Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Στα κάγκελα οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις εφημερίες! Τι είπαν στη βουλή



Γράφει: Έλενα Μπρέγιαννη

Σε εκκρεμότητα είναι ακόμη το θέμα των εφημεριών για τους νοσοκομειακούς γιατρούς καθώς ούτε με το νέο νομοσχέδιο Βορίδη δε λύνεται το πρόβλημα της εξόφλησης αλλά και των ωρών εργασίας. 

Είναι γνωστό πως εδώ και χρόνια χιλιάδες γιατροί του ΕΣΥ εξαντλούνται σε αμέτρητες εφημερίες οι οποίες μάλιστα δεν πληρώνονται και στην ώρα τους. 
Και όχι μόνο δεν πληρώνονται στην ώρα τους αλλά οι γιατροί συχνά πυκνά χρειάζεται να κάνουν και κινητοποιήσεις για να εισπράξουν τα χρήματα τους μήνες μετά την εργασία τους. 

Ούτε όμως το νέο νομοσχέδιο Βορίδη που βρίσκεται στη βουλή λύνει τελικά τα προβλήματα. 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας μιλώντας στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής σχετικά με το θέμα της καταβολής των εφημεριών (άρθρο 13) έκρινε ανεπαρκείς τις ρυθμίσεις.

Όπως είπε ο κ.Βαρνάβας: «Πρέπει να συμπεριληφθεί η καταβολή των εφημεριών με μισθοδοτικές καταστάσεις και να τακτοποιηθεί το ζήτημα των μικτών εφημεριών που πραγματοποιούνται τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες».

Πάντως ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ σημείωσε πως είναι θετικό το σημείο του νομοσχεδίου που τακτοποιεί ανεξόφλητες εφημερίες παρελθόντων ετών.

Ωστόσο μεγάλο αγκάθι παραμένει το θέμα των ωρών εργασίας για τους γιατρούς καθώς όπως είπε ο κ.Βαρνάβας: «Η χώρα απειλείται με επιβολή προστίμου 150 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή δεν εφαρμόζει τις διατάξεις για το μέγιστο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας των γιατρών. Βασική παράμετρο αποτελούν οι προσλήψεις και η βελτίωση των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών, τις οποίες το νομοσχέδιο δεν τακτοποιεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου