Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

ΙΣΠατρών: ''Αδυναμία κάλυψης του πλήρους πακέτου υπηρεσιών υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τον ιδιωτικό τομέα''

Προς Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

κ. Κοντό Δημήτριο

Κύριε Πρόεδρε,


Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας να μην αυξήσει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για την ιδιωτικά παρεχόμενη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς και την εμμονή επιβολής 70% ποσοστού clawback στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων οφειλών του Οργανισμού στους ιδιώτες παρόχους, έχει καταστεί σαφές ότι η αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ είναι κάτω του κόστους προμήθειας των υλικών-αντιδραστηρίων καθώς και της συντήρησης των μηχανημάτων.

Λόγω της επερχόμενης επιβολής χαμηλού σε ύψος «κλειστού» προϋπολογισμού, η αναπόφευκτη «αναδιάρθρωση» των διαγνωστικών μονάδων (πιθανές απολύσεις και μείωση ωραρίου προσωπικού, μείωση παραγγελιών αντιδραστηρίων), θα οδηγήσει σε αδυναμία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων με πλήρες πακέτο παρεχόμενων υπηρεσιών για εξετάσεις πρόληψης και διάγνωσης σε όλο το ωράριο λειτουργίας των εργαστηρίων. 

Προς αποφυγή ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων, καθίσταται απαραίτητη η τηλεφωνική επικοινωνία του ασφαλισμένου με το διαγνωστικό εργαστήριο για τη διερεύνηση της δυνατότητας διενέργειας των εξετάσεων, τον καθορισμό του ραντεβού και τη λήψη των απαραίτητων οδηγιών. 

Λόγω της διαφαινόμενης αδυναμίας πλήρους χρηματοοικονομικής κάλυψης του διαγνωστικού πακέτου υπηρεσιών της ΠΦΥ από τον ιδιωτικό τομέα, παρακαλώ να προβείτε στις ενδεδειγμένες ενέργειες κάλυψης των αναγκών των ασφαλισμένων από τα Νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές του ΠΕΔΥ. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

    Άννα Μαστοράκου       Γεώργιος Σκρουμπής 

Κοινοποίηση:
× ΠΙΣ, ΙΣ
× Μέλη μας 
× Διοικητής 6ης ΥΠΕ
× Διοικητές Νοσοκομείων
× Διοικητής ΝΜΥ ΠΕΔΥ
× ΠΕ.ΔΙ Αχαΐας

3 σχόλια:

  1. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=316577
    Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 10 εργαστήρια-φασόν που λαμβάνουν δείγματα προς εξέταση από τα περίπου 3.200 μικροβιολογικά εργαστήρια της χώρας. Να σημειωθεί ότι η Γερμανία με οκταπλάσιο πληθυσμό διαθέτει μόλις 400 μικροβιολογικά εργαστήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι σκληρή ,άσχετα αν για πολιτικούς/συνδικαλιστικούς λόγους δεν τολμάει κανείς να την αναφέρει.
    Το πάρτι έχει τελειώσει.Η πολιτεία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να ταίσει όλες αυτές τις στρατιές των κάθε λογής διαγνωστικών που έχουν ξεφυτρώσει.Η πίτα είναι δεδομένη και όσο μικραίνει το ΑΕΠ μικραίνουν και τα κομμάτια της.
    Τα παλιά κολπάκια με κατευθυνόμενα παραπεμπτικά,με εικονικές εξετάσεις για να μην πληρώσει συμμετοχή ο ασφαλισμένος,με άχρηστες προληπτικές εξετάσεις,με προκλητή ζήτηση παρακλινικού ελέγχου έχουν τελειώσει ΟΡΙΣΤΙΚΑ.
    Μόνη λύση είναι η συγχώνευση μικρών διαγνωστικών,με στόχο την ελαχιστοποίηση του λειτουργικού κόστους.
    Δεν μπορείς να ζητάς από ένα χρεοκοπημένο δημόσιο να συντηρήσει 60-70.000 γιατρούς άμεσα ή έμεσα.
    Το μέλλον είναι ακόμα πιο δυσοίωνο.
    Κάποια στιγμή σύντομα θα οργανωθεί και το κράτος μηχανογραφικά και δεν θα μπορεί ο κάθε ασφαλισμένος να κάνει χοληστερίνη κάθε 2 μήνες,πλήρη θυρεοειδικό προληπτικά γιατί το άκουσε στο κομμωτήριο,καρκινικούς δείκτες για να προλάβει το κακό ή τρεις αξονικές για να καλύψει τη συμμετοχή της μαγνητικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή