Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

ΙΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: ΑΤΟΜΙΚΟ ΟΡΙΟ (ΠΛΑΦΟΝ) ΑΝΑ ΠΑΡΟΧΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ

Βόλος 12/12/2014


ΑΤΟΜΙΚΟ ΟΡΙΟ (ΠΛΑΦΟΝ) ΑΝΑ ΠΑΡΟΧΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ

(Η ΚΛΟΠΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΈΝΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Μια οδυνηρή έκπληξη περίμενε σήμερα ιατρούς που εκτελούν ιατρικές πράξεις.

Ανακοινώθηκε το ατομικό όριο ανά πάροχο με ενεργοποίηση υπουργικής απόφασης του Αυγούστου 2014 από τον υπουργό κο Βορίδη.

Με έκπληξή, επίσης, διαβάσαμε ότι κάποιοι εξέφρασαν την ανακούφισή τους γι’αυτήν την εξέλιξη, που ουσιαστικά καταστρέφει οικονομικά και επαγγελματικά τους κλινικο-εργαστηριακούς ιατρούς σε όλη την χώρα.

Συγκεκριμένα η υπουργική αυτή απόφαση έχει αναδρομικό χαρακτήρα για όλο το 2014 και ουσιαστικά αναγκάζει τους ιατρούς που έχουν εκτελέσει ιατρικές πράξεις σε αυτό το χρονικό διάστημα να επιστρέψουν χρήματα στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μετά βέβαια και τα σφαγιαστικά clow- back (αρπαγή πίσω), rebate και την παρακράτηση του 10%.

Το πρώτο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι αιφνιδιαζόμαστε για μία ακόμη φορά με τον προσβλητικό τρόπο και την απαράδεκτη και ανήθικη συμπεριφορά της Πολιτείας που θέτει κανόνες λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εκ των υστέρων και όχι εκ των προτέρων, όπως αρμόζει σε κανονική Δημοκρατία. Αυτό θυμίζει «Σουλτανική» και όχι κανονική Δημοκρατία (Οι Σουλτάνοι αποφάσιζαν κατά το δοκούν τον τρόπο φορολόγησης των υπηκόων τους).

Το δεύτερο είναι ότι θα κληθούν όλοι οι ιατροί που τους αφορά να επιστρέψουν χρήματα που πληρώθηκαν ήδη και επί πλέον δεν θα πληρωθούν αυτά που περιμένουν, έστω και με τις εξευτελιστικές τιμές του 1992. Αυτό δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα στην λειτουργία των ιατρείων που ξαφνικά βρίσκονται στον αέρα, ιδίως αυτών που δανείζονται για να λειτουργήσουν.

Το τρίτο είναι ο τρόπος που αποφασίσθηκε αυτό το όριο και αδικεί και αφανίζει ουσιαστικά τους νεότερους ιατρούς, που εκ των πραγμάτων έχουν χαμηλότερο όριο και διακόπτει την οποιαδήποτε εξέλιξή και επιβίωσή τους. Το πλαφόν ανά πάροχο είναι αντιδημοκρατικό, ισοπεδωτικό και ανασχετικό για κάθε ιατρό που θέλει να εξελίξει την λειτουργία του ιατρείου του και την απόδοσή του και παραπέμπει σε αυταρχικά καθεστώτα.

Το τέταρτο είναι ότι ο υπουργός εφαρμόζει την απόφασή του με αναδρομική ισχύ, όπως δυστυχώς έχει δικαίωμα, χωρίς αυτό όμως να αναγράφεται στην σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που υπέγραψε ο κάθε ιατρός και δεν έχει επιστραφεί ενυπογράφως από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όπως όφειλε εδώ και 3 χρόνια (και τώρα καταλαβαίνουμε γιατί αυτό δεν έγινε ακόμη). Αυτός είναι και λόγος που μπορεί, πιθανώς, να καταπέσει αυτή η Υπουργική απόφαση μετά από προσφυγή στην Δικαιοσύνη.

Το πέμπτο είναι ότι για όλο το 2014 εξυπηρετήθηκαν οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Π.Υ. και το Υπουργείο Υγείας παρουσίασε ένα υποτυπώδες και υποχρηματοδοτούμενο σύστημα Π.Φ.Υ και αφού έκανε την δουλειά του, τις περικοπές που αποφάσισε τις φόρτωσε και πάλι στους ιατρούς, αφού λοιδόρησε επί πλέον και το σύνολο του ιατρικού κλάδου με τις περίφημες «παρανομίες» κάποιων ιατρών. Με αυτόν τον τρόπο οι συμβεβλημένοι ιατροί αναδεικνύονται για μία ακόμη φορά σε μεγάλους ευεργέτες του «συστήματος» Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας μας (ή μήπως τα κορόιδα της υπόθεσης ? ) και συγχρόνως σε σάκο του Βοx μεταξύ Υπουργείου και ασφαλισμένων.

Το νέο Δ.Σ. του Ι.Σ.Μ., την επόμενη μέρα της συγκρότησής του σε σώμα,

( 27/11/2014) σε κοινή σύσκεψη με τους εκπροσώπους του Ι.Σ.Μ. στον Π.Ι.Σ. και αφού επεξεργάσθηκε τον νέο προσχέδιο σύμβασης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κατέληξε σε συγκεκριμένη πρόταση για τον τρόπο λειτουργίας της Π.Φ.Υ. στην χώρα μας. Αυτήν την πρόταση την κατέθεσε ο πρόεδρος (την 29/11/2014) στον Π.Ι.Σ., στην σύσκεψη προέδρων που συνεκάλεσε ο Π.Ι.Σ. στην Αθήνα, και είναι η εξής:

1.Ελεύθερη επιλογή του ιατρού από τον ασθενή.

2.Σύμβαση όλων των ιατρών που επιθυμούν με τον ΕΟΠΥΥ, με συλλογική σύμβαση εργασίας μέσω των Ιατρικών Συλλόγων.

3.Δημιουργία ηλεκτρονικής κάρτας ασθενούς στην οποία θα καταγράφεται το ιστορικό του. Η κάρτα αυτή συγχρόνως θα είναι και πιστωτική από την οποία θα αμείβετε ο κάθε ιατρός.

4.Πίστωση στην ηλεκτρονική κάρτα του ασθενούς συγκεκριμένου ποσού ανά έτος (πλαφόν). Το οικονομικό όριο (πλαφόν) να αφορά τον ασθενή και όχι τον ιατρό.

5.Επανακαθορισμός τιμής ιατρικών επισκέψεων και πράξεων σε αξιοπρεπή επίπεδα, μετά από διαπραγμάτευση με τους θεσμικούς εκπροσώπους των ιατρών.

6. Ελεγκτικοί μηχανισμοί δίκαιοι και αυστηροί που να αποτρέπουν την διαπόμπευση των ιατρών, με σοβαρές ποινές για τους παραβάτες.

7.Διασφάλιση Ιατρικού απορρήτου και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ασφαλισμένων.

Η καθιέρωση ατομικού ορίου (πλαφόν) στον ασθενή και όχι στον ιατρό από τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό που προβλέπεται για το 2015 (είναι 526 εκ. για το 2015 από 633 εκ. το 2014 για πράξεις και επισκέψεις), θα έχει ως αποτέλεσμα ο κάθε ασφαλισμένος να διαχειρίζεται το ποσό που του αναλογεί με σωφροσύνη, ο ιατρός να αμείβεται αξιοπρεπώς για τις υπηρεσίες του και το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του προς τους ασφαλισμένους για το ετήσιο χαμηλό ποσό που θα αναλογεί στον κάθε ασφαλισμένο. Με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει ο κάθε συμβεβλημένος ιατρός να πληρώνει ουσιαστικά ο ίδιος και συγχρόνως να απολογείται για την υποχρηματοδότηση του συστήματος Π.Φ.Υ., ενώ την ευθύνη γι’ αυτό θα πρέπει να την αναλάβει το Υπουργείο Υγείας, ως οφείλει. Συγχρόνως η οργή των ασφαλισμένων να κατευθύνεται στους υπευθύνους γι΄αυτήν την κατάσταση και όχι στους συμβεβλημένους ιατρούς, όπως συχνά συμβαίνει. Αυτή είναι μία τίμια και καθαρή συμφωνία που πρέπει να γίνει και όχι αυτά τα οποία υφιστάμεθα καθημερινά τα τελευταία τρία χρόνια με τους αιφνιδιασμούς και τις προσβλητικές αποφάσεις που λαμβάνονται.

Όλα αυτά που βιώνει ο ιατρικός κλάδος είτε στο πρωτοβάθμιο είτε στο δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας τα τελευταία χρόνια, δεν πλήττουν μόνο οικονομικά όλους τους ιατρούς. Το κυριότερο είναι ότι πλήττουν την αξιοπρέπειά τους που υποβιβάσθηκε στο κατώτατο επίπεδο. Και εδώ θα πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι.

Οι πρόσφατες και οδυνηρές αυτές εξελίξεις θα πρέπει να σηματοδοτήσουν την σθεναρή και αποφασιστική αντίδρασή μας σε όλα αυτά που γίνονται για μας, χωρίς εμάς, εδώ και χρόνια και δυστυχώς τα παρακολουθούμε ως παρατηρητές.


Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Μ.

Ευθύμιος Γ.Τσάμης

8 σχόλια:

  1. Μονο ένα σύντομο σχόλιο συνάδελφοι, ΤΩΡΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΗΚΑΤΕ? και τι πιστευατε εδω και δύο χρόνια, οτι οσοι φωνάζουν ειναι γραφικοί? ή οτι λεφτά υπάρχουν , το πλαφόν αν μη τι άλλο ενέχει στοιχεία εντιμότητας και ειλικρίνειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξηγήστε μου σας παρακαλώ πολύ γιατί δεν αντιδρουμε παρα μόνο κάνουμε διαπιστώσεις. ...Γιατί εγινε αναστολή της επισχεσης μόνο και μόνο επειδή ανακοινωσαν το πλαφόν; Ποιο πρόβλημα λύθηκε αφού σε 20 μέρες μπαίνει το2015 το πλαφον για το νέο ετος θα είναι αναγκαστικά μικρότερο για όλους και πάλι δεν το ξέρουμε. ...Γιατί μας κοροϊδεύετε , τι κερδίζετε τελος πάντων απο αυτη τη γελοιότητα. Παλι το2015 θα έχουμε claw back και θα εκτελέσουμε περισσότερα από αυτά που θα πληρωθούμε. ...Αντιδραστε επιτέλους με αξιοπρέπεια γιατί ξεφτιλιστηκαμε. ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΤΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟ 2015 ΝΑ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ,ΧΩΡΙΣ ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΣΚΛΑΒΙΑ-ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

      Διαγραφή
  3. Τα θερμά μου συγχαρηττήρια από ένα γείτονα, Λαρισαίο , συνάδελφο για την πρότασή σας για την πιστωτική κάρτα του ασθενούς . Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να κάνω την ίδια πρόταση στον οικείο ιατρικό σύλλογο εδώ και 2 χρόνια, αλλά φευ. Προφανώς, αν καταστεί εφαρμοστέα αυτή η πρόταση , θα επικρατήσει το επιστημονικό κριτήριο στην επιλογή θεράποντος ιατρού εκ μέρους του ασθενούς (αυτό που δλδ θεωρείται κοινή λογική σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο) και συνεπακόλουθα θα αυτοκαθαρθεί το ιατρικό σώμα από τα <> του. Μόνο που για την ώρα, αυτά τα ζιζάνια συνιστουν την πλειονότητα στα συνδικαλιστικά μας όργανα και θα αντισταθούν λυσσαλέα σε μια τέτοια προσπάθεια. Άραγε πολιτική βούληση υπάρχει ? Από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση σιγουρα οχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πως θα μπεί πλαφόν στον ασθενή; Αν είναι καρκινοπαθής είναι το ίδιο με ένα κφ; Αν του προκύψει στη πορεία τι γίνεται, θα αυξάνει το πλαφόν; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα... Όσο για το πλαφόν των εργαστηρίων, ακούγαμε τόσους μήνες να μπει πλαφόν, τώρα που μπήκε δεν μας αρέσει; Τελικά ξέρουμες τι θελουμε; Με τα λεφτά που δίνει ο ΕΟΠΥΥ με τίποτα δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χριστοφοριδης Βολος15 Δεκεμβρίου 2014 στις 12:28 μ.μ.

      εννοειται συναδελφοι οτι οι καρκινοπαθεις η με αλλο μονιμο προβλημς υγειας θα μπορει να εχουν αλλη αντιμετωπιση,αλλα αυτο ειναι λεπτομερεια προς συζητηση ,καλη θεληση να υπαρχει που δεν υπαρχει δυστυχως καιτρεχουμε παντα πισω απο τις οποιες αποφασεις των κυβερνησεων εκλιπαρωντας

      Διαγραφή
  5. Η ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ 2013 ΕΚΛΕΒΕ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΝΩ Ο ΤΙΜΙΟΣ ΧΑΝΕΙ.
    ΠΡΟΤΑΣΗ... ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΕΕ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΦΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοιμησου και παρηγγειλα,οι ΙΕΕ δεν μπορουν να ελεγξουν,χαζοι ηταν αυτοι που εκλεβαν??Ενας ενας θα κλεινουμε σταδιακα.Δεν βλεπω πεδιο συννενοησης.Οι συλλογοι ειναι πουλημενοι,κρατος ανυπαρκτο.ΖΗΤΩ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ.

      Διαγραφή