Του Δημήτρη Κατσαγάνη - CAPITAL.GR
Το δρόμο της Τράπεζας της Ελλάδας έχουν λάβει έως τώρα 400 εκατ. ευρώ από τα ρευστά διαθέσιμα τεσσάρων ασφαλιστικών φορέων της χώρας.
Με απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων του ΙΚΑ, του ΤΣΜΕΔΕ – ΕΤΑΑ (κλάδος μηχανικών), του ΕΤΑΠ –ΜΜΕ (εργαζόμενοι στον τύπο) και του ΟΑΕΔ έχει μεταφερθεί το 15% των συνολικών κεφαλαίων που έχουν οι ασφαλιστικοί φορείς σε εμπορικές τράπεζες (γύρω στα 2,4 δις.ευρώ) στην προοπτική της σύναψης ρέπος με το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ψήφισε το κοινοβούλιο πρόσφατα.
Συγκεκριμένα, 215 εκατ. ευρώ έχει μεταφέρει ο ΟΑΕΔ, 100 εκατ. ευρώ το ΤΣΜΕΔΕ, 70 εκατ. ευρώ το ΙΚΑ και άλλα 15 εκατ. ευρώ το ΕΤΑΠ –ΜΜΕ.
Άλλα 40 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μπορέσει να μεταφέρει ο ΟΑΕΕ γύρω στον Ιούνιο, δεν αποκλείεται η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΣΑΥ – ΕΤΑΑ (κλάδος ιατρών) να αποφασίσει τη μεταφορά 50 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr. Αν το ΤΣΑΥ –ΕΤΑΑ και ο ΟΑΕΕ μεταφέρουν από κοινού άλλα 90 εκατ. ευρώ, τότε το σύνολο των ρευστών των ασφαλιστικών φορέων που θα έχουν περάσει στην Τράπεζα της Ελλάδας θα ανέλθει στα 490 εκατ. ευρώ ή στο 20% του συνόλου των ρευστών των εν λόγω φορέων.
Κάθετα αρνητική εξακολουθεί να είναι η στάση των τραπεζοϋπαλλήλων οι οποίοι κατάφεραν να μην εγκριθεί από τα αντίστοιχα ΔΣ η πρόταση για μεταφορά στην ΤτΕ 80 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΤ (κλάδος σύνταξης) και άλλα 88 εκατ. ευρώ από το ΤΑΥΤΕΚΩ (κλάδος υγείας)
Στενοί συνεργάτες του υπ. Εργασίας, κ. Πάνου Σκουρλέτη αποδίδουν την αντίσταση των συνδικαλιστών των τραπεζοϋπαλλήλων σε «πολιτικούς λόγους», όπως επίσης και της ΓΣΕΕ η οποία ψήφισε «παρών» στις συνεδριάσεις των ΔΣ του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ όπου τέθηκε πρόταση μεταφοράς διαθεσίμων στην ΤτΕ.
Η πλευρά των τραπεζοϋπαλλήλων δεν φαίνεται να πείθεται από τις προθέσεις του Υπ. Εργασίας, παρά το γεγονός ότι το ίδιο έχει παραγγείλει ειδικές μελέτες από το Υπ. Οικονομικών με τις οποίες θα καταδειχθεί η ζημιά που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία των τραπεζών από τις εθελούσιες εξόδους πάνω από 15.000 τραπεζοϋπαλλήλων τα τελευταία χρόνια. «Αυτό το προβλέπει ο νόμος», απαντούν στελέχη της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) στο Capital.gr … γειώνοντας τη σημασία αυτής της κυβερνητικής πρωτοβουλίας.
Πάντως, η πίεση του Υπ. Εργασίας προς τα ΔΣ των ασφαλιστικών φορέων εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το Μάιο.
Αυτό φάνηκε από όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δημήτρης Στρατούλης με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (εκπροσωπούνται εργαζόμενοι όλων των ασφαλιστικών φορέων πλην ΙΚΑ).
Σ’ αυτή αναφέρθηκε, πως το Υπ. Εργασίας έχει ζητήσει από την ΤτΕ ακόμα περισσότερα κίνητρα (πχ μεγαλύτερο επιτόκιο, δυνατότητα πιο γρήγορης επιστροφής των κεφαλαίων, 7ήμερα ρέπος) προκειμένου να πειστούν και τα πιο δύσπιστα μέλη των ΔΣ κυρίως του ΕΤΑΤ και του ΤΑΥΤΕΚΩ τα οποία δεν ψήφισαν υπέρ της μεταφοράς ρευστών τους στην ΤτΕ ή ακόμα του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ –ΜΜΕ που αν και ψήφισαν υπέρ, «μπορούν να δώσουν ακόμα περισσότερα», όπως αναφέρει κορυφαίο υπηρεσιακό στέλεχος του Υπ. Εργασίας.
Συγκεκριμένα το ΕΤΑΑ έχει ακόμα 300 εκατ. ευρώ ρευστά διαθέσιμα και άλλα 215 εκατ. ευρώ σε προθεσμιακή κατάθεση στην Attica Bank. Επίσης το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ έχει ακόμα 80 εκατ. ευρώ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου