Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΣΤΟ ΝΕΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ Η ΕΛΠΙΔΑ!

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015
HEALTH REPORT

Γράφει ο Πάνος Παπανικολάου Νευροχειρουργός, μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ και ΠΙΣ, εκπρόσωπος της Α.Ρ.Σ.Ι.

Σε μια περίοδο που σχεδόν σε όλους τους κλάδους επικρατεί κινηματική άπνοια και καθηλωτική αναμονή των κεντρικών πολιτικών εξελίξεων, ένα ελπιδοφόρο »νέου τύπου» κίνημα κάνει αισθητή την παρουσία του με τις επισχέσεις εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

Από την Κέρκυρα ως τα Χανιά και την Δράμα, οι νοσοκομειακοί γιατροί με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων αγωνίζονται με πρωταγωνιστές τους ειδικευόμενους. Εκτός από το αυτονόητο αίτημα της αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών που καθυστερεί αδικαιολόγητα για 5ο μήνα, σταδιεκδικητικά αιτήματα περιλαμβάνονται η στήριξη της δωρεάν δημόσιας περίθαλψης, η ενίσχυση των νοσοκομείων και ΚΥ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και χρηματοδότηση απ τον κρατικό προϋπολογισμό, η επαγγελματική αποκατάσταση των νέων γιατρών, η εκπαίδευση και γενικά όλο το φάσμα των προβλημάτων της δημόσιας περίθαλψης.

Ο αγώνας αυτός διεξάγεται κυριολεκτικά ενάντια σε »θεούς και δαίμονες». Τασυστημικά ΜΜΕ αποσιωπούν ή συκοφαντούν, ένας εσμός διοικητών και μεγαλοδιευθυντών προσπαθεί με πρωτοφανή μανία να τρομοκρατήσει και να »πειθαρχήσει» τους αγωνιζόμενους γιατρούς ιδιαίτερα δε τους ειδικευόμενους, ενώ η συνδικαλιστική κοινοβουλευτική γραφειοκρατία είτε απουσιάζει ή προσπαθεί να »καλμάρει»τις κινητοποιήσεις.

Για πρώτη φορά, εγγράφως αγωνιζόμενοι ειδικευόμενοι απειλούνται από μεγαλοδιευθυντές πως »δεν θα πάρουν τίτλο ειδικότητας», και πως »θα ελεγχθούν τα πτυχία τους» (!). Υποβάλλονται σε … ενδυματολογικό έλεγχο από νομικούς συμβούλους νοσοκομείων για να διαπιστωθεί αν φορούν ακριβά ρούχα ώστε να κριθεί αν όντως χρειάζονται τα χρήματα των δεδουλευμένων τους εφημεριών.

Υποβάλλονται επίσης σε ρουφιανοειδείς ασφαλίτικες φωτογραφίσεις από διοικητές νοσοσοκομείων, συνοδευόμενες με απειλές. Και ταυτόχρονα, δέχονται επίθεση και από ηγεσίες »αριστερών» συνδικαλιστικών κοινοβουλευτικών παρατάξεων με το επιχείρημα πως το νόμιμο δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας είναι … »προβοκάτσια ενάντια στους ασθενείς» (!!).

Σε όλες σχεδόν τις συνελεύσεις των αγωνιζόμενων γιατρών αποτυπώνεται στις αποφάσεις και εκφράζεται με συγκεκριμένες ενέργειες (ανακοινώσεις, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις) η ανάγκη κοινού διεκδικητικού αγώνα μαζί με την λαϊκή πλειοψηφία για δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη, υψηλού επιπέδου περίθαλψη με καθολική πρόσβαση χωρίς αποκλεισμούς.

Διατυπώνεται επίσης η αγανάκτηση για το γεγονός πως δισεκατομμύρια ευρώ διοχετεύονται στους »δανειστές» για την »εξυπηρέτηση» του ληστρικού δημόσιου χρέους, ενώ δεν περισσεύουν από την ληστεία λίγες δεκάδες εκατομμύρια για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων και για την βελτίωση των δραματικών συνθηκών στα νοσοκομεία.

Εκφράζεται επίσης η ανάγκη για συντονισμό του αγώνα από τα κάτω, από τις ίδιες τις συνελεύσεις καθώς κατανοείται πλατιά πως η κοινοβουλευτική συνδικαλιστική γραφειοκρατία στο σύνολό της κάθε άλλο παρά στέκεται στο ύψος της.

Το κίνημα αυτό φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα. Το θέμα της περίθαλψης αναδεικνύεται στην επικαιρότητα παρά τις προσπάθειες αποσιώπησης. Δόθηκαν δεσμεύσεις για έναρξη αποπληρωμής των εφημεριών του 2015 το επόμενο διάστημα.

Το σημαντικότερο όμως αποτέλεσμα είναι αυτό το ίδιο νέου τύπου ελπιδοφόρο κίνημα. Που δείχνει τον δρόμο της αυτοοργάνωσης μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των νοσοκομείων και των συλλόγων ειδικευόμενων για την διεκδίκηση σε μόνιμη βάση, μέσα από έναν πλούτο αγωνιστικών μορφών και παρεμβάσεων, των δικαιωμάτων τόσο των έντιμων μαχόμενων γιατρών για εργασιακή – μισθολογική – επαγγελματική – επιστημονική αξιοπρέπεια, όσο και όλου του λαού για δημόσια υψηλού επιπέδου περίθαλψη.


Ενάντια σε »θεούς και δαίμονες» του συστήματος, ενάντια στις καθεστωτικές δυνάμεις, σε πείσμα της κοινοβουλευτικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της ήττας και της υποταγής, το νέο αυτό ιατρικό κίνημα χαράζει νέους δρόμους αγώνα και περηφάνιας τόσο για τους υγειονομικούς όσο για όλον τον λαό.


Πάνος Παπανικολάου Νευροχειρουργός,
μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ και ΠΙΣ,
εκπρόσωπος της Α.Ρ.Σ.Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου