Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα...



Οι δεσμεύσεις πολλές. Οι υλοποιήσεις λίγες. Τι είπαν και δεν έκαναν οι υπουργοί Υγείας.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου 



Από τις προσλήψεις στα νοσοκομεία, μέχρι τη μείωση της επιβάρυνσης στα φάρμακα για τους ασθενείς έχουν αθετήσει τα τελευταία χρόνια η μνημονιακή κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί της. 

Από τη μία ο Άδωνις Γεωργιάδης να υπόσχεται πως δε θα απολυθεί κανείς από τον τομέα της Υγείας. Τελικά οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ οδηγήθηκαν στην …αυτοαπόλυση και όσοι απόμειναν στο σύστημα ακόμη σήμερα δε γνωρίζουν ποιο θα είναι το επαγγελματικό τους αύριο. 

Οι περιβόητες προσλήψεις στα νοσοκομεία και το ΠΕΔΥ κοντεύουν να γίνουν ανέκδοτο για όσους εργάζονται στο σύστημα και περιμένουν ακόμη να γεμίσουν με προσωπικό τα πολυιατρεία και τα νοσηλευτικά ιδρύματα. 

Ο Βορίδης προαναγγέλει 2500 προσλήψεις, ο Γρηγοράκος 3500. Και μοιάζει με ...ανταγωνισμό ανακοινώσεων το παιχνίδι των δηλώσεων και των υποσχέσεων, εις βάρος πάντα των ασθενών.

Και είναι να απορεί κανείς αν τελικά οι μνημονιακοί υπουργοί έχουν εθιστεί στην παραπληροφόρηση και στις δεσμεύσεις που δεν υλοποιούνται ποτέ. 

Και δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. 

Εν μέσω κρίσης και λίγο πριν τις πιθανές εκλογές οι ασθενείς ακόμη ψάχνουν τα φάρμακά τους. 
Απορούν πως καθημερινά αλλάζει το ποσοστό συμμετοχής τους. Τη μία ημέρα 10 ευρώ την άλλη 25 ευρώ. 

Και άντε τώρα να εξηγήσεις στη μάνα σου από το χωριό γιατί κάθε μέρα πρέπει να πληρώνει διαφορετικά επειδή αλλάζουν οι ασφαλιστικές τιμές και προστίθενται άλλα σκευάσματα στις κατηγορίες. 

Και μία από τις κλασικές δεσμεύσεις των τελευταίων υπουργών –πρώην κολλητών Βορίδη και Άδωνι- είναι η φαρμακευτική δαπάνη. 
Και οι δύο παραδέχονταν πως τα 2 δις είναι οριακά και δε φθάνουν για όλους. 

Και οι δύο είχαν δεσμευτεί πως θα κάνουν ότι μπορούν για να ζητήσουν παραπάνω ρευστό από την κυβέρνηση και την τρόικα. 

Ακόμη και σήμερα όμως τα χρήματα παραμένουν τα ίδια και μειώνονται με κόλπα κάτω από το τραπέζι και φυσικά δεν επαρκούν για όλους. Πως άλλωστε η μάνα από το χωριό θα πλήρωνε κάθε μέρα και περισσότερα.

Και το θέμα είναι πως οι αρμόδιοι υπουργοί δεν μπορούν πια να τηρήσουν ούτε τα απλά. 
Ούτε καν την κατάργηση του «5ευρω» στα νοσοκομεία που πρόσφατα ανακοινώθηκε αλλά το έφαγε και αυτό η διαδικασία των εκλογών. 

Ούτε όμως άλλα απλά. Αν σκεφτεί κανείς πως οι τελευταίοι υπουργοί υγείας -που θέλουν να είναι υγιής ο ελληνικός λαός και άρα να πληρώνουν λιγότερα- δεν τήρησαν ούτε τη δέσμευσή τους για αποζημίωση των θεραπειών κατά του καπνίσματος. 
Σε μια χώρα μάλιστα που σχεδόν 4 στους 10 καπνίζουν μανιωδώς. 
Δεσμεύσεις σε σύννεφα καπνού…

Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κινούνται στα θολά προεκλογικά σύννεφα καπνού. 
Είναι και οι ασθενείς- οι βαριά πάσχοντες- που δεν απολαμβάνουν πια ούτε τη βασική μέριμνα. 
Και τα τρικ που εφευρίσκονται καθημερινά είναι πράγματι ευφάνταστα.
Σου λέει καλύπτονται τα φάρμακα για τις βασικές ασθένειες και οι ασθενείς δεν έχουν συμμετοχή. 

Άντε όμως να εξηγήσεις στον Μάκη Βορίδη ότι ένας διαβητικός, ένας καρκινοπαθής, δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τη βασική του ασθένεια αλλά και όλα τα γύρω νοσήματα που προκύπτουν…
Αυτά όμως φαίνεται πως είναι απλά παράπλευρες απώλειες για την κυβέρνηση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου