Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Παράταση συμβάσεων στο "παρά πέντε"

Γράφει: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - virus.com.gr

Την παράταση της σύμβασης με τις ιδιωτικές κλινικές ανακοίνωσε κυριολεκτικά τελευταία στιγμή η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

«Μας συγχωρείτε, το είχαμε ξεχάσαμε». Με αυτή την αποστομωτική απάντηση δικαιολόγησαν οι υπηρεσίες του Οργανισμού την παράληψή τους να ανανεώσουν τη σύμβαση με τις ιδιωτικές κλινικές, μία ημέρα πριν αυτή λήξει, με ότι συνεπάγεται αυτό για τους επαγγελματίες του κλάδου, τους εργαζόμενους και τους ασθενείς…

Όπως εξηγεί στο Virus ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), Γρηγόρης Σαραφιανός, ο κλάδος είχε καταθέσει τόσο προφορικά όσο και γραπτά τις απόψεις του για τη μείωση της δαπάνης και τις περικοπές και περίμενε ειδοποίηση για την ανανέωση της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, η οποία έληγε στις 15 Μάη. Μία ημέρα πριν κι ενώ δεν είχε κανένα νέο, ο ίδιος επισκέφθηκε τα κεντρικά του Οργανισμού για να ζητήσει το λόγο, όπου και ενημερώθηκε από κατώτερα στελέχη του Οργανισμού ότι το θέμα είχε… ξεχαστεί.

Η παρέμβαση αυτή προφανώς και αποδείχθηκε σωτήρια, αφού το θέμα μπήκε εκτός ημερησίας διατάξεως στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, το οποίο ανήμερα της λήξης των συμβάσεων εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ 389/14-5-2015 αποφασίστηκε η παράταση των συμβάσεων με τις ιδιωτικές κλινικές μέχρι 30 Ιουνίου 2015, ημερομηνία κατά την οποία λήγουν οι συμβάσεις όλων των παρόχων».

Αν και το θέμα ρυθμίστηκε προσωρινά, τα μέλη της ΠΕΙΚ δεν εφησυχάζουν, καθώς θεωρούν ότι η παράταση για να είναι έγκυρη θα πρέπει να συνοδεύεται από την έκδοση Υπουργικής Απόφασης, όπως και η αρχική σύμβαση. Σε διαφορετική περίπτωση φοβούνται ότι μπορεί να προκύψει κόλλημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να μην μπορούν να πληρωθούν.

Παράλληλα, εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την καθυστέρηση των διαδικασιών διαπραγμάτευσης για την υπογραφή νέας σύμβασης με τον Οργανισμό, δεδομένης και της σύστασης Ομάδων Εργασίας γι’ αυτό το σκοπό.

«Πάλι παράταση θα πάρει. Γενικώς δεν υπάρχει βούληση. Από εμάς πάντως υπάρχει» τονίζει ο Πρόεδρος της ΠΕΙΚ, σημειώνοντας:

«Άμα θέλει κανείς, κάθεται μία ημέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ κι όσο κι αν διαφωνεί μια λύση θα τη βρει. Στο 99% θα συμφωνήσουμε. Τρία σημεία στα οποία μπορεί να χρειάζεται και πολιτική παρέμβαση θα τα αφήσουμε για την επ’ αύριο».

Σύμφωνα πάντως με παλαιότερες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, στόχος είναι η διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέων συμβάσεων με τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, να έχει ολοκληρωθεί πριν τη λήξη των συμβάσεων στις 30 Ιούνη. Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, έχουν συσταθεί ειδικές Ομάδες Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου