Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

ΟΕΝΓΕ: Χωρίς τις πιο κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες οι μονάδες Υγείας της Θεσσαλίας

Από Βασίλη Βενιζέλο-
Υgeia360.gr

"Γυμνή" από υγειονομική κάλυψη και μάλιστα σε πολύ ευαίσθητες και κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες, κινδυνεύει να μείνει όλη η περιοχή μεταξύ Θεσσαλονίκης και λεκανοπεδίου της Αττικής. Ο πρόσφατος θάνατος του πεντάχρονου παιδιού στη Λάρισα, εξαιτίας της ανυπαρξίας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παίδων σε όλη την ως άνω περιοχή, φέρνει στην επιφάνεια το "κούρεμα" στις οικείες μονάδες Υγείας, το οποίο έχει επιφέρει η εφαρμογή των Μνημονίων στον χώρο της Υγείας.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Σάκης Παπαδόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αναφέρει τα εξής αποκαλυπτικά για την κατάσταση η οποία σοβεί στον χώρο της Υγείας στην περιοχή μεταξύ Θεσσαλονίκης και λεκανοπεδίου της Αττικής:

"Από τους 35 γιατρούς που στελέχωναν τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ προ διετίας, θα απομείνουν μόνον 9 το 2015. Δεν θα υπάρχουν: παιδίατρος, καρδιολόγος, γυναικολόγος, πνευμονολόγος, ουρολόγος, οφθαλμίατρος, γαστρεντερολόγος, νευρολόγος, ψυχίατρος, δερματολόγος... Οι ελλείψεις αυτές, σε συνδυασμό με αντίστοιχες στο Νοσοκομείο Τρικάλων (κανείς γαστρεντερολόγος - ενδοκρινολόγος - ρευματολόγος - κυτταρολόγος - ογκολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 1 ουρολόγος, 1 νευρολόγος, 1 ψυχίατρος με αυτοδιοικητική άδεια, 1 οδοντίατρος, 2 γυναικολόγοι, 2 παιδίατροι, 2 ΩΡΛ, 2 μικροβιολόγοι, 2 στην αιμοδοσία, 2 στο πνευμονολογικό, απουσία κλινικών και τμημάτων που προβλέπει ο Οργανισμός του νοσοκομείου, κενά στην καρδιολογική κλινική - στη Β' Παθολογική, στο ακτινοδιαγνωστικό...) προκαλούν μια εκρηκτική κατάσταση.

Η κυβέρνηση βρίσκει «βιώσιμη» την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους στους δανειστές, «επικίνδυνη» την πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα - διευκόλυνση πληρωμών τοκοχρεολυσίων - ρήτρα ανάπτυξης..., εμφανίζει «πρωτογενές πλεόνασμα» 3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2015 με 0 ευρώ για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς νοσοκομεία - ΕΟΠΥΥ - συμβεβλημένους γιατρούς, εργαστήρια, κλινικές - εργολάβους (μεταξύ αυτών και της καθαριότητας του Νοσοκομείου Τρικάλων, που αφήνει απλήρωτες τις καθαρίστριες )... και καταλήγει σε κούρεμα στις 900 θέσεις γιατρών που ανακοίνωσε για τις μονάδες του ΠΕΔΥ, στις 1.500 θέσεις γιατρών και 2.500 νοσηλευτικού κ.ά. προσωπικού στα νοσοκομεία που εξήγγειλαν οι κ. Βορίδης και Γρηγοράκος, στις δαπάνες υγείας (μείωση 44,3% των δαπανών από το 2010), στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων (μείωση 432 εκατ. ευρώ από τις αντίστοιχες του 2014), του ΕΟΠΥΥ (μείωση 354 εκατ. ευρώ από τις αντίστοιχες του 2014)...

Η τραγική αυτή κατάσταση είχε, μεταξύ των πολλών άλλων, θύμα πρόσφατα και ένα τετράχρονο αγοράκι που ασθένησε στην Ιτέα, διακομίστηκε στο Γ.Ν. Λαμίας και στη συνέχεια στο ΠΠΓΝ Λάρισας και ξεψύχησε χωρίς να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ Παίδων, που θα έδινε κάποιες ελπίδες διάσωσης εάν βρίσκονταν κρεβάτι και διακομίζονταν έγκαιρα...

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ έχει 'σώσει' τη χώρα, θέλει να συνεχίσει να τη σώζει και σχεδιάζει την οργάνωση 'ιατρικού τουρισμού' πάνω στα ερείπια του δημόσιου συστήματος υγείας μιας χώρας που επενδύει στον τουρισμό...".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου