Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Διαγνωστικά Εργαστήρια: Καρότο και μαστίγιο από τον ΕΟΠΥΥ! Πληρώνονται Φεβρουάριο-«κουρεύονται» οι εξετάσεις

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Με το βαμβάκι αναμένεται να σφάξει τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια το υπουργείο Υγείας καθώς από τη μία φροντίζει να αποπληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ για τον Φεβρουάριο που τους οφείλεται και από την άλλη προωθεί βαρύ τσεκούρι στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων για να μειώσει τη δαπάνη.

Όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr (πατήστε ΚΛΙΚ ΕΔΩ) όλοι οι ιδιώτες πάροχοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνονται για τον μήνα Φεβρουάριο.

Μάλιστα σύμφωνα με την ενημέρωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) προς τα μέλη του Συνδέσμου, θα πρέπει μέχρι τις 22 Μαΐου να προσκομίσουν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες για να μπορέσουν να εισπράξουν για τον Φεβρουάριο.

Τα έγγραφα θα πρέπει να προσκομίσουν οι ιδιωτικοί πάροχοι στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ (με ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 15/06/2015), «ώστε να προωθηθεί άμεσα η διαδικασία πληρωμής της προκαταβολής των δαπανών του Φεβρουαρίου 2015» σύμφωνα με τον ΠΑΣΙΔΙΚ.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προωθεί ήδη τη μείωση των τιμών αποζημίωσης προς τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια σε μια προσπάθεια να κουρέψει τις δαπάνες.
Παρά τις αντιδράσεις τόσο από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο όσο και από άλλους φορείς, το υπουργείο Υγείας εμφανίζεται αποφασισμένο να μειώσει δραστικά τις τιμές.

Οι επιστημονικοί φορείς και οι σύνδεσμοι που εκπροσωπούν τα διαγνωστικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα από την άλλη υποστηρίζουν πως οι ιδιωτικέςμονάδες εργαστηριακής ιατρικής κοστίζουν 2 και 3 φορές φθηνότερα στο κράτος από ότι το δημόσιο.

Ο ΠΑΣΙΔΙΚ εξηγεί χαρακτηριστικά: «κοστίζουν φθηνότερα επειδή αποζημιώνονται με τιμές που δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 1991, ενώ σε αρκετές από αυτές τιςδιαγνωστικές εξετάσεις ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχει επιβάλλει νέες ασφαλιστικές τιμές αρκετά χαμηλότερες και απ’ αυτές του κρατικού τιμολογίου του 1991».

Το ζήτημα πάντως είναι πως σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ έχουν ως μοναδική επιλογή για τις εξετάσεις τους τον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό επειδή τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν τραγικές αναμονές ακόμη και για απλέςδιαγνωστικές εξετάσεις, αναμονές που ξεπερνούν και τους τρεις μήνες ενώ το ΠΕΔΥυπολειτουργεί χωρίς αναλώσιμα, μηχανήματα και προσωπικό.

6 σχόλια:

  1. ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ 90% ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ 100%.ΘΑ ΤΟ ΘΙΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και τα εκκαθαριστικα θα τα αναφερουν ολα ως εξωφληθεντα, σχιζοφρένεια το μεγαλείο σου.

      Διαγραφή
  2. Πάντως παρ΄όλα τα εμπόδια, που φέρνουν στην κυβέρνηση οι δανειστές, προσπαθεί να κάνει ότι μπορεί για τα εργαστήρια. Πιστεύω ότι αν αρχίσει να πληρώνει κανονικά, η μείωση των τιμών των εξετάσεων θα εξισορροπηθεί από την τακτική πληρωμή και το πρόβλημα θα εξαφανιστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτι μονο καταπινουν.. δεν ξερω αν το κανουν απο ανικανοτητα η απο συμφερον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΜΑΝ ΠΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΡΟΤΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ?ΕΧΩ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ
    ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ !!!!
    ΜΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΛΟΓΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ
    ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή