Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Μετανάστης Γιατρός. «Η χειροτερη εκπαίδευση στην Ευρώπη

Η χειροτερη εκπαίδευση στην Ευρώπη 

Αγαπητε συντακτη, αγαπητοι αναγνωστες γραφω στο ατονικο γιατι βρισκομαι στη Γερμανια και χρησιμοποιω πληκτρολογιο, στο οποιο δεν υπαρχουν οξειες. Διαβαζω με μεγαλη περιεργεια τα σχολια στη στηλη και θα ηθελα να καταθεσω την προσωπικη μου εμπειρια, που πιθανον να ειναι για καποιους ιδιαιτερα αποκρουστικη.

Σπουδασα στην Ελλαδα, αφου περασα στις πανελλαδικες εξετασεις, με αλλα λογια δεν με εστειλε ο μπαμπας να σπουδασω ιατρικη σε καποιες απο τις μεγαλες ιατρικες δυναμεις οπως η Γιουγκοσλαβια, η Ρουμανια και η Βουλγαρια…..

Ειχα την τυχη να κανω αγροτικο και ενα κομματι ειδικοτητας στην Ελλαδα, μερος της οποιας και σε Πανεπιστημιακη Κλινικη, για ευνοητους λογους δεν αναφερω σε ποια. Ειχα την μεγαλυτερη τυχη να παρω τη βαλιτσα και να παω στη Γερμανια πριν απο την κριση, τοτε που ο Καραμανλης ελεγε κατι μυστηρια για θωρακισμενη οικονομια και οι αλλοι ειρωνευονταν με ατακες του τυπου κατσε εδω ρε μ… τι τα θες, καλα δεν περναμε?

Ας παμε στην ουσια του θεματος, τι μαθαινει ο Ελληνας Ιατρος στην Ελλαδα και πως. Ξεκιναμε απο αυτο που λεγεται Πανεπιστημιο? Aν καποιος μπει σε κτιριο Ιατρικης σχολης στη Γερμανια και σε αντιστοιχο ελληνικο θα καταλαβει τη διαφορα….Οσον αφορα την εκπαιδευση θυμαμαι τοτε που ημασταν στο Ανατομειο και ηταν στριμωγμενοι καμια σαρανταρια νοματεοι πανω απο ενα πτωμα, για να μην αναφερθω στον καταλογο διδασκοντων, μαλλον θυμιζει οικογενειακη επιχειρηση…..Ας παμε στο θεμα των προαπαιτουμενων, θυμαμαι κατι εκτοετεις φοιτητες που στο Πτυχιο χρωστουσαν Ανατομια του πρωτου ετους. 

Οσον αφορα το καρκινωμα των πολιτικων παραταξεων, ολων των χρωματων, δε χρειαζεται να πουμε πολλα….Ας παμε σιγα σιγα στη θεμα του αγροτικου. Θυμαμαι οταν πηγα στο Υπουργειο Υγειας για πρωτη φορα για να δηλωθω, ημασταν 7 αποφοιτοι ελληνικων πανεπιστημιων και 75 απο το εξωτερικο, αραγε γιατι χρειαζομαστε τις πανελληνιες αφου ολοι τελικα θα σπουδασουν…Καποιοι κοροιδευουν τους εαυτους τους πηγαινοντας για ανωτερες σπουδες στην Ιταλια…

Παμε τωρα στο θεμα της ειδικοτητας, οπου κανεις δεν ελεγχει τιποτα, αν εγω για παραδειγμα μαθαινω και τι….Ολοι ομως θα τελειωσουν και καποτε θα γινουν ειδικοι…Για να προλαβω αντιδρασεις αναφερω πως οι περισσοτεροι Ελληνες ειδικοι στη Γερμανια ξαναγινονται ειδικευομενοι…

Μιλαμε για τον μισθο του Ελληνα γιατρου, αληθεια τι ωρα προσερχεται στο νοσοκομειο και τι ακριβως κανει εκει μεσα; Ξερω τωρα καποιοι θα πουν πως ειμαι αλλαζονας, αλλα αξιολογηθηκε ποτε το ιατρικο προσωπικο των ελληνικων νοσοκομειων; Εδω θα κανω μια χρησιμη παρενθεση, δεν αναφερομαι στη συγκομιδη χαρτιων και συνεδριων, ουτε στις δημοσιευσεις αλλα στη χειρουργικη γκαμα και τις επεμβατικες γνωσεις….Να ειστε σιγουροι, πως αν καποτε καταργηθει η μονιμοτητα των ιατρων και μπουν συμβολαια, πολλα πραγματα θα λειτουργησουν καλυτερα!! 

Απλα καποιοι φοβιζουν τον κοσμο λεγοντας πως ιδωτικοποιηση σημαινει επιπλεον εξοδα και αποκλεισμο, χωρις να αναφερουν πως αυτο εχει να κανει με τις θεσεις τους και την μονιμοτητα τους. Για την ιστορια στη Γερμανια να νοσοκομεια ειναι ΝΠΙΔ και εξεταζονται απαντες, χωρις διακρισεις…

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5136883

16 σχόλια:

  1. Έγραψες τόσα και τι μας ειπες; μάλλον κάτσε εκεί που είσαι καλύτερα τυχερή η Ελλαδιτσα της κρίσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλλος ένα καλαμοκαβαλημένος γιατρός - μετανάστης Γερμανίας, μαζί με τους άπειρους Ρουμάνους που στηρίζουν το σύστημα υγείας τους, επειδή οι Γερμανοί βαριούνται να σπουδάσουν ιατρική. Απορεί τι κάνουμε εμείς οι ιθαγενείς στο ...Εllada.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κατσε εκει που εισαι και μην ξαναστειλεις γραμμα, ολο κακιες εισαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΦΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΧΕΣ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΠΑΡΑΔΕΧΕΣΑΙ, ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΡΩΝΕΥΕΣΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ , ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ , ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οταν καποιος απευθυνεται σε ενα μεγαλο επιστημονικο κλαδο και δη των ιατρων ,οντας και αυτος ιατρος καλο θα ειναι να μην θεωρει τον εαυτο του ως τον υπερτατο επιστημονα και αλαζονικα να κρινει δομες ,καταστασεις και ανθρωπους.Δεν μας λεει που τελειωσε ,που εκανε την εξασκηση ,τι ειδικοτητα ακολουθησε,τι κανει στην Γερμανια.Σε ολα τα κρατη υπαρχουν καλοι ιατροι και μαζι ανθρωποι ,οπως υπαρχουν και επικινδυνες μετριοτητες.Παντου με την συνεχη επαφη με τον αρρωστο αποκταται η εμπειρια,και αυτο το αποδικνυει ο Ελληνας ιατρος,γιατι ειναι δυσκολο να εισαι μετριοφρων οταν εισαι ο καλυτερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελικα αν ειναι οπως τα λες, μεινε εκει για παντα. Και εσυ εισαι καλυτερα και εμεις γλυτωνουμε ενα κακομαθημενο γκρηνιαρη που ριχνει την ανικανοτητα του να αντιμετωπηση τον ανταγωνισμο εδω και την αδυναμια μαχης απεναντι στην κατασταση που υπαρχει (χρειαζονται κοτσια και ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ για να παλεψεις και να κερδισεις το θεριο) στην "συνεχομενη αδικια" που εζησε. Εμαθες να τρεχεις να γλυτωσεις τα δυσκολα γιατι αυτο ειναι το ευκολο, συνεχισε να το κανεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλη η θεωρια αλλα δεν μας λες ποια μαχη δινεις, ποιο ειναι το θηριο και πως εσυ τα καταφερνεις....Αν ολα ειναι τοσο ευκολα ελα και εσυ στο εξωτερικο να μας πεις πως ειναι, φλυαρα φαφλατα....

      Διαγραφή
  7. Σε ευχαριστούμε πολύ για τα λόγια με τόση καλοσύνη που είπες για τους συναδέλφους σου στην Ελλάδα(που μάλλον δεν μας θεωρείς συναδέλφους σου,επειδή εσύ είσαι Βαυαρός και εμείς τεμπέληδες μπαταχτσίδες Ελληνες).Μου θυμίζεις το σοι μου στο Κάναντα που με αφέλεια,λειπουν 50 χρόνια αλλά ξέρουν να μας κουνάν το δάχτυλο και να μας βρίζουν(επειδή δεν μπόρεσαν να στεριώσουν εδώ και φύγανε μόνιμα όπως εσύ κύριος..Να είσαι καλά και να κάνεις πολλά λεφτά εκεί στην Φασιστοχώρα!!!!Αθφιντερζέιν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συνάδελφε, είναι προφανές ότι πήγες εκεί με την νοοτροπία του ραγιά. Εκτός και αν είχες πραγματικό μειονέκτημα από πλευράς γνώσης και εμπειρίας οπότε την ευθύνη την έχεις αποκλειστικά εσύ. Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα αν θέλεις να λουφάρεις έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις, έχεις όμως και τη δυνατότητα να προχωρήσεις σωστά. Διαλέγεις και παίρνεις. Από προσωπική πείρα, επι 5 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, ουδέποτε ένιωσα μειονεκτικά, έχοντας σπουδάσει κια ειδικευθεί στην Ελλάδα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "ΒΡΙΣΚΕΙ Ο ΓΥΦΤΟΣ ΤΗΝ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ......"
    ΚΑΛΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
    ΑΝ ΣΠΟΥΔΑΖΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΣΧΕΤΟΣ....
    ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΟΙ ΜΕΤΡΙΟΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ..
    ΓΙΑΤΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΧΟΜΠΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΛΛΟΥ....ΟΥΣΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φτωχό το κείμενό σου συνάδελφε. Θα έλεγα μάλλον στημένο! Νομίζω ότι δεν μπορεί να έχει γραφτεί από συνάδελφο. Δεν πειράζει όμως γιατί είσαι Gastarbeiter όπως λένε στο Deutschland. To περίεργο είναι πως οι Γερμανοί μας θεωρούν άριστα εκπαιδευμένους και συνεχώς ζητούν ιατρούς για να προσλάβουν από το Ελλάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. σιγα ρε ..γιατραρα που θα μιλησης υποτιμιτικα για την ιατρικη στην ιταλια! που πηρες πτυχιο εσυ στο χαρβαντ η εδω στην ψωροκωσταινα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το αιωνιο κομπλεξ με οσους δε σπουδασαν Ελλαδα, ποτε θα το ξεπερασετε?
    Δεν εχετε χορτασει σφαλιαρα ακομα, για να ξεπεζεψετε με τη καραμελα τη κομματικη για την υψηλη δηθεν δωρεαν παιδεια στην Ελλαδα που σας ποτιζαν τα κομματοσκυλα για να θεωρειτε τους εαυτους σας μεγαλογιατρους?
    Στις νεες τεχνολογιες για παραδειγμα στην Ιατρικη, οι Ελληνες ειμαστε οι πιο ανελαστικοι, καχυποπτοι και γκρινιαρηδες ενω ο καθε γκασμας στο εξωτερικο το θεωρει στανταρ. Και ακομα υπαρχουν ιατροι που πιπιλανε τη καραμελα της καλυτερης Ιατρικης που και καλα εχει η Ελλαδα.
    Καλη Ιατρικη εχει...αλλα ο καλος...δε κομπαζει φιλτατοι, ουτε αυτοπαινευεται...δειτε ολοι τα στραβα μας, και σταματηστε να θαβετε ο ενας τον αλλον.
    Για τα χαλια που εχει η χωρα μας, ειναι θαυμα που βγαζει καλους ιατρους,αλλα ξεπεζεψτε ολοι, συναμα...αιντε. Τα ειρωνικα χαμογελα οταν αυτοπαινευσεστε στα συνεδρια απο τους ξενους, δειτε τα και κατανοειστε επιτελους οτι το να θαβετε εσαει τους συμπατριωτες σας επειδη σπουδασαν σε αλλη χωρα και δεν εξαργυρωσαν τη ψηφο τους με μια καλη θεση στις "αδιαβλητες" σας παννελληνιες...για δειτε στατιστικα μονο τι κομμα ψηφιζαν οσοι αναγκαστηκαν να φυγουν στο εξωτερικο την εποχη της παντοδυναμιας ενος κομματος, και μη ριχνετε λασπη, γιατι θα γυρισει πισω, παρτε λοιπον τωρα λιγη...και φυσικα τους γιαλαντζι εν ελλαδι μεγαλογιατρους απο μετεγγραφες απο το εξωτερικο. Ειναι γνωστο οτι ειδικα αυτοι εχουν το μεγαλυτερο κομπλεξ και βριζουν πιο πολυ οσους σπουδασαν εξω...προφανως εξω δε θα τα καταφερναν, ας ειναι καλα ο μπαμπας και η μαμα...και το νομπελ στο ταβλι εξω απο τις ιατρικες σχολες...εχει κι αλλη οψη το νομισμα λοιπον, γι αυτο, ξεπεζεψτε ολοι ψευτομαγκες της εντος και εκτος Ελλαδι Ιατρικης...εχουμε σοβαροτερα προβληματα απο το συνηθισμενο σας σπορ να θαβετε οποιον συναδελφο δε βγηκε απο το δικο λουκι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οι πανελληνιες ηταν και ειναι οι πιο αδιαβλητες απο κομματικης πλευρας ,εξετασεις,τουλαχιστον αυτο δεν νομιζω να τιθεται υπο αμφισβητηση αγαπητε συναδελφε

      Διαγραφή
  13. Συγγνωμη συναδελφε, αλλα οι πανελληνιες εξετασεις ηταν και θα ειναι απ τις πιο αδιαβλητες κομματικα εξετασεις στην Ελλαδα και δε νομιζω οτι υπαρχει αμφιβολια γι αυτο. Αν τωρα καποιος δεν μπορεσε να πετυχει σ αυτες κι εχοντας πικρα μεσα του τις υποβιβαζει χαρακτηριζοντας τις ψηφοθηρικες τοτε λυπαμαι γι αυτον ειλικρινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαππητέ Συνάδελφε,

    Διάβασα με πολύ μεγάλη προσοχή την τοποθέτηση σου όσον αφορά τους ιατρούς της Γερμανίας και το επίπεδο εκπαιδευσης αυτής της χώρας.
    Σημειωτέον δε ότι αποφοίτησα απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονικης, ειδικότητα στη Θεσσαλονικη.
    1.Εργάστηκα ως ειδικός στη Γερμανία για 7 χρόνια και ΔΕΝ ΕΓΙΝΑ ΠΑΛΙ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ σε αυτή την χώρα όπως ανέφερες, διότι αναγνωρίζεται ο τίτλος ειδικότητας σε διαστημα 2 μηνών περίπου απο το αντίστοιχο κρατίδιο στο οποίο εργάζεσαι.
    2. Τα νοσοκομεία τους είναι επιχειρήσεις.Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος.Όλοι οι γιατροί δουλεύουν για αυτό τον σκοπό και εννοείται για τα Gesundheitskasse(ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ).Με το παραμικρό φωταγωγείται ο τόπος απο τις αξονικές που γίνονται για ψύλλου πήδημα.Οι γιατροί στηρίζονται στο τι θα δείξουν τα εργαστηριακα , οι απεικονιστικοί μεθοδοι και όχι στην κλινικη εκτίμηση π.χ ψηλάφηση.Επίσης μπαίνουν περιστατικά στο χειρουργείο, ηλικίας π.χ 80 ετών, για λήψη βιοψίας ,χωρίς αποδεδειγμένα να έχει τίποτα ο ασθενής.Επιβαρύνεται ο ηλικιωμένος απο την ΓΕΝΙΚΗ αναισθησία και μετά απο μερικές μέρες έξέρχεται αγνώριστος με επιβάρυνση της νευρολογικής του εικόνας λογω προυπάρχουσης άνοιας(πολλά περιστατικά).Στα θετικά να αναφέρω ότι ο ασθενής εξυπηρετειται άμεσα, εξοδα νοσηλειας αναλαμβάνονται απο το ταμείο του και όχι απο την τσέπη του, αξονικο τομογράφο ίσως και μαγνητικό διαθετει το κάθε χωριό.
    3.Οσον αφορά την εκπαιδευση.Οιειδικευόμενοι εκπαιδεύονται στο να γράφουν σωστά τα γράμματα εξιτηριου-Entlassungsbriefe(κυρίως σε μεγάλες πολεις που διαθετουν πανεπιστήμια).Χειριζονται άριστα τον υπολογιστή.Μαθαίνουν πολύ καλα τα ενδοσκοπικα, διότι αποφέρουν κέρδος στην επιχειρηση που εργαζονται.Οσον αφορα τα ανοιχτα χειρουργεία η εκπαιδευση τους ειναι ελλιπής.Απλα τα μαθαίνουν πολυ αργά και εάν τα μάθουν ως Oberärzte(κάτι σαν επιμελητής Α στην Ελλάδα )Αυτό διοτι δεν μένουν άνεργοι και θεσεις παντα υπάρχουν.Επιεικώς θα πω ότι οι Ελληνες στα ανοιχτά χειρουργεια είναι τσακάλια και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να τους φτάσουν οι αντίστοιχοι Γερμανοί συνάδελφοι.
    4.Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία στο να είσαι καλός ιατρός, όσο στο να χειρίζεσαι στο καλύτερο δυνατό βαθμό την γλώσσα τους, όπως και να είσαι υποτακτικος και σκλάβος του συστήματος.Π.χ ασθενης στα επείγοντα , που μπορεί υπό τοπική αναισθησία να χειρουργηθεί και να πάει σπίτι του ιδιώς σε μικρες πολεις , είναι λάθος κίνηση του ιατρού.Πρέπει ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ να νοσηλευθεί , διότι έτσι θα έχει κερδη το νοσοκομείο τους.Εάν δεν ακολουθήσεις αυτήν τη γραμμή , είσαι αντισυμβατικός και ακολουθεί απόλυση.
    5.Η γραφειοκρατεία τους ξεπερνά κάθε όριο.Χαρτιά χαρτιά χαρτιά και πολλες υπογραφές από τον ασθενή, διότι έτσι καλύπτουν τον εαυτό τους απο κάθε ενδεχόμενη καταγγελία.
    6.Είναι χώρα του φαίνεσθαι.Π.χ ασθενης με ΜRSA, νοσηλευεται μόνος του σε κάποιο θάλαμο.Εννοείται, όταν θα γίνει επισκεψη από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα πρέπει να ληφθουν οι κατάλληλες προφυλάξεις(σκουφος, γάντια , μάσκα).ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΤΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ.Γιατί όμως όταν πρεπει να παρεις καλλιεργεια αίματος , η αντισηψία είναι πλημελής? όταν βάζεις καθετήρα δεν έρχεται η νοσηλεύτρια διότι πρέπει να μοιρασει το φαγητό(καθηκοντα των νοσηλευτριών)?
    7.Παραδέχομαι τους Γερμανους σε ένα πράγμα , ότι παρουσιάζουν την εικόνα ενός κράτους οπου η γνωριμία και το μέσο είναι άγνωστες έννοιες για αυτούς. Λάθος.ΤΟ βύσμα υπάρχει, απλά διακριτικά και όμορφα, όπως αρμόζει και πρέπει,χωρίς τυμπανοκρουσίες και στον βαθμό που λαμβάνει μέρος στην χώρα μας.Π.χ Εξηγησέ μου αγαπητέ συνάδελφε , πως είναι δυνατόν διευθυντης χειρουργικής κλινικής, πανεπιστημιακός σε ηλικία 38 ετών.Ποτε έμαθε να χειρουργεί αυτός? Εκτός και είναι το παιδί θαυμα

    Αυτα προς γνώση,συμμόρφωση και αποκατάσταση της αλήθειας .Είμαι ανοιχτός σε κάθε διαλογο
    Σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή