Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Εκπλήξεις 5500 γιατρών ΕΟΠΥΥ στον Αδωνι

Pita Mελά - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
rmela@dirnokratiariews.gr 

Γραµµή» για οµαδικές  αιτήσεις ένταξης στο νέο Πρωτοβάθµιο Εθνικό ∆ίκτυο Υγείας (ΠΕ∆Υ), που απαιτεί... κλείσιµο των ιδιωτικών ιατρείων, δίνουν τώρα ιατρικοί σύλλογοι της χώρας στους 5.500 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θεωρούνται απολυµένοι ήδη από την περασµένη εβδοµάδα, όταν ψηφίστηκε το νοµοσχέδιο για την Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας. 

To... χουνέρι που ετοιµάζουν οι γιατροί του πρώην IΚΑ στον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη έχει στόχο να ανατρέψει τα σχέδια για 2.500-3.000 απολύσεις που πιστεύει το υπουργείο ότι θα πετύχει από τη λειτουργία του ΠΕ∆Υ! 


Εδωσαν «γραµµη» 

«Πράγµατι, έχουµε δώσει εντολή στα µέλη µας να συµµετάσχουν στο ΠΕ∆Υ, παρόλο που πολλοί από εµάς έχουµε 20 και 25 χρόνια εµπειρίας και δεν θέλουµε να κλείσουµε Τα ιδιωτικά ιατρεία µας, γιατί έχουµε επενδύσει σε αυτά» επιβεβαιώνει στη «δηµοκρατία» ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΙΣΠ) Ιωάννης Καψοκόλης. 


Παράλληλα οι γιατροί είναι  αποφασισµένοι να προσφύγουν στη ∆ικαιοσυνη µε αγωγές και ασφαλιστικά µέτρα, προκειµένου να ανασταλεί ο νόµος που, όπως έχουν επισηµάνει ano την πρώτη στιγµή, ουσιαστικά τους εξωθεί σε παραίτηση. 

Με οµαδικές αγωγές θα στραφούν κατά της ηγεσίας του υπουργείου «γιατί απολύθηκαν χωρίς αποζηµίωση», όπως υποστηρίζει κ. Καψοκόλης. 
«Οταν θα παραλάβουµε τα χαρτιά διαθεσιµότητας µας, τότε θα ξεκινήσουµε δικαστικό αγώνα» τονίζει. 

Οι γιατροί εκφράζουν έντονη ανησυχία για το εργασιακό µέλλον τους. «H επόµενη µέρα θα είναι πολύ δύσκολη και" για όσους διατηρήσουν τα ιδιωτικά 
τους ιατρεία. Ποιος µας εγγυάται ότι αύριο µεθαύριο, για παράδειγµα, ο ΕΟΠΥΥ δεν θα διακόψει την πιστοποίηση σε χιλιάδες συµβεβληµένους γιατρούς µε τη δικαιολογία ότι θέλει να περιορίσει τη δάπάνη του;» διερωτάται ο αντιπρόεδρος 
του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά. 

∆ύσκολη όµως φαίνεται ότι θα είναι και n επόµενη µέρα των γιατρών του ΠΕ∆Υ, εφόσον αποφασιστεί ότι πλεονάζουν: 

«Επίσης ενδεικτικά µιλώντας, εάν κλείσει n υγειονοµική µονάδα στην Αµφιάλη και πουν στον γιατρό ότι υπάρχει κενό µόνο στα Κύθηρα, τότε ουσιαστικά τον εξωθούν σε παραίτηση» λέει ο αντιπρόεδρος του ΙΣΠ. 


Καµπανάκι κινδύνου: «Ξεµένουν τα νοσοκοµεία από φάρµακα* 

ΤΟΝ ΚΙΝ∆ΥΝΟ να ξεµείνουν από φάρµακα  τα νοσοκοµεία της χώρας εξαιτίας έλλειψης ρευστού αλλά και από φαρµακοποιούς λόγω έλλειψης προσωπικού καταγγέλλει n Πανελλήνια Ενωση Φαρµακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυµάτων (ΠΕΦΝΙ). H ένωση µάλιστα επισηµαίνει ότι σήµερα σχεδόν 1000.000 ασθενείς σε 20 νοσοκοµεία της χώρας δεν έχουν νοσοκοµειακό Φαρµακοποιό, µε συνέπεια n πρόσβαση τους στα φάρµακα να γίνεται χωρίς καµία ασφάλεια αλλά και µε µεγάλη δυσκολία. 

«Πολλά φάρµακα έχουν ιδιαιτερότητες στη διαχείριση και τη φύλαξή  τους ( ευπαθή σκευάσµατα που χρήζουν ψυγείου, χηµειοθεραηευηκά, βιολογικοί παράγοντες). Π' αυτό σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να παραδίνεται αυτή n διαχείριση σε µη επιστήµονες υγείας ή να µεταφέρεται σε άλλες εξωνοσοκοµειακές δοµές» αναφέρει n ΠΕΦΝΙ. Σύµφωνο µε την ένωση, n µείωση κατά 20% του προϋπολογισµού στη νοσοκοµειακή φαρµακευτική δαπάνη για το 2014 καθιστά «αδύνατο για τα νοσοκοµεία να παραγγείλουν φάρµακα». Παράλληλα υπάρχει πλαφόν στις παραγγελίες, σηµειώνονται µεγάλες καθυστερήσεις στους διαγωνισµούς της Επιτροπής Προµηθειών Υγείας και δεν εφαρµόζονται τα θεραπειπτκά πρωτόκολλα και τα φαρµακοοικονοµικά µοντέλα στα νοσοκοµεία, λένε σι νοσοκοµειακοί φαρµακοποιοί. 

Σηµειωτέον ότι ο προϋπολογισµός του υπουργείου Υγείας για τη νοσοκοµειακή φαρµακευτική δαπάνη είναι φέτος 535.000.000 ευρω, από 620.000.000 το 2013 και 1,25 δια το 2009. H ΠΕΦΝΙ προτείνει να αυξηθεί ο Προϋπολογισµός του 2014 κατά 150.000.000 ευρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου