιγκ» ύστερα από 25 χρόνια.

Κλειστές κλινικές

Η επιλογή των «διαθεσίμων» έγινε μαζικά, χωρίς να αξιολογηθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου και τελικά οι εργαζόμενοι εκείνου του κύματος διαθεσιμότητας μετακινήθηκαν σε άλλα νοσοκομεία αφήνοντας πίσω τους νοσοκομειακές μονάδες που είτε έκλεισαν τελείως είτε υπολειτουργούν. Τέτοια είναι και το «Αμαλία Φλέμιγκ».

Είδαμε από κοντά τις κλειστές κλινικές, τους άδειους διαδρόμους, τα κρεβάτια που πλέον δεν φιλοξενούν ασθενείς, τα εργαστήρια και τις λειτουργίες που δεν υπάρχουν πια, τον εξοπλισμό που ρημάζει. Ενα ολόκληρο κτίριο, η πτέρυγα Μπόμπολα, που έχει χειρουργεία και χειρουργικό εξοπλισμό, έχει ουσιαστικά βάλει λουκέτο. Είδαμε και στις πτέρυγες που μένουν ανοιχτές τον καθημερινό αγώνα του εναπομείναντος προσωπικού να προσφέρει την περίθαλψη που χρειάζονται οι ασθενείς. Μέσα σε αντίξοες συνθήκες, με διπλοβάρδιες και χωρίς ρεπό. Το απόγευμα η μία και μοναδική νοσηλεύτρια καλείται να κουράρει 40 ασθενείς. Η γιατρός που χειρούργησε περιστατικό καλείται αμέσως μετά την επέμβαση να κουβαλήσει το φορείο λόγω της έλλειψης τραυματιοφορέων. Νοσηλεύτριες καλούνται να εκτελέσουν και χρέη γραμματέως επειδή δεν υπάρχουν γραμματείς.

Επικίνδυνες περικοπές

Μία τραπεζοκόμος καλείται να φροντίσει τους ασθενείς που βρίσκονται συχνά σε διαφορετικούς ορόφους και παράλληλα να προετοιμάσει το φαγητό. «Οι νοσηλεύτριες των επειγόντων περιστατικών είναι τρεις, ενώ τα επείγοντα ιατρεία είναι τέσσερα. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη πιθανότητα στην εφημερία να είναι γεμάτα τα ιατρεία και κάποιο περιστατικό να μην αντιμετωπιστεί σωστά. Κι αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Περίχαρος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων.

Κατά τη συγχώνευση των δύο νοσοκομείων τα φαρμακεία, τα γραφεία προμηθειών και τα λογιστήριά τους ενοποιήθηκαν. Για φάρμακα ή για υλικά, οι εργαζόμενοι του «Φλέμιγκ» πρέπει πλέον να υποβάλλουν αίτημα στο «Σισμανόγλειο». «Εχουμε πρόβλημα στην προμήθεια των φαρμάκων. Ερχονται με το σταγονόμετρο και πολλές φορές λείπουν, δεν φτάνουν» λέει ο Δ. Περίχαρος. Αλλά και οι εξετάσεις, πέραν των βασικών, πρέπει να πηγαίνουν ή να γίνονται στο «Σισμανόγλειο».

Κατά διαστήματα υπάρχουν διάφορες ελλείψεις σε απαραίτητα για τις εξετάσεις αντιδραστήρια, ενώ ο αξονικός τομογράφος είναι χαλασμένος εδώ και μήνες. Ετσι οι ασθενείς που χρειάζονται αξονική πρέπει να μεταφερθούν στο άλλο νοσοκομείο, την ώρα που υπάρχει και έλλειψη οδηγών. Κι ένα άλλο παράδοξο: ενώ οι μονάδες περιτοναϊκής κάθαρσης και τεχνητού νεφρού παραμένουν στο νοσοκομείο, η νεφρολογική κλινική έχει κλείσει. Ενας νεφρολογικός ασθενής, δηλαδή, που έρχεται για αιμοκάθαρση, δεν μπορεί να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Μπορεί να μην είναι επιστημονικά απαραίτητο, παραμένει όμως δείγμα της προχειρότητας της αναδιάρθρωσης.

Το αρχικό σχέδιο της αναδιάρθρωσης του «Αμαλία Φλέμιγκ» φαινόταν να είναι η μετατροπή του σε κέντρο αποκατάστασης. Σήμερα όμως δεν είναι ούτε κέντρο αποκατάστασης ούτε νοσοκομείο σε εύρυθμη λειτουργία. Υπήρξαν κάποιες προσθήκες προσωπικού που όμως δεν ήταν αρκετές και δεν είναι και μόνιμες.

Δείγματα προχειρότητας

Κάποιοι λίγοι από εκείνους που έφυγαν μέσω της διαθεσιμότητας επέστρεψαν με τρίμηνες μετακινήσεις. Οι ίδιοι δηλαδή άνθρωποι, που θεωρήθηκε ότι δεν χρειάζονταν, τελικά χρειάζονταν. Οπως τελικά ήταν χρήσιμη και η ορθοπεδική κλινική που είχε κλείσει και ξανάνοιξε. Ενώ η καρδιολογική που μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» δεν έχει λειτουργήσει ακόμα. Αλλεπάλληλα δείγματα της προχειρότητας. Σήμερα φαίνεται ότι η διοίκηση του νοσοκομείου και η Α′ Υγειονομική Περιφέρεια επεξεργάζονται το σενάριο της συνεφημέρευσης με το «Σισμανόγλειο». Σενάριο που θα αφαιρέσει όμως ημέρες εφημερίας, άρα επείγουσας περίθαλψης για τους κατοίκους των βορείων προαστίων. Για τους εργαζομένους του «Φλέμιγκ» το μόνο σενάριο που μπορεί να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στη δημόσια υγεία είναι να παραμείνει το νοσοκομείο ανοιχτό και με το προσωπικό που χρειάζεται.

«Το λιγότερο κράτος στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική ασφάλιση είναι μεγαλύτερο κράτος στους μηχανισμούς καταστολής. Βλέπετε γύρω μας έχουν γεμίσει Δίας, Δέλτα, 800 ομάδες. Στο νοσοκομείο δεν έχει προσληφθεί ένα άτομο τα τελευταία χρόνια» αναφέρει ο Σπ. Παπακωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου