Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Κατεβάζουν ρολά επ' αόριστον τα φαρμακεία από την Τετάρτη

Υgeia360.gr - Από Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Σε απεργία διαρκείας προχωράνε από την Τετάρτη 26 Μαρτίου οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας , αφού σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουν το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή , τινάζει στον αέρα το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων, απελευθερώνει ΜΥΣΥΦΑ ενώ δίνει την δυνατότητα να λειτουργούν φαρμακεία μέσα σε οποιοδήποτε κατάστημα.


Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) που πραγματοποιήθηκε σήμερα 24 Μαρτίου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κυριάκος Θεδοσιάδης με φανερή την ένταση και την αγανάκτηση ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του μίλησε για ραγδαίες εξελίξεις « έξω από κάθε λογική και κάθε διαβεβαίωση που είχαν πριν από τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Γεωργιάδη.»

«Παραδίδονται τα πάντα στους οικονομικούς ισχυρούς» τόνισε ο κ. Θεοδοσιάδης που όπως είπε οι πληροφορίες για τις επαχθής διατάξεις του νομοσχεδίου για την λειτουργία των φαρμακείων επιβεβαιώθηκαν και από τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε συνάντηση που είχε σήμερα μαζί του.

Βέβαια ο κ. Γεωργιάδης τον διαβεβαίωσε ότι δεν συμφωνεί με το νομοσχέδιο για να λάβει την "απάντηση" από τον πρόεδρο του ΠΦΣ« Όποιος διαφωνεί ή δεν ψηφίζει ή παραιτείται».

"Το νομοσχέδιο ατό δίνει τη δυνατότητα συστέγασης φαρμακείου σε κατάστημα, σούπερ μάρκετ ή παιχνιδάδικο και έχει σημασία που αναφέρω αυτά το τελευταίο.» ανέφερε ο κ. Θεοδοσιάδης θέλοντας να καταδείξει συγκεκριμένα συμφέροντα και πρόσθεσε πως «η κοροϊδία μέχρι εδώ . Από την Τετάρτη δεν θα υπάρχει φαρμακείο ανοιχτό μέχρι να αποσυρθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.»

Σχετικά με τον υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Χατζηδάκη τόνισε ότι ήταν προαποφασισμένος σχετικά με το νομοσχέδιο «ενώ έκανε και μια κωλοτούμπα αφού μας διαβεβαίωνε πως δεν τον ενδιαφέρει το ιδιοκτησιακό και το μόνο που τον απασχολούσε είναι το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ".

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ απεύθυνε κάλεσμα στον Πρωθυπουργό, εάν πιστεύει ότι τα φαρμακεία αφορούν τους φαρμακοποιούς να παρέμβει και να καλέσει στην τάξη τους συντάκτες του νομοσχεδίου και να αποσύρει τις διατάξεις. Παράλληλα, κάλεσε και τους βουλευτές να εκφράσουν με την ψήφο τους τη διαφωνία τους.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να κατατεθεί προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες επέρχονται οι εξής αλλαγές στην διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων:

Με το άρθρο 2 καταργούνται διατάξεις με αποτέλεσμα να παρέχεται η δυνατότητα:

α) σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει όσες άδειες ιδρύσεως φαρμακείου επιθυμεί. 1, 10, ή 100 ακόμη... (ισχύουσα διάταξη : άρθρο 8 του Ν. 5607/1932)

β) σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, άρα και με Super market, ιατρεία πολϋιατρεία κλπ. (ισχύουσα διάταξη : άρθρο 13 του Ν. 5607/1932)

2ον. Με το άρθρο 1 επιτρέπεται ένας μη αδειούχος φαρμακοποιός να κατέχει όποιο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί σε μία εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου, ήτοι να κατέχει ακόμη και το 99% και ο αδειούχος το 1%. Και έτσι de facto «νομιμοποιούνται» οι μισθώσεις φαρμακείων...

3ον. Με το άρθρο 4 καταργούνται οι αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων, με προφανές αποτέλεσμα όλα τα φαρμακεία να μεταφερθούν στο κέντρο κάθε πόλης και έξω από τα νοσοκομεία.
Επίσης με τη συλλήβδην κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 20 του Ν. 5607/1932 και του άρθρου 7 του Ν. 328/1976, ως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, ανακύπτει μείζον ζήτημα αν επιτρέπεται στα φαρμακεία να μεταφέρονται από τον ένα δήμο σε άλλο. Το χάος που θα προκληθεί σε μια τέτοια περίπτωση είναι προφανέστατο.

4ον. Με το άρθρο 5 καταργούνται τα χωροταξικά κριτήρια ιδρύσεως φαρμακείου, με προφανές αποτέλεσμα κάθε νέοςφαρμακοποιός να ανοίγει φαρμακείο μόνο στο κέντρο κάθε πόλης και έξω από τα νοσοκομεία (ισχύουσα διάταξη : άρθρο 36 παρ. 1 του Ν. 3918/2011)...

5ον. Με το άρθρο 6 ακυρώνονται επί της ουσίας και καθίστανται ανενεργές οι εφημερίες, αφού κάθε φαρμακοποιός θα μπορεί, όποτε θέλει και ανέλεγκτα, να ανοίγει και να κλείνει το φαρμακείο του.

6ον. Με το άρθρο 3 καταργείται κάθε έλεγχος επί της λειτουργίας των φαρμακείων, αφού θα μπορούν πια όποτε θέλουν χωρίς προειδοποίηση, να ανοίγουν και κυρίως να κλείνουν για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν, αδιαφορώντας για την σχετική ενημέρωση των πολιτών (ισχύουσες διατάξεις : παρ. 1 έως και 4 του άρθρου 11 του Ν. 5607/1932).

7ον. Με το άρθρο 7 παρέχεται η δυνατότητα να ιδρυθούν νέα φαρμακεία απέναντι από τα νοσοκομεία, ανεξαρτήτως της δυναμικότητας αυτών.

8ον. Με το άρθρο 11 το φαρμακοπωλείο μπορεί να έχει επιφάνεια ακόμη και 5 τ.μ., αντί των ελάχιστων 30 τ.μ. που ήταν προηγουμένως...

Μετά από αυτές τις εξελίξεις και υλοποιώντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 22ας Μαρτίου ο ΠΦΣ καλεί όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους να κλείσουν τα φαρμακεία της δύναμής τους από την Τετάρτη 26/3/2014 και να αναμένουν νεώτερες οδηγίες μετά την συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΦΣ που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα και ώρα 12.00 μ.μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου