Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Τελευταίοι στα γενόσημα αλλά τέταρτοι στα καινοτόμα



HEALTH VIEW.GR

Αρνητική πρωτιά στη διείσδυση γενοσήμων κατέχει η χώρα μας στην Ευρώπη: σε αξίες κυμαίνονται μόλις στο 18% με 20% και σε όγκο γύρω στο 35%. Στον αντίποδα η Γερμανία με ποσοστό 80% (σε όγκο), η Ολλανδία (75%) και η Αγγλία (70%). Την ίδια ώρα, η Ελλάδα εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις στην κατανάλωση καινοτόμων, κατέχοντας την 4η υψηλότερη κατανάλωση στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επιστημονικός διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Μάρκος Ολανδέζος, σε ημερίδα της ΠΕΦ, η Ελλάδα σήμερα έχει φαρμακευτική δαπάνη χαμηλότερη κατά 30% και από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη των 2 δις ευρώ δεν επαρκεί. 

Όπως είπε, η ετήσια κατά κεφαλή δαπάνη για φάρμακα στην Ελλάδα είναι 183 ευρώ και στην ευρωζώνη 274 ευρώ. Αλλά και οι δαπάνες υγείας, τόνισε στο 5% του ΑΕΠ, είναι χαμηλότερες ακόμη και από τον μέσο όρο των Ανατολικών χωρών. 

Ο κ. Ολανδέζος αναφέρθηκε επίσης στα εισπρακτικά μέτρα, με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις από το 2009 μέχρι σήμερα, να έχουν κληθεί να πληρώσουν περί το 1,5 δις ευρώ σε rebate και clawback. Και υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής διαρθρωτικών μέτρων προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός καθώς η φαρμακοβιομηχανία και η αγορά φαρμάκου γενικότερα, δεν αντέχει περαιτέρω παρέμβαση στις τιμές. 

Από την πλευρά του, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ κ. Βασίλης Πενταφράγκας, στην τοποθέτησή του, ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση η ΠΕΦ δεν είναι απέναντι σε θέματα καινοτομίας, καθώς στηρίζει τόσο την καινοτομία, όσο και την προστιθέμενη αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου