Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Τι προτείνει για την Υγεία ο Λεωνίδας Γρηγοράκος



Κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για τον τομέα Υγείας, την Πέμπτη 17 Ιουλίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Λ. Γρηγοράκος, προσκάλεσε όλα τα στελέχη του κόμματος που εμπλέκονται με τον τομέα Υγείας να προτείνουν αλλαγές οι οποίες θα συνδράμουν στη βελτίωση της πολύπαθης δημόσιας Υγείας, ενώ δεν παρέλειψε να παραθέσει και τις δικές του προτάσεις, ανοίγοντας τον κύκλο των ομιλιών. Μπορούμε να πούμε ότι δεν πρόκειται για αναμάσημα των ίδιων τετριμμένων που ακούμε συχνά από επίσημα χείλη αλλά μάλλον η εφαρμογή των προτάσεών του –αν και εφόσον γίνει- μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ειδικότερα, αναφέρονται τα όσα προτείνει ο κ. Γρηγοράκος:

• Την Αξιολόγηση όλων των στελεχών Υγείας. Παράλληλα, τη δημιουργία θέσεων επικουρικών γιατρών τριετούς απασχόλησης. 

• Προϋπόθεση για να μπει κάποιος στο σύστημα υγείας, να έχει υπηρετήσει σε θέση επικουρικού γιατρού στο Κέντρο ή στην Επαρχία.

• Επιστροφή από το εξωτερικό -μετά από ανοικτή πρόσκληση της πολιτικής ηγεσίας- των στελεχών υγείας (γιατρών, καθηγητών, ερευνητών, τεχνικών σε πανεπιστήμια και νοσοκομεία του εξωτερικού) για την ενδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγεία. Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες θα μπορούν με αίτησή τους και με βάση τα προσόντα τους να καταλαμβάνουν προσωποπαγείς θέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. 


• Θέσπιση νέων κριτηρίων για την κατάληψη της θέσης Διευθυντή του Ε.Σ.Υ. (διδακτορικό δίπλωμα, δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά, αξιολόγηση).

• Επανεξέταση διάρθρωσης των ΕΟΠΥΥ και ΠΕΔΥ και αλλαγές στην πολιτική φαρμάκου. Ως μία από τις άμεσες αλλαγές προτείνεται η κατάργηση του 5ευρου στις Μονάδες του ΠΕΔΥ. 

• Κατάθεση νομοσχεδίου για την εκπαίδευση και τις ειδικότητες νοσηλευτών και γιατρών, καθώς και για την εξειδίκευσή τους μετά τη λήψη ειδικότητας.

• Ένταξη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η κίνηση αυτή υπολογίζεται ότι θα βοηθήσει στη στελέχωση των υπηρεσιών Υγείας με καταλληλότερο και καλύτερα καταρτισμένο δυναμικό.

• Επαναλειτουργία των 150 κλειστών κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στελέχωση του ΕΚΑΒ από τις ανώτατες και ανώτερες σχολές με διασώστες, νοσηλευτές, επειγοντολόγους και παραϊατρικό προσωπικό. Αντικατάσταση των αγροτικών γιατρών από μόνιμους ειδικευόμενους γιατρούς.

• Έναρξη διαλόγου για την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.

Ρούλα Σκουρογιάννη - www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου