Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΠΟΥ: Συστάσεις για την ονοματολογία των μεταδοτικών ασθενειών



Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπενθυμίζει σε επιστήμονες και όργανα δημόσιας υγείας ότι πρέπει να προσέχουν ιδιαιτέρως όταν σχεδιάζουν να δώσουν ονομασία σε μια νεοανακαλυφθείσα λοιμώδη ασθένεια, καθώς ένα άστοχο όνομα μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί νέες λοιμώδεις ασθένειες που μολύνουν τον άνθρωπο. Η χρήση ονομάτων όπως 'γρίπη των χοίρων' (swine flu) και 'Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής' (Middle East Respiratory Syndrome) προκάλεσαν αθέλητα αρνητικές συνέπειες, καθώς στιγμάτισαν συγκεκριμένες κοινωνίες ή μεμονωμένους οικονομικούς τομείς», αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου ο Δρ Keiji Fukuda, στέλεχος του ΠΟΥ με θέση βοηθού γενικού διευθυντή σε θέματα υγειονομικής ασφάλειας.

«Ίσως το ζήτημα μοιάζει επουσιώδες σε κάποιους, όμως η ονομασία μιας ασθένειας έχει μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους που επηρεάζει άμεσα.»

Ο Δρ Fukuda επισημαίνει πως έχουν παρατηρηθεί περιστατικά όπου συγκεκριμένες ονομασίες ασθενειών προκάλεσαν αρνητικές αντιδράσεις σε θρησκευτικούς κύκλους ή σε μεμονωμένες εθνικές κοινότητες, με αποτέλεσμα να τεθούν αδικαιολόγητες απαγορεύσεις στις μετακινήσεις, στο εμπόριο και τη διάθεση αγαθών και να θανατωθούν πολλά ζώα.

Αν και η Διεθνής Ταξινόμηση των Νόσων (ICD), η επίσημη λίστα του ΠΟΥ για την κατάταξη διαφόρων νοσημάτων, καθορίζει ποια ονομασία θα δοθεί τελικά σε μια νεοανακαλυφθείσα λοιμώδη ασθένεια, είναι δύσκολο να κατοχυρωθεί η κατάλληλη ονομασία όταν χρησιμοποιείται εκτός της επιστημονικής κοινότητας μια άλλη ονομασία. Οι ανεπίσημες ονομασίες συνήθως διαδίδονται διαδικτυακά, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, προκαλώντας σύγχυση.

Για το λόγο αυτό, ο ΠΟΥ συνεργάζεται με άλλους επίσημους υγειονομικούς φορείς ώστε να σχεδιαστούν οι ορθές πρακτικές που πρέπει να ακολουθούνται κατά τη διαδικασία της ονοματοδοσίας.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του ΠΟΥ, η ονομασία που δίδεται σε μια ασθένεια «θα πρέπει να περιλαμβάνει γενικούς, περιγραφικούς όρους, βάσει των συμπτωμάτων που προκαλεί η ασθένεια, όπως για παράδειγμα αναπνευστική νόσος ή νευρολογικό σύνδρομο». Πέραν της γενικής περιγραφής των συμπτωμάτων, η ονομασία θα πρέπει να περιλαμβάνει και πιο συγκεκριμένους όρους που θα αφορούν στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται η ασθένεια, στην υποομάδα του πληθυσμού που πλήττει, στη σοβαρότητά της ή στην περίοδο κατά την οποία παρουσιάζει έξαρση. Εάν ο παθογόνος μικροοργανισμός που ευθύνεται για την ασθένεια έχει εντοπιστεί, θα πρέπει να λαμβάνεται υπ΄ όψιν για τη δημιουργία της ονομασίας. Ενδεικτικά, η σαλμονέλα προκαλείται από είδος βακτηρίων που φέρουν αυτό το όνομα.

Η ονομασία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αναφέρεται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές τοποθεσίες, σε ονόματα ανθρώπων, είδη ζώων ή τρόφιμα, ούτε θα πρέπει να περιλαμβάνει αναφορές σε πολιτιστικά στοιχεία, πληθυσμούς, τομείς της βιομηχανίας ή συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου