Κυριακή 11 Μαΐου 2014

"Στο κόκκινο το θερμόμετρο" για τα φάρμακα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σωτήρης Παπανδρέου - pelop.gr

Ανυποχώρητος απέναντι στους φαρμακοποιούς εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η "Π" και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος στον πολυχώρο "Επίκεντρο" για την πολιτική φαρμάκου.

Σε μια πολύ ζωντανή και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις αλλαγές που δρομολογούνται στον συγκεκριμένο τομέα, η οποία μεταδόθηκε από το pelop.gr και καλύφθηκε τηλεοπτικά από το κανάλι "Ionian", ο υπουργός Υγείας, επιχειρηματολόγησε για τις πολιτικές που εφαρμόζει, δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων τις οποίες απάντησε μια προς μια, ενώ δεν παρέλειψε να "χρωματίσει" πολιτικά την ομιλία του, με πλήθος αιχμών.

Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας του κ. Γεωργιάδη, ήταν η στιγμή που είπε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει καμία απόφαση για την οποία να ντρέπεται, ενώ απέδωσε τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην προσπάθεια νοικοκυρέματος που πρέπει να γίνει σε μια χώρα η οποία έχει χρεοκοπήσει.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ανδρέας Σοφιανόπουλος, μιλώντας για την απελευθέρωση του ωραρίου, προειδοποίησε ότι θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις εφημερίες και τόνισε ότι η μείωση του ποσοστού κέρδους, θα επιφέρει πολλά λουκέτα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών Σωτήριος Νικολαρόπουλος, τόνισε προς τον κ. Γεωργιάδη ότι, όποια πολιτική εφαρμοστεί, εάν δεν εξηγηθεί σωστά στην κοινωνία, θα αποτύχει και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Πατρών Σοφία Αντιμησιάρη, παρουσίασε την αλληλεξάρτηση που έχει η φαρμακευτική δαπάνη με την ιατρική, προειδοποιώντας ότι η μείωση της πρώτης, προκαλεί αύξηση της δεύτερης.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αχαΐας Άννα Μαστοράκου τόνισε ότι το βάρος που έχει δώσει το Υπ. Υγείας στην μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στην πρόληψη και την ρύθμιση ασθενών.


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Από τις πιο χαρακτηριστικές αντιδράσεις που προκάλεσε η ομιλία του κ. Γεωργιάδη, ήταν αυτή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Χατζηλάμπρου, που είπε ότι «το κριτήριο που σας διάλεξαν για υπουργό είναι ότι μετά από ό,τι κάνετε, δηλώνετε πως δεν ντρέπεστε».

Περιοδεία σε νοσοκομεία

Αργά το μεσημέρι, ο κ. Γεωργιάδης επισκέφθηκε νοσοκομεία της Πάτρας. Στο Γενικό Νοσοκομείο "Αγ. Ανδρέας" ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το έργο του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού και όπως είπε, δέχθηκε συγχαρητήρια από ασθενείς, ενώ για την ανακατασκευή του πολυόροφου κτιρίου, είπε "δεν έχω μαγικά ραβδιά, αλλά ξεμπλοκάραμε το έργο και ετοιμάζεται ένα καινούργιο Νοσοκομείο". Το απόγευμα ο κ. Γεωργιάδης επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, όπου και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το μέλλον της μονάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε η πιθανότητα μεταφοράς του νοσοκομείου στο υπό ανακατασκευή οκταώροφο κτίριο του «Αγ. Ανδρέα», ωστόσο υπήρξαν διαφορετικές απόψεις. Ο κ. Γεωργιάδης περιορίστηκε να δηλώσει ότι «τώρα το Νοσοκομείο Θώρακος δεν κλείνει. Θα μελετήσουμε, θα διαπραγματευθούμε και θα αποφασίσουμε για το μέλλον του".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου