Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

HEALTH DAILY

Μείωση δαπανών, αύξηση μεταβιβάσεων

Η μείωση των δαπανών, η αύξηση των μεταβιβάσεων προς τον ιδιωτικό τομέα της υγείας και η μη ρεαλιστική παρουσίαση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ (ο προϋπολογισμός του οργανισμού έχει τροποποιηθεί φέτος 16 φορές) είναι τα κοινά χαρακτηριστικά του φετινού προϋπολογισμού υγείας με αυτούς των προηγουμένων ετών. Παρατηρείται μεγάλη μείωση στην κατηγορία «Λοιπές Παροχές Ασθένειας» του ΕΟΠΥΥ, περίπου 450 εκ., στα χρήματα δηλαδή που δίνει ο ΕΟΠΥΥ κυρίως για διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές. Οι εξαγγελίες για προσλήψεις δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται από τα νούμερα, καθώς οι σχετικές πιστώσεις για μισθούς είναι κατά πολύ μειωμένες.

Στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου η μείωση είναι της τάξης του 30%, ενώ στα νοσοκομεία κυμαίνεται περίπου στο 15%. Δεν υπάρχουν πουθενά επιπλέον χρήματα για την κάλυψη των ανασφάλιστων. Τα 340 εκ. που υπολόγιζε η ηγεσία του Υπουργείου μόνο για τα φάρμακα των ανασφάλιστων φαίνεται ότι θα προέλθουν από το σχετικό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ, το οποίο όμως αυξάνεται κατά μόλις 70 εκατ. Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών παρελθόντων ετών. 

Παρότι φέτος δόθηκαν αρκετά χρήματα για ληξιπρόθεσμα χρέη είναι βέβαιο ότι τόσο ο ΕΟΠΥΥ όσο και τα νοσοκομεία συνεχίζουν να έχουν παλιά χρέη μέχρι και από το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου