Βασιλική Αγγουρίδη - virus.com.gr

Επιστολές με έναν κατάλογο διαφόρων παραπτωμάτων έλαβαν από τον ΕΟΠΥΥ γενικοί ιατροί σε κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της ΕΛΕΓΕΙΑ.
Τα παραπτώματα αφορούσαν στη συνταγογραφία των γενικών ιατρών, οι οποίοι κατηγορούνται ως επί το πλείστον για συνταγογράφηση φαρμάκων που, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, αντιστοιχούν σε άλλες ειδικότητες. Μάλιστα, ο Οργανισμός καλεί τους γιατρούς αυτούς να απαντήσουν εντός 5 ημερών.

Οι παραπάνω κατηγορίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ), Δ. Μποδοσάκη, ο οποίος μετά από μια αρχική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, αποφάσισε να στείλει χθες το μεσημέρι επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Οργανισμού.
Ο πρόεδρος της ΕΛΕΓΕΙΑ καταγγέλλει για ακόμη μια φορά την συμπεριφορά της πολιτείας, που μοιάζει να θεωρεί τους Γενικούς Ιατρούς, ιατρούς «δεύτερης κατηγορίας», όταν στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες κρατούν στα χέρια τους την Π.Φ.Υ.
«Δεν θέλουμε καλύψουμε τυχόν παραπτώματα, αλλά αυτού τους είδους τα ζητήματα δεν θα τα δεχθούμε», ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Virus, ο κ. Μποδοσάκης. Όπως διευκρίνισε η Γενική Ιατρική είναι μια βασική και αυθύπαρκτη ειδικότητα ισότιμη με τις υπόλοιπές.
Όπως καταγγέλλει ο κ. Μποδοσάκης, στην Επιτροπή των Ιατρών του ΕΟΠΥΥ που συνέταξε αυτούς τους καταλόγους παραπτωμάτων δεν υπάρχει ούτε ένας Γενικός Ιατρός και κατ’ επέκταση αυτού τους είδους οι πρακτικές παραπέμπουν σε τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, μεταξύ των ειδικοτήτων, που βέβαια αντιμετωπίζουν πολλά χρόνια τώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει την πληθώρα των ειδικών ιατρών της χώρας μας, η οποία. σύμφωνα με Ευρωπαϊκές μελέτες, χρειάζεται συνολικά 20 χιλιάδες ιατρούς των νοσοκομειακών ειδικοτήτων αλλά διαθέτει 62 χιλιάδες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΕΓΕΙΑ, ζητείται από τους Γενικούς Ιατρούς να προσκομίσουν συνταγές ειδικών, προκειμένου να δικαιολογήσουν την συνταγογράφησή τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για συνταγές που ανεγράφησαν ακόμη και πριν από 2 χρόνια!
Στην επιστολή προς τον Δ. Κοντό, ο κ. Μποδοσάκης κάνει λόγο για ενέργεια που «αντιμετωπίζει τους Γενικούς Ιατρούς αντιεπιστημονικά και συγκεκριμένα ως ανειδικεύτους».
Παρατηρεί, δε, πως «φαρμακευτική αγωγή αφιερωμένη αποκλειστικά σε ειδικότητες, εκτός ειδικών εξαιρέσεων, δεν νοείται’ και διευκρινίζει πως «σε όλες τις ευνομούμενες χώρες υπάρχουν φάρμακα πρώτης γραμμής που χρησιμοποιούνται στην ΠΦΥ, φάρμακα νοσοκομειακά και ειδικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες παθήσεις (Καρκίνος, Ρευματοειδή νοσήματα κλπ)». Ζητάει, λοιπόν, «να σταματήσει ο ανεπίτρεπτος κατ’ εμέ διαχωρισμός των φαρμάκων (π.χ. σε καρδιολογικά, γαστρενερολογικά, νευρολογικά, πνευμονολογικά, ουρολογικά κλπ) γιατί αλλιώς θα πρέπει να καθορισθούν και «Γενικοϊατρικά» φάρμακα, τα οποία δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν οι άλλες ειδικότητες».
Σε ό,τι αφορά την προσκόμιση συνταγών ειδικών γιατρών δηλώνει ξεκάθαρα ότι «η Γενική Ιατρική είναι βασική Ιατρική Ειδικότητα και όχι σύνολο ανειδικεύτων αντιγραφέων συνταγών» και διερωτάται αν έχουν οι γιατροί υποχρέωση τήρησης αρχείου ανά τις δεκαετίες των συνταγών συναδέλφων τους.
«Υπάρχουν και διάφορα «ευρήματα» κάποιων κακοπροαιρέτων, ότι δήθεν στην εκπαίδευση των Γενικών Ιατρών δεν συμπεριλαμβάνονται ειδικότητες όπως Νευρολογία, Ουρολογία, Πνευμονολογία κλπ. Ουδέν ψευδέστερον τούτου. Αφού σημειώσουμε ότι π.χ. ούτε οι ειδικοί Παθολόγοι εκπαιδεύονται στην Πνευμονολογία κι όμως κανείς δεν διανοήθηκε ποτέ να τους απαγορεύσει να χρησιμοποιούν φάρμακα προκειμένου για παθήσεις των πνευμόνων, πρέπει τέλος πάντων να αντιληφθούν όλοι το εξής απλό και γνωστό σε όλη την Ευρώπη : Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Γενική Ιατρική έχει εκπονηθεί αρχικά το 1984-85 από διεπιστημονική ομάδα στα πλαίσια της Επιτροπής ΠΦΥ του ΚΕΣΥ και έκτοτε αναδιαμορφώθηκε και εμπλουτίσθηκε άλλες δύο φορές. Είναι γνωστό και μετ’ επαίνων αποδεκτό από όλους τους σχετικούς Ευρωπαϊκούς αλλά και Παγκόσμιους επιστημονικούς οργανισμούς. Η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής σε ολόκληρο τον κόσμο δίδεται με εκπαίδευση (rotation) σε βασικές ειδικότητες (όχι βέβαια σε όλες!) και η επιπλέον έκθεση των ειδικευομένων σε περιστατικά αναφερόμενα σε όλες ανεξαίρετα τις ειδικότητες γίνεται κατά την εκπαίδευση σε μονάδες ΠΦΥ, όπου προβλέπεται και το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παραμονής του ειδικευομένου. Ας καταλάβουν πια όλοι ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθούμε με κανένα το κύρος της ειδικότητάς μας και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την χειραγώγησή της», σημειώνει στην επιστολή ο κ. Μποδοσάκης.
Καλεί, δε, τον κ. Κοντό να υπολογίσει το κόστος του ΕΟΠΥΥ αλλά και το κόστος των ασθενών αν πραγματικά όλοι οι Γενικοί Ιατροί παρέπεμπαν για οτιδήποτε τους ασθενείς σε ειδικούς ιατρούς δημοσίους ή ιδιώτες.