Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Διάθεση φαρμάκων άνευ ιατρικής Συνταγής. Σκέψεις δραστικής αντίδρασης ! από Ηλία Τσέρκη




Διάβασα το δημοσίευμα στην εφημερίδα τα ΝΕΑ όπου διοχετεύουν τεχνηέντως την σκέψη στους πολίτες να αποκτούν τα φάρμακα (ακόμα και της θετικής λίστας) χωρίς ιατρική συνταγή.

Ο ασφαλισμένος σκέφτεται: Ας πάω να το πάρω μόνος μου για να Εξοικονομήσω τα 10ευρω. Είναι γοητευτικό να ασκώ ιατρική στον εαυτό μου ή σε κάποιον δικό μου.

Ο φαρμακοποιός σκέφτεται: Ας το διαθέσω άνευ συμμετοχής για μεγαλύτερη ρευστότητα και λιγότερη γραφειοκρατική διαδικασία.

Ο Υπουργός με τον ΕΟΠΥΥ σκέφτονται: Αποφεύγουμε την συμμετοχή και εξοικονομούμε πόρους.

Για τη δημόσια Υγεία δεν σκέφτεται κανείς.

ΟΛΑ για τα νούμερα, το χρήμα, τη ρευστότητα !

Συνάδελφοι πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη έναντι όλων, για να περιφρουρήσουμε την ιατρική αξιοπρέπεια και τη δημόσια Υγεία !

Διαβάστε τι ακριβώς αναφέρεται (κλικ στην εικόνα) στην αρνητική λίστα Φαρμάκων περί ιατρικής Συνταγής (πέμπτη στήλη).



Αρκετοί το φωνάζουμε αλλά φαντάζει δύσκολο στην εφαρμογή του ! 
Για το λόγο αυτό καταθέτω την εξής πρόταση:

ΟΛΟΙ οι Ιατρικοί Σύλλογοι προσφεύγουμε στις εισαγγελικές αρχές (την ίδια μέρα ) για να καταγγείλουμε την παράβαση του νόμου περί προμήθειας φαρμάκων άνευ ιατρικής συνταγής και πιθανοί κίνδυνοι για τη δημόσια Υγεία.

(ΦΕΚ Β 3046/16-11-2012) Κατάλογος φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή και δεν αποζημιώνονται από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. (Αρνητική Λίστα) 

(ΦΕΚ Β 329 13.2.2014) Αντικατάσταση υπουργικής απόφασης έγκρισης του θετικού καταλόγου του άρθρου 12 παρ. 1 εδάφιο α' του ν. 3816/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.(Θετική Λίστα)

Κατόπιν τούτου αιτούμαστε στο Τμήμα Υγείας κάθε Περιφέρειας σύσταση ελέγχου φαρμακείων για τη διάθεση φαρμάκων από την αρνητική λίστα άνευ ιατρικής συνταγής.

Δηλαδή αν στην τιμολόγηση υπάρχουν 10 Fucicort και στο ράφι 4 πρέπει να επιδείξει ο φαρμακοποιός 6 συνταγές ιατρού. Έαν ΔΕΝ υπάρχουν αντίστοιχες συνταγές τότε να πληρώσει το αντίστοιχο πρόστιμο!

Ο μηχανισμός υπάρχει και εφαρμόζεται μόνο στα ναρκωτικά και στα προωθημένα αντιβιοτικά. ΠΟΤΕ άλλοτε !

Αν κάποιοι θέλουμε να γίνουμε Ευρώπη ας το πράξουν συνολικά και όχι επιλεκτικά !

Ως πότε ΙΑΤΡΟΙ θα είμαστε ουρά του υγειονομικού σώματος; Είμαστε η Κεφαλή !

Το ΙΑΤΡΕΙΟ μας δεν είναι χώρος έκδοσης εκπτωτικού κουπονιού - συνταγογράφησης για φτηνή πρόσβαση στο Φαρμακείο αλλά χώρος άσκησης της ιατρικής.

Ηλίας Τσέρκης

7 σχόλια:

  1. Οι νομοι στην Ελλαδα δεν εφαρμοζονται οπως σε ολες τις χωρες της υφηλιου .Εχω ξαναγραψει πολλες φορες οτι χορηγουνται αντικαταθλιπτικα και αντιψυχωσικα χωρις ιατρικη συνταγη .Οι ιατρικοι συλλογοι πρεπει να διεκδικησουν το απολυτα αυτονοητο της ιατρικης επιστημης ,την ΣΥΝΤΑΓΗ του ιατρου,αυτη ειναι η δυναμη μας και το σημειο πιεσης,αφου υπαρχει νομος .Αν ο ιατρικος συλλογος δεν μπορει να διεκδικησει αξιοπρεπεις συλλογικες συμβασεις ,αν δεν μπορει να προστατεψει το επαγγελμα των ιατρων ,την απαξιωση και τις απολυσεις τουλαχιστον ας παλεψει για την εφαρμογη των νομων που δινει την δυναμη στους γιατρους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η γνωμάτευση θεραπευτικής αγωγής χρονίων νοσημάτων όπως Σ/Δ, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία παγκοσμίως σε ρυθμισμένους ασθενείς μπορεί να είναι ετήσια.
    Να υπερασπιστούμε την ιατρική δεοντολογία χωρίς να γινόμαστε συντεχνιακοί.
    Η φωτοτυπία της γνωμάτευσης καλύπτει απόλυτα τον φαρμακοποιό.
    Κάποτε πρέπει να ξεχωρίσει εντελώς η επαναλαμβανόμενη συνταγογραφία από την ιατρική επίσκεψη
    Η σωστή εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων είναι απαραίτητη για την διαφύλαξη του κύρους των Ιατρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την λογική του 10ευρου την καθιέρωσαν πρώτοι από όλους οι γιατροί.Εξίσωσαν την ιατρική επίσκεψη με την συνταγογράφηση και μαζέυουν δεκαρικάκια για να γεμίζει το πουγκί.
    Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει οι ασθενείς να πληρώνουν κάθε μήνα 10 ευρώ για να αναπαράγεται μια συνταγή που αφορά χρόνια νόσο.Αν υπάρχει μεταβολή της κατάστασης του ασθενούς τότε θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση του και να χρεωθεί μια αξιοπρεπής επίσκεψη.
    Αλλιώς μια 6μηνη γνωμάτευση που θα του δίνει την δυνατότητα να προμηθεύεται τα φάρμακά του, είναι αρκετή.Ούτως ή άλλως και στο ιατρείο που πάει και πληρώνει συνήθως με την γραμματέα συνδιαλέγεται και όχι με τον γιατρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολλες απο τις προηγουμενες τοποθετησεις-παρατηρησεις ειναι σωστες,δεν λαμβανουν ομως υπ'οψιν την σημερινη πραγματικοτητα δηλ
    1]Η συνταγογραφηση ειναι ιατρικη πραξη υπευθυνος ειναι ο γιατρος ασχετως αν η αναπαραγωγη της συνταγης γινεται απο την γραμματεα, το ιδιο βεβαια ισχυει και για την εκτελεση της συνταγης υπευθυνος ειναι ο φαρμακοποιος ασχετως αν η εκτελεση γινεται απο υπαλληλο.Βεβαια απαιτειται η φυσικη παρουσια γιατρου- φαρμακοποιου.
    2]Τριμηνη η 6μηνη συνταγη ειναι το ιδανικο ,με το πλαφον ομως πως μπορει ο γιατρος να εργαστει τους επομενους μηνες αφου ουσιαστικα εχει πλαφοναρει απο τον πρωτο μηνα;
    3]Αμοιβη συνταγης βεβαιως και πρεπει να υπαρχει για φορολογικους και για λειτουργικους λογους εφ'οσον τα ιατρεια μας ειναι ιδιωτικα και εχου τελειωσει οι επισκεψεις εοπυυ.
    4]Χαμενη αξιοπρεπεια γιατρων-φαρμακοποιων και εξηγουμαι¨Συχνα ερχονται ασθενεις χωρις το βιβλιαριο υγειας και οταν το ζηταω για να γραψω συνταγη μου λενε με μεγαλη φυσικοτητα ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ ΤΟ ΕΧΕΙ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΖΕΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ.
    Ισως η λυση σε ολα αυτα τα προβληματα να ειναι η ηλεκτρονικη καρτα υγειας που να ενεργοποιειται μεσω κωδικου που θα γνωριζει μονον ο ασθενης[ οχι ΑΜΚΑ] και θα ειναι ο μονος υπευθυνος για την φυλαξη της.Επισης οπως προανεφερε συναδελφος πρεπει να ενεργοποιηθουν αυστηρα τα διαγωστικα και θεραπευτικα πρωτοκολλα και να καταργηθει το αδικο μετρο του πλαφον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aναφορικά με την προτελευταία παράγραφο του 4ου σχολίου και μέχρι να εγκατασταθεί κάτι αφαλέστερο στο σύστημα παραθέτω μια ιδέα που εφαρμόζω εδώ και μήνες στο ιατρείο μου.Eίναι απλή κι ούτε διενέξεις έχω,ούτε γκρίνιες από τους ασθενείς.Και κυρίως "δουλεύει"!ΔΗΛΑΔΗ,μαζί με κάθε συνταγή τους δίνω χρωματιστό χαρτί με το παρακάτω περιεχόμενο που ίσως και να μην φαίνεται καλά στο χώρο του εδώ σχολίου μου:

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑXIΛ. ΚΑΡΥΔΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ Κέας 30-32, Πλ. Κολιάτσου, 11255 Αθήνα Τηλ: 210 2230762, Fax: 210 2235906
    Kινητότηλ:6932427917
    E-mail: KarydisK@otenet.gr


    ENHMEΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
    Στο άνω δεξιό τμήμα της συνταγής που πήρατε, υπάρχει ένας μικρός πίνακας, σαν κι αυτόν, που βλέπετε αμέσως παρακάτω

    ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
    XΡΟΝΙΑ ΠΑΘΗΣΗ:
    EKAΣ:
    AΠΟ:…../…../…..ΕΩΣ:…../…../…..
    ↗ ↗

    ►Τα δύο βέλη δείχνουν το χρονικό διάστημα ,μέσα στο οποίο πρέπει oπωσδήποτε να εκτελεσθεί η συνταγή. Μετά την τελευταία ημερομηνία, η συνταγή παύει να ισχύει.
    Άλλες Συστάσεις
    1/. Όταν συνταγογραφούνται τα εμβόλια της επόμενης επίσκεψης, είναι χρήσιμο να προσκομίζετε τη συνταγή και το βιβλιάριο ασφαλισμένου στο φαρμακείο, όσο το δυνατό ταχύτερα (την ίδια μέρα της εκδόσεώς της ή την επόμενη το αργότερο).
    2/. Να φυλάσσετε τα εμβόλια στο δικό σας ψυγείο, στη συντήρηση (2-8 βαθμοί Κελσίου) μέχρι να τα φέρετε στο ιατρείο. Η φύλαξή τους στο φαρμακείο τίποτε παραπάνω ΔΕΝ προσφέρει σε αυτά, παρά μόνον, ταλαιπωρία σε εσάς και πιθανότητα λάθους.
    3/. Σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις εγκυκλίους του ΕΟΠΥΥ :
    α/.σε κάθε επίσκεψη στο ιατρείο θα πρέπει να προσκομίζετε το βιβλιάριο άμεσου και έμμεσου ασφαλισμένου, στο οποίο καταχωρείται ενυπόγραφα η συνιστώμενη αγωγή .
    β/.στην ακολουθούμενη επίσκεψη στο φαρμακείο πρέπει να προσκομίζονται η συνταγή και το βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου, όπου με ημερομηνία, σφραγίδα και υπογραφή σημειώνεται η εκτέλεση της συνταγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οντως ετσι ειναι η νομοθεσια ΑΛΛΑ οταν γνωριζεις 15 χρονια τον ασθ και την οικογενεια του ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ; ΤΟΝ ΔΙΩΧΝΕΙΣ[με δυσποια και πυρετο] ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΗΤΑΣ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ; ΤΟΥ ΖΗΤΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ;
      Δυσκολο να σου απαντησω.

      Διαγραφή
  6. ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ,ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ,ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΕ. ΣΤΟΥΣ ΤΕΒΕΤΖΗΔΕΣ ΚΑΟ ΙΚΑΤΖΗΔΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΩΣ ΠΗΓΑΙΝΕ?? ΔΕΝ ΒΑΡΕΘΗΚΑΤΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΝΤΡΙΜΠΛΑΡΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑς??

    ΑπάντησηΔιαγραφή