Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Τέλος το ΠΕΔΥ για τους μισούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Πόσοι αποχωρούν οριστικά (Πίνακες)

Τελικά λίγοι ήταν αυτοί που επέλεξαν να μείνουν στο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δηλαδή στο ΠΕΔΥ και να κλείσουν τα ιατρεία τους. 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Πάνω από τους μισούς γιατρούς του πρώην ΙΚΑ κρατούν τελικά τι ιδιωτικό τους ιατρείο και γυρίζουν την πλάτη στο ΠΕΔΥ του Άδωνι. Κάτι που φαίνεται πως δε δυσαρεστεί καθόλου τον κ.Γεωργιάδη ο οποίος άλλωστε είχε κάνει συμφωνία με την τρόικα και την Task Force για 2200 απολύσεις γιατρών. 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις έκλεισε το απόγευμα της Πέμπτης και σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχει στα χέρια του ο Άδωνις Γεωργιάδης περίπου 4 στους 10 είπαν «ναι» στο ΠΕΔΥ. 

Ειδικότερα το 54% δεν έκαναν αίτηση για τρη μεταφορά τους άρα απολύονται αυτοδικαίως. Πρόκειται για 2680 γιατρούς του πρώην ΙΚΑ επέλεξαν να μην ενταχθούν στο ΠΕΔΥ. 

Αντίθετα 2319 γιατροί έκαναν αίτηση από τους συνολικά 4998. Ωστόσο εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί και άλλοι από τους 2319 να αποχωρήσουν καθώς έκαναν αιτήσεις με επιφύλαξη! Γεγονός που σημαίνει ότι θα αδειάσει ακόμη περισσότερο το ΠΕΔΥ από ιατρικό προσωπικό. 

Πάντως το πρόβλημα του Άδωνι Γεωργιάδη δε σταματά εδώ. Από δω και πέρα φαίνεται ότι αρχίζουν τα δύσκολα καθώς θα κληθεί να καλύψει τα κενά σε ειδικότητες γιατρών που θα προκύψουν σε όλη τη χώρα. Τη στιγμή μάλιστα που στις περισσότερες επαρχιακές πόλεις δεν υπάρχουν ιδιώτες συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ διαφόρων ειδικοτήτων όπως παιδίατροι, καρδιολόγοι κ.α. ώστε να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι. 

Και τα ποσοστά συμμετοχής στο ΠΕΔΥ ειδικά στην περιφέρεια είναι εξαιρετικά χαμηλά. 
Είναι ενδεικτικό ότι στην 5η υγειονομική περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας μόλις 3 στους 10 γιατρούς δήλωσαν ότι θέλουν να πάνε στο ΠΕΔΥ (32,3%) ενώ αντίστοιχα χαμηλό είναι και το ποσοστό στην 7η υγειονομική περιφέρεια Κρήτης 35,9%. 

Τα σενάρια για το «αύριο»!

Πάντως ο χρόνος φαίνεται ότι είναι ο χειρότερος εχθρός αυτή τη στιγμή για τον υπουργό Υγείας καθώς πρέπει άμεσα να καλυφθούν τα όποια κενά ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία των πολυιατρείων στις 20 Μαρτίου όπως ο ίδιος έχει δεσμευτεί. Και το ζήτημα είναι- όπως ανακοίνωσε στους νοσοκομειακούς γιατρούς (ΕΙΝΑΠ) -για το ΠΕΔΥ χρειάζονται περίπου 3000 με 3500 γιατροί. 

Έχοντας στη διάθεσή του μόλις 2319 και ενδεχομένως και λιγότερους, θα πρέπει άμεσα να καλύψει τις κενές θέσεις. 
Με βάση το πλάνο του Άδωνι Γεωργιάδη σε μικρό χρονικό διάστημα θα μπορούν να προσληφθούν επικουρικοί γιατροί ενώ οι 1000 συμβασιούχοι του πρώην ΙΚΑ που οι συμβάσεις τους είχαν λήξει στο τέλος του 2013, μπορεί να ενεργοποιηθούν πάλι και να τους ζητηθεί να επιστρέψουν ώστε να ανοίξουν τα πολυιατρεία. 

Πράγμα βέβαια που δεν αναμένεται να είναι …ανώδυνο καθώς θα υπάρξουν αντιδράσεις κυρίως από όσους αποχώρησαν. 
Αναλυτικά τα στοιχεία των δηλώσεων τόσο του ιατρικού όσο και του διοικητικού και υγειονομικού προσωπικού αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί:



Οι αιτήσεις ανά υγειονομική περιφέρεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου