Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Αποστολίδης: Η Ελλάδα μπορεί να αποσπάσει μέρος από τον “κουμπαρά” Γιουγκέρ για τις ΜΜΕ



IATRONET. 

Ο τομέας του φαρμάκου διεκδικεί δεσπόζουσα θέση στο επόμενο ΕΣΠΑ κι έχει συμπεριληφθεί στις μελέτες Έξυπνης Εξειδίκευσης, ως ένας από τους οποίους η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Την εκτίμηση ότι η χώρα μας μπορεί να αποσπάσει μέρος από έναν ευρωπαϊκό “κουμπαρά” 75 δισ. ευρώ, με αιχμή του δόρατος τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ).

Μιλώντας στο 25ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Πασχάλης Αποστολίης (φωτό) τόνισε ότι η φαρμακευτική βιομηχανία, είναι ένας κλάδος που εμπίπτει και είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τις απαιτήσεις, τις προϋποθέσεις και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την επόμενη Προγραμματική Περίοδο (2014 - 2020).

Για τον λόγο αυτό – είπε – διεκδικεί δεσπόζουσα θέση στο επόμενο ΕΣΠΑ κι έχει συμπεριληφθεί στις μελέτες Έξυπνης Εξειδίκευσης (Smart Specialization), ως ένας από τους οποίους η χώρα μας (ή έστω συγκεκριμένες Περιφέρειες) έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, η Ευρώπη έχει σχεδιάσει να επενδύσει συνολικά στο επιχειρείν και δη την καινοτομία, κεφάλαια της τάξης των 315 δισ. ευρώ, για την τριετία 2015 – 2017 (πακέτο Γιουγκέρ).

Ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ εκτίμησε ότι η χώρα μας μπορεί να αποσπάσει μέρος από έναν “κουμπαρά” 75 δισ. ευρώ, ο οποίος αφορά μικρομεσαίες εταιρείες.

Βιοτεχνολογία

Τόνισε, δε, ότι ήδη “τρέχει” το πρόγραμμα Horizon 2020, το οποίο για την επταετία 2014 - 2020 έχει προγραμματίσει την χρηματοδότηση με 80 δισ. ευρώ της καινοτομίας επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ειδική μάλιστα προοπτική για το χώρο του φαρμάκου και της βιοτεχνολογίας.

Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι ο κλάδος της Υγείας είναι ένας τομέας που αφορά σε υπηρεσίες, αλλά κυρίως στο αγαθό του φαρμάκου που αποτελούν εν τη γεννέση τους καινοτομίες σε κάθε τους μορφή.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου