Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Καταστροφικό το χαμηλό πλαφόν του ΕΟΠΥΥ για τον εργαστηριακό τομέα: σοβαρό πλήγμα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΟΠΥΥ

κ. Κοντό Δημήτριο  

κ. Πρόεδρε,

Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας
Η ανακοίνωση του απαράδεκτα χαμηλού ανώτατου ορίου του ΕΟΠΥΥ έσπειρε κυριολεκτικά τον πανικό στους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς της περιοχής μας, οι οποίοι διαπιστώνουν καθημερινά το τραγελαφικό αδιέξοδο της συνεργασίας τους με τον Οργανισμό, που αδυνατεί να εξασφαλίσει το κόστος αξιόπιστης και ασφαλούς λειτουργίας των ιατρείων και εργαστηρίων τους.

Ενώ τα ιατρεία προσέφεραν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους για 12 μήνες, πληρώθηκαν μόνο για 6 μήνες. Τραγελαφικό το γεγονός ότι σε μερικούς ιατρούς θα ζητηθεί και επιστροφή χρημάτων, οδηγώντας τους με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία από την αδυναμία πληρωμής των τιμολογίων των αναλωσίμων φαρμάκων και της συντήρησης των μηχανημάτων από τις ανάγκες εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Καταγράφεται άλλο ένα σοβαρό και καίριο πλήγμα στη λειτουργία της πρόληψης και διάγνωσης στην καταποντισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.


Τα 700-1500 ευρώ μηνιαία αποζημίωση που δίνει ο Οργανισμός στους νέους ιατρούς αποτελεί χαριστική βολή για ένα νέο ιατρείο που έχει να αντιμετωπίσει το κόστος απόκτησης των μηχανημάτων και των παγίων εξόδων. Παρά τις όποιες υποσχέσεις για αναλογικό επιμερισμό του προϋπολογισμού σύμφωνα με τις ανάγκες, δεν έγιναν αντικειμενικοί καταλογισμοί του ανώτατου ορίου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σωρεία κατάφορων αδικιών που οδηγούν πολλά ιατρεία στον επαγγελματικό αφανισμό.

Πως ακριβώς επιμερίστηκαν τα 24 εκατομμύρια που προστέθηκαν στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ από τα αδιάθετα κεφάλαια κατά της διάρκειας της μεταρρύθμισης του ΠΕΔΥ, με εξυπηρέτηση ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα σε όλη τη χώρα. 

Πόσο είναι ακριβώς το ποσό που αντιστοιχεί στην αιτούμενη αύξηση του προϋπολογισμού του Νομού Αχαίας λόγω της εξυπηρέτησης πληθυσμού από όμορους νομούς, συμπεριλαμβανομένου και της σεισμόπληκτης Κεφαλονιάς;

Πρέπει να γίνει σαφές ότι είναι απαγορευτική πλέον η συνεργασία των ιατρών με τον Οργανισμό, που τους εξαναγκάζει σε αποζημίωση κάτω του κόστους λειτουργίας των ιατρείων.

Η Πρόεδρος              Ο Γραμματέας


Άννα Μαστοράκου    Πατριαρχέας Γεώργιος

15 σχόλια:

  1. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΡΙΕΣ.ΕΝΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΕΚΑΝΕ TRIPLEX ΜΕ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΤΙΜΗ ΕΩΣ 1500 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΥΤΟΜΑΤΑ .ΤΩΡΑ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΜΙΣΟ.ΑΡΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΦΤΑ ΜΕ ΔΙΠΛΑΣΙΑ TRIPLEX.ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γι' αυτό πριν κάνεις προτάσεις πρέπει να έχει μελετήσει τις επιπτώσεις τους . Τώρα τρεχάτε ποδαράκια μου να τα μαζέψετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Που πήγαν τα 24 εκατ που ήταν για όλη την Ελλάδα. Μέρες τώρα η ΒΙΟ τα είχε βάλει στο μάτι και τα ΠΗΡΕ για ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ??!!! κάτι που το ήξεραν κάποιοι, και το υποψιάζονται κάποιοι άλλοι. ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ με υψηλούς κομπάρσους !! ΠΡΟΕΔΡΕ, φέρτε Εισαγγελέα !!! Είμαστε σε απόγνωση, Νέοι ιατροί και μικρά ιατρεία και εργαστήρια στην Πάτρα, ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ! Εξυπηρετήσαμε τους ασφαλισμένους και από άλλους νομούς. ΟΛΟΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΟΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΕΟΠΥΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΖΩΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΤΠΤ Ο ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ ΣΚΑΤΑ ΦΑΤΕ ΤΑ ΤΩΡΑ ... ΕΙΣΤΕ Η΄ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ????ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΡΕ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ... ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΡΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΜΙΣΘΟ Ο ΕΟΠΥΥ?? ΑΧΡΗΣΤΟΙ Ε ΑΧΡΗΣΤΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ανωτέρω ανλωνυμος που καθυβρίζει μάλλον εισοδηματίας βολεμένος είναι,άλλης ειδικότητας και πουλά στην πελατεία του φύκια για μεταξωτές κορδέλες.Σίγουρα πάντως είναι δειλός αφού καθυβρίζει καλυπτώμενος πίσω από το nikname ανώνυμος.Μπράβο του...αν είχε τα κότσια και δεν ήταν Κατιναριό ας έβγαινε επώνυμα να πει όσα λέει.

      Διαγραφή
    2. ΔΕΝ ΑΠΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ-ΒΑΛΕ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΣΟΥ ΛΙΓΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ

      Διαγραφή
  5. Για να δουλεψεις στην ελευθερη αγορά μεγάλε πρέπει να τα χεις τα καρυδια !! μην ξεχνας ότι σε αυτη την ειδικότητα δυστυχώς οι περισσότερες είναι γυναίκες που έχουν συνηθως συμπληρωματικό ρόλο στο εισόδημα στην οικογένεια, μια που εχουν ρηξη το βαρος και ως ενα σημειο σωστα, στο αν θα φτιαξουν κεφτεδακια το μεσημερι η πατατες και τι θα φορέσουν τα παιδιά στο σχολείο. Δεν συμφωνουν λοιπόν ούτε σε επισχέσεις ούτε θέλουν να ακούσουν την έξοδο απο τον ΕΟΠΥΥ. Αν ο ασθενής πληρωνει θέλει μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα ,πόσοι βλεπουν τα ουρα στο μικροσκόπιο ? όλοι δείνουν ότι βλέπουν οι βοηθοί στο stick !! Προσοχη το σχόλιο μου δεν ειναι καθόλου φαλοκρατικό απλά έτσι είναι η πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ??? ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ??ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑΣ??

      Διαγραφή
  6. Μπορει ο συναδελφος να μας πει τι ειδικοτητα εχει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειναι λυπηρο το 2014 να λες οτι η γυναικα μικροβιολογος εχει συμπληρωματικο ρολο στο εισοδημα
    της οικογενειας!!! Αναρωτηθηκες μηπως τις περισσοτερες φορες ειναι το μοναδικο κ πενιχρο εισοδημα
    οπως συμβαινει σε μενα μονογονεικη οικογενεια με δυο παιδια φοιτητες1!! Αντε λοιπον εσυ κ τα καρυδια σου δες τη κοινωνια πως ζει σημερα ο κοσμος ψαχνει κ το μισο ευρω να δωσει για τη συμμετοχη εσενα τα δινουν γιατι εχεις καρυδια πες μας την ειδικοτητα σου λοιπον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφόσον ο κόσμος ψάχνει το μισό ευρώ μην παραπονιέσαι που κάνεις την γενική ούρων με 26 λεπτά!!!!

      Διαγραφή
  8. O/Η συνάδελφος λέει <..οι περισσότερες.. > τί τσιμπάτε έτσι.Τώρα γιατί στην ανάρτηση απάντησε μια με μονογονεική οικογένεια έλεος .Αν συμφωνείτε όλοι γιατί δεν βγαίνετε από τον εοπυυ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πώς λέγεται αυτός που δουλεύει ένα χρόνο, βάζοντας και από την τσέπη του και στο τέλος του δίνουν τα μισά και λέει και ευχαριστώ ??:
    α) Μαζοχιστής β) Κορόιδο γ) Ανίκανος δ) Μικροβιολόγος ε) Ζώο χωρίς μυαλό στ) Δούλος/σκλάβος
    ????????????????????????????????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΒΡΙΖΟΥΝ.ΟΠΩΣ ΣΤΡΩΣΕΙΣ ΚΟΙΜΑΣΕ.ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ.ΕΞΩ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή