Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Μητρόπουλος: Το ασφαλιστικό καταρρέει λόγω μνημονίου - Nέες μειώσεις από το 2015

http://www.protothema.gr/

Το Μνημόνιο έδωσε τη χαριστική βολή στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεψε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς είναι δύσκολα αναστρέψιμη

Δραματικές επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, με δραστικές μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, θα έχουν οι μνημονιακές ρυθμίσεις από το 2015, προέβλεψε ο εργατολόγος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε εκδήλωση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΑ) με τίτλο «η κρίση στα ασφαλιστικά ταμεία και το μέλλον των συντάξεων».

Η εκδήλωση έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του ΣΙΝΕ-ΚΕΡΑΜΙΚΟΣ και μίλησαν επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, ο εργατολόγος και μέλος της ΚΠΕ του κόμματος Διονύσης Τεμπονέρας και ο Θανάσης Καποτάς, πρόεδρος εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο κ. Μητρόπουλος επισήμανε ότι την κρίση που αντιμετώπιζε από χρόνια το ασφαλιστικό σύστημα επέτεινε το μνημόνιο, καθώς εξαιτίας των ρυθμίσεων και των αρνητικών επιπτώσεων που αυτό έφερε στην ελληνική οικονομία προκάλεσε απώλειες της τάξης των 65-70 δις ευρώ!

«Με την υπαγωγή της χώρας μας στο καθεστώς των δύο Μνημονίων (ν.3845/2010, ν.4046/2012), η κρίση του Ασφαλιστικού Συστήματος επιτάθηκε επικίνδυνα και η κατάσταση σήμερα είναι δύσκολα ανατάξιμη» τόνισε ο κ. Μητρόπουλος αναφέροντας μεταξύ άλλων αιτιών το «κούρεμα» («PSI») των αποθεματικών στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά, την αύξηση της ανεργίας κατά 17 μονάδες μέχρι σήμερα, (με κάθε μία (1) μονάδα να αφαιρεί κατ’ έτος τουλάχιστον 250 εκατ. € σε εισφορές από το σύστημα), τη ραγδαία μείωση των μισθών πάνω από 25 μονάδες, (με κάθε μία από τις οποίες να αφαιρεί 150 εκατ. € σε εισφορές κατ’ έτος από το σύστημα), τη δραστική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την κατάργηση των κοινωνικών πόρων υπέρ των Ταμείων Επικούρησης, την έκρηξη της ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας, την εκτεταμένη ατυπία στο μεγάλο τμήμα των εργασιακών σχέσεων.

«Σήμερα μπορούμε ανεπιφύλακτα να ισχυριστούμε ότι το Μνημόνιο έδωσε τη χαριστική βολή στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, τόνισε ο κ. Μητρόπουλος και περιέγραψε το νέο τοπίο που θα έχουμε στις συντάξεις από 1-1-2015:

«Η κατάσταση στα Ταμεία θα επιδεινωθεί, αφού, παρά την ήδη τραγική οικονομική τους θέση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τις «συνταξιοδοτικές ρήτρες. Ειδικότερα:

Ι. Οι Επικουρικές συντάξεις είναι θεσμός χωρίς μέλλον

Οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν δραστικά. Μάλιστα το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) που ενώ ιδρύθηκε προ διετίας (ν.4052/2012) με πανηγυρισμούς, η Κυβέρνηση το καταργεί. Το ταμείο αυτό στις 3-5-2014 αποφάσισε την πρώτη οριζόντια μείωσή τους κατά 5,2% από 1-7-2014. Θα ακολουθήσει είτε η ενσωμάτωση του συμβολικού ποσού των επικουρικών στις κύριες συντάξεις είτε η πλήρης κατάργησή τους, κυρίως με την εφαρμογή του «μαθηματικού τύπου» του ο οποίος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη μεταξύ άλλων: τον συντελεστή βιωσιμότητας του Ταμείου, τον αριθμό εξερχομένων στη σύνταξη, τα δημογραφικά δεδομένα, τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», τη «ρήτρα θανάτου», δηλαδή το δικαίωμα του συνταξιούχου να αποκληρώνει τη σύζυγο του από τη σύνταξη προκειμένου να λάβει ο ίδιος μεγαλύτερο τμήμα της εν ζωή. Ο μαθηματικός αυτός τύπος θα πιέζει προς τα κάτω τις επικουρικές συντάξεις μέχρις εξαΰλωσής τους και τελικής τους κατάργησης. Το βέβαιο συμπέρασμα είναι ότι οι επικουρικές συντάξεις δεν έχουν μέλλον. Σε πρώτο στάδιο θα μειωθούν δραστικά και εν τέλει θα καταργηθούν.

ΙΙ. Οι κύριες συντάξεις θα υφίστανται διαρκή μείωση από 1-1-2015

Η καταλυτικότερη εξέλιξη στην νέα φάση του Ασφαλιστικού που εισερχόμαστε από 1-1-2015 είναι η εφαρμογή της «ρήτρας εγγύησης μόνο της βασικής σύνταξης από το κράτος». Για την καταβολή του «αναλογικού» τμήματος της κύριας σύνταξης, ευθύνη θα έχουν αποκλειστικά μόνο τα οικεία Ταμεία».

Το σύστημα καταρρέει, οι συντάξεις κινδυνεύουν!Κατά την εκτίμηση του κ. Μητρόπουλου «το σύστημα οδηγείται σε κατάρρευση, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Το σύστημα συντάξεων σε λίγους μήνες θα αδυνατεί να μείνει όρθιο με τις δικές του δυνάμεις (αποθεματικά και εισφορές). Δεν θα μπορέσει να εγγυηθεί το σημερινό επίπεδο συντάξεων. Το δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα έχει περιπέσει σε βαθειά κρίση λόγω Μνημονίου. Χρειάζεται άμεσα επαναρτίωση. Η επιστροφή των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν» με το PSI, στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά (περίπου 26 δις €) ως πρώτο βήμα θα αποτελούσε μια μεταβατική ανάσα για τα Ταμεία. Περαιτέρω, η ορθολογική τους οργάνωση με ευελιξία, αυτονομία και αυτοδιαχείριση, η σοβαρή και βέβαιη επένδυση των επιστρεφόμενων αποθεματικών του, η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των παροχών με πνεύμα ισότητας και δικαιοσύνης, θα αναστηλώσουν την πίστη των πολιτών στο δημόσιο σύστημα».

Μεταβατικό πρόγραμμα διάσωσης του ΑσφαλιστικούΟ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ένα μεταβατικό πρόγραμμα, που θα απέτρεπε την κατάρρευση του Ασφαλιστικού Συστήματος, με τις εξής παρεμβάσεις:

1.Την αναστολή της ψήφισης κάθε νέας ρύθμισης συνταξιοδοτικού περιεχομένου (θεμελίωση, ύψος συντάξεων, ύψος εισφορών, όρια ηλικίας κ.ά.).

2.Την αναστολή της εφαρμογής από 1-1-2015 των «ασφαλιστικών ρητρών».

3.Την άμεση επιστροφή των 26 δις € που απώλεσαν τα Ταμεία με το «κούρεμα» των αποθεματικών («PSI») από την πρωτογενή και δευτερογενή αγορά.

4.Την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, κατά το προηγούμενο των Τραπεζών, η οποία πρέπει να είναι ύψους 35-40 δις €. Το ποσό αυτό αντιστοιχίζεται στις απώλειες των Ασφαλιστικών Ταμείων από το Μνημόνιο δηλαδή :από την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των μισθών, τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την κατάργηση των κοινωνικών πόρων.

Όπως τόνισε ο κ. Μητρόπουλος «κάθε συζήτηση για τα Ασφαλιστικά Ταμεία προϋποθέτει την άμεση αναπλήρωση κατά τουλάχιστον 65-70 δις € που απώλεσαν τα Ταμεία από τις άμεσες μνημονιακές παρεμβάσεις. Όποια άλλη συζήτηση-παρέμβαση στο Ασφαλιστικό Σύστημα της Ελλάδας θα εντάσσεται στο διαρκές εκ προμελέτης έγκλημα κατά του λαού και των Ελλήνων ασφαλισμένων συνταξιούχων, που η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψουν να ολοκληρωθεί».

Εξεταστική για το PSI

Τέλος ο κ. Μητρόπουλος υποστήριξε ότι πρέπει να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για το «κούρεμα» («PSI») των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, και την καταστροφική επίδραση του Μνημονίου στο συνολικό ασφαλιστικό σύστημα αφού αυτό αποτελεί την πιο βίαιη αρπαγή πλούτου σε βάρος της Ελληνικής Εργατικής Τάξης που έχει συντελεστεί ποτέ! 

«Πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο, «εκ προμελέτης», έγκλημα, το μεγαλύτερο στη μεταπολεμική ιστορία του τόπου, στο οποίο ενεπλάκησαν οι επικυρίαρχοι δανειστές, οι μνημονιακές κυβερνήσεις, τμήμα της πανεπιστημιακής και Ερευνητικής διανόησης και δυστυχώς το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τέτοια λεηλασία του συνολικού μόχθου ενός ολόκληρου λαού δεν απαντάται στα παγκόσμια χρονικά! Το σκάνδαλο αυτό πρέπει να ερευνηθεί άμεσα, σε όλες του τις πτυχές και πρώτα απ’όλα με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα εξετάσει συνολικά την αρπαγή των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων» κατέληξε.

1 σχόλιο:

  1. οι ασφάλειες και τα ασφαλιστικά απορώ πως θα επηρεάσουν εμάς τους απλούς πολίτες ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή