Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Έξυπνες παρεμβάσεις για τη σωτηρία του ΕΣΥ με φόντο τη μειωμένη χρηματοδότηση της υγείας



Άλλη μία χρονιά σκληρής λιτότητας αναμένει τους πολίτες, αναφορικά με το θέμα της υγείας και της περίθαλψής τους, ζήτημα το οποίο αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον προϋπολογισμό που ψηφίσθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Οι αριθμοί δε λένε ποτέ ψέματα και η σκληρή αλήθεια είναι ότι η χρηματοδότηση της υγείας βρίσκεται στα τάρταρα, εν ονόματι της περίφημης εξοικονόμησης πόρων και ελέω Τρόικας, ενώ οι πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί έχουν αποδειχθεί πέρα για πέρα αδιέξοδες. Και το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι πώς μπορούν οι πολίτες να κινηθούν έξυπνα και να απολαμβάνουν υπηρεσίες υγείας, με τόσο μειωμένα οικονομικά στην υγεία.

Έτσι, την ανάγκη καίριων παρεμβάσεων στο χώρο της υγείας επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, με αφορμή τις περαιτέρω μειώσεις στη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας που προβλέπει ο υπό συζήτηση Προϋπολογισμός του 2015. Οι μεγάλες περικοπές, οι οποίες φτάνουν σε ποσοστό άνω του 44% σε σχέση με το 2008, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του ήδη επιβαρυμένου συστήματος υγείας, τονίζουν κύκλοι του Υπουργείου, το οποίο με φόντο τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, αναζητά παρεμβάσεις ικανές να καταστήσουν το σύστημα βιώσιμο, εξοικονομώντας ταυτόχρονα πόρους.

Πλέον, παράγοντες του κλάδου αναφέρουν ότι είναι ανάγκη να ξεφύγουμε από τη στείρα λογική των συνεχών αδιέξοδων περικοπών με στόχο τη μείωση κόστους και να δοθεί έμφαση στην έννοια της συνολικής αξίας που μπορεί να δημιουργήσουν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές.

Όταν η λιτότητα κάνει κακό στην υγεία και το μέλλον ενός λαού

Οι οικονομολόγοι της υγείας επισημαίνουν ότι τα προγράμματα λιτότητας έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού, το πιο «σημαντικό περιουσιακό στοιχείο ενός λαού», επηρεάζοντας αρνητικά το μέλλον της χώρας. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΔΥ, ένας στους τρεις ασθενείς εξαναγκάζεται να διαφοροποιήσει τη θεραπεία του λόγω οικονομικών προβλημάτων. Την ίδια ώρα, οι επισκέψεις στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας έχουν μειωθεί κατά 30%.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουν, η λύση θα προέλθει μέσα από αποτελεσματικές, οικονομικές και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας.

Επένδυση στην ιατρική καινοτομία

Ως έξυπνη λύση, ικανή να προσελκύσει σημαντικούς πόρους στην υγεία, αναδεικνύεται από μεγάλη μερίδα των ειδικών η επένδυση στη διεξαγωγή κλινικών ερευνών στη χώρα. Ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης δήλωσε στο πρόσφατο συνέδριο 1st Galien Think Tank Greece Forum ότι οι κλινικές δοκιμές μπορούν να λύσουν το θέμα χρηματοδότησης του συστήματος.

Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό, αλλά και τις κατάλληλες υποδομές για να καταστεί κέντρο διεξαγωγής κλινικών ερευνών, οι οποίες αποφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε χώρες όπως το Βέλγιο. Οι έρευνες αυτές επιτρέπουν στις εταιρείες να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών προϊόντων τους, με μεγάλο κέρδος για την εθνική οικονομία, τη δημόσια υγεία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι δυνατότητες των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

Ειδικοί του χώρου της υγείας έχουν διαμηνύσει πολλές φορές ότι παραμένουν αναξιοποίητες οι δυνατότητες κλάδων με αποδεδειγμένη συμβολή στην αποσυμφόρηση του συστήματος, όπως αυτός των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., στον οποίο ισχύει υποχρεωτική διατίμηση μέχρι το τέλος του 2016.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων της αγοράς, η άμεση άρση της διατίμησης των ΜH.ΣY.ΦA., σε συνδυασμό με τον εμπλουτισμό της αντίστοιχης λίστας, θα είχε πολλαπλά οικονομικά οφέλη, με σημαντικότερα εξ αυτών την ανάπτυξη της αγοράς, την αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο και την ελάφρυνση του διοικητικού κόστους του συστήματος, αφού η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμακευτικών σκευασμάτων επιτρέπει στους πολίτες να αντιμετωπίζουν ήπια συμπτώματα, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των δομών υγείας.

Μελέτη που εκπόνησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας υπολογίζει ότι η απελευθέρωση της διατίμησης και επέκταση της λίστας των ΜH.ΣY.ΦA. θα απέφερε στο ελληνικό κράτος περισσότερα από €150 εκατ. ετησίως, εκτίμηση που επιβεβαιώνουν πρόσφατα στοιχεία της IMS Hellas για αύξηση 19% στη σχετική αγορά (€127,2 εκατ. σε €156 εκατ.) μετά την εισαγωγή νέας, ελαφρώς διευρυμένης λίστας.

Τεχνολογική αναβάθμιση και εισαγωγή ψηφιακών υπηρεσιών

Με στόχο την ομαλή λειτουργία του συστήματος και τον περιορισμό των υπερβολικών δαπανών, οι ειδικοί του χώρου προκρίνουν επίσης τη διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών και την εισαγωγή νέων σύγχρονων τεχνολογιών.

Το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, από τις σημαντικότερες πρόσφατες πρωτοβουλίες στο χώρο της υγείας, έχει μέχρι τώρα δώσει ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάρτιση πλήρους ηλεκτρονικού μητρώου με καταγεγραμμένα και εύκολα προσβάσιμα τα στοιχεία όλων των εμπλεκομένων φορέων στο σύστημα υγείας, τόσο ασθενών όσο και παρόχων, θα διευκολύνει τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου συστήματος υγείας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου