Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Κυκλώματα που λυμαίνονται τον ΕΟΠΥΥ, αποκαλύφθηκαν με δύο κραυγαλέες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης



Βιβλιάρια ασφαλισμένων χρησιμοποιούνταν από δεκάδες γιατρούς και φαρμακοποιούς, προκειμένου να συνταγογραφούνται φάρμακα και να καλύπτονται νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές, χωρίς στην πραγματικότητα να εκτελούνται.

Οι νέες υποθέσεις παραβατικότητας εις βάρος του ΕΟΠΥΥ εντοπίστηκαν από ελέγχους που έγιναν. Στο πλαίσιο αυτό η ΥΠΕΔΥΦΚΑ διερεύνησε μεταξύ άλλων περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης, παράνομης χρήσης βιβλιαρίων υγείας αλλά και καταχρηστικές χρεώσεις Ιδιωτικών Κλινικών σε ασφαλισμένους για την νοσηλεία τους σε αυτές.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων δύο περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης, προκλητής ζήτησης και παράνομης χρήσης βιβλιαρίων υγείας:

- Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία το βιβλιάριο υγείας ασφαλισμένης από 'άγνωστο' άτομο και εκδόθηκαν 48 συνταγές, με 102 εμβαλάγια ενός σκευάσματος με δραστική για χρονικό διάστημα από 1/2013 έως 1/2014. Η συνταγογράφηση διενεργήθηκε από 32 ιατρούς και οι συνταγές εκτελέστηκαν από 35 φαρμακεία σε περιοχές της Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας. Η ασφαλισμένη δεν ελάμβανε το σκεύασμα και δεν έπασχε από τις αναγραφόμενες στις συνταγές παθήσεις.

- Στην δεύτερη περίπτωση ασφαλισμένος-νεφροπαθής χρησιμοποιούσε περισσότερα του ενός βιβλιάρια υγείας για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους, αλλά και άλλων φαρμάκων, οι ενδείξεις των οποίων δεν άπτονται των παθήσεών του, για χρονικό διάστημα από 1/2013 έως 2/2014. Οι συνταγές έχουν εκδοθεί από 15 ιατρούς της Αττικής και η διαφορά κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, σε σχέση με την αναγκαία φαρμακευτική αγωγή του ασφαλισμένου, σύμφωνα με τον ιατρικό φάκελο και τον θεράποντα νεφρολόγο ιατρό, προσεγγίζει τα 148.000€.

Ο έλεγχος των εμπλεκόμενων συνεχίζεται από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, για τον καταλογισμό ευθυνών.

Παράλληλα, η ΥΠΕΔΥΦΚΑ διερευνά ένα σύνολο καταγγελιών ασφαλισμένων για υπερχρεώσεις κατά την νοσηλεία τους σε Ιδιωτικές Κλινικές. Μεταξύ άλλων, πρόσφατα έχουν καταλογιστεί από την ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. για επιστροφή σε επτά ασφαλισμένους ποσά ύψους 80.000 ευρώ για καταχρηστικές χρεώσεις σε νοσηλείες και ειδικότερα σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών.

2 σχόλια:

  1. ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΔΩΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ.ΟΝΟΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ήθελα να ήξερα αν αυτοι οι ασφαλισμένοι που διακινησαν τα βιβλιαρια υγείας πραγματοποιουσαν την συνταγογραφηση σε ιατρούς του ΠΕΔΥ τι θα εκανε ο ΕΟΠΥΥ??? Θα καταδίκαζε τους ιατρούς του ΠΕΔΥ?? Γιατί ο διακινητης των βιβλιαρίων θελω να πιστευω ότι δεν πηγε σε ιατρούς του ΠΕΔΥ ή σε νοσοκομειο. Και μη μου πει κανεις ότι οι ιατροι των τελευταιων δομων που ανεφερα δε θα προχωρούσαν στη συνταγογράφηση. Οσα συστηματα και να λειτουργήσουν τον κάθε ενα που εχει βαλει σκοπό να κάνει την απατεωνια του δεν θα τον συλλάβεις εξαρχής. Φταινε παντα οι γιατροί ή οι φαρμακοποιοί. Τελικά όλοι οι εμπλεκομενοι επαγγελματίες υγειας ήταν συνεννοημενοι ?? Αν αποδειχτεί ότι ήταν, τοτε να γινει αμεση αφαιρεση και διαπαντως της αδειας λειτουργίας τους σε όλη την επικράτεια. Ας πανε σε αλλη χωρα να ασκησουν το επαγγελμα τους . Αν ομως δεν ισχύουν τα παραπάνω τοτε να μαθουμε το τελικό αποτελεσμα. Τα ενδιαμεσα εξυπηρετουν αλλα συμφεροντα και κυρίως την απαξιωση των επαγγελματων υγειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή