Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Ψίχουλα για φάρμακα


Παραμένει το χάσμα για τα φάρμακα

ΤΩΡΑ ΚΑΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΔΑΠΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ - ENET.GR

Τα κακώς κείμενα της φαρμακευτικής πολιτικής, που έχει αφήσει χωρίς θεραπείες χιλιάδες ασθενείς, επιχειρεί τώρα να μαζέψει η κυβέρνηση. Μπροστά στην κατακραυγή γιατρών, ασθενών, αλλά και εταιρειών ότι η φαρμακευτική δαπάνη που έχει οριστεί κουρεμένη για το 2014 δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων σε φάρμακα, οι αρμόδιοι υπουργοί, με... εντολή του Αντώνη Σαμαρά, επανεξετάζουν το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης.

Για το 2014 έχει προβλεφθεί ότι η δαπάνη για τα φάρμακα δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το 2013 έκλεισε στα 2,371 δισ. και το ποσό είχε θεωρηθεί εξαιρετικά χαμηλό, καθώς οι ασθενείς κλήθηκαν για άλλη μία φορά να πληρώσουν το κατιτίς παραπάνω από την τσέπη τους.

Ο ίδιος ο Αδωνις Γεωργιάδης παραδέχθηκε ευθαρσώς σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) ότι πράγματι ο στόχος των 2 δισ. είναι χαμηλός γι' αυτό και ζήτησε έπειτα από... εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να αυξηθεί τουλάχιστον στα 2,2 δισ. ευρώ.

Κυνήγι συνταγών

Βέβαια, για το πλαφόν στη συνταγογράφηση των γιατρών ο κ. Γεωργιάδης επιμένει, παρά το γεγονός ότι ήδη πολλοί γιατροί έχουν κλείσει το όριο των συνταγών για το μήνα και ασθενείς τους ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν κάποιον να τους δώσει την πολυπόθητη συνταγή.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Υγείας επιχείρησε να δείξει πως τα βάζει με τους φαρμακοβιομηχάνους: «Εγώ δεν έχω πρόβλημα, κόβω το πλαφόν στα φάρμακα, αλλά αν καταργηθεί, το claw back (σ.σ.: αυτόματη επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση του προϋπολογισμού) θα φθάσει 600 εκατ. ευρώ. Εγώ δεν έχω πρόβλημα, αν εσείς μπορείτε να τα πληρώσετε», είπε, κάνοντας τους εκπροσώπους του κλάδου να... βγουν από τα ρούχα τους.

«Είναι αυτοκτονία για σας να καταργηθεί το πλαφόν, γιατί θα αγοράζονται φάρμακα και δεν θα σας τα πληρώνουν» απεφάνθη ο Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας για τους κλειστούς προϋπολογισμούς που διαθέτει πια ο ΕΟΠΥΥ και για κάθε τομέα διατίθενται συγκεκριμένα κονδύλια.

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι φαρμακευτικές εταιρείες καλούνται να καταβάλουν επιστροφές και εκπτώσεις, την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ τους χρωστά χρήματα από φάρμακα που έχουν πουλήσει εδώ και χρόνια.

Μνημονιακότερος

Ο Αδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στο «κλείδωμα» του ηλεκτρονικού συστήματος που άρχισε να εφαρμόζεται όταν γιατροί ξεπερνούν το πλαφόν, είπε πως οι γιατροί μπλοκαρίστηκαν όταν έφθασαν το 100% του ορίου της συνταγογράφησης: «Από το εν δυνάμει μέχρι το να γίνεται κάτι, υπάρχει απόσταση. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης υπάρχει μηνιαίο πλαφόν στα φάρμακα.

Από το '96 θέλαμε ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά δεν γινόταν. Εγώ θέλω να κινούμαι γρηγορότερα από την τρόικα και να κάνω πράγματα πριν μας τα πουν» δήλωσε από μικροφώνου ξεκαθαρίζοντας για άλλη μία φορά ότι είναι μνημονιακότερος, ακόμη και από την... τρόικα.

1 σχόλιο:

  1. Στον κόσμο αυτό κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ:τώρα όλη η Ευρώπη έχει πλαφόν στα φάρμακα , πιο παλιά για να μη ξεχνιόμαστε είχαμε την πιο φθηνή βενζίνη στην Ευρώπη,πιστεύω ότι στο μέλλον θα είμαστε και η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της γηραιάς ηπείρου και για αυτό θα πρέπει να αραιώσουμε με υπουργό αποκατάστασης πληθυσμού τον κο Γεωργιάδη. Υπουργέ ανίκανοι να αντιδράσουμε μπορεί να σας φαινόμαστε ηλίθιοι όμως δεν είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή