Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Εξομοιώνονται –σχεδόν- ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - virus.com.gr


Ανοίγει η ομπρέλα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του πληθυσμού, όπως ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη τύπου των συναρμόδιων υπουργείων στην Αριστοτέλους. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποιες οι εξαιρέσεις...

Στην πρώτη μακροσκελή συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας παρουσιάστηκαν και επισήμως οι βασικοί άξονες της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και των ανασφαλίστων.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στόχος της κυβέρνησης είναι να εξομοιωθούν οι ανασφάλιστοι με τους ασφαλισμένους, κάτι όμως που δεν επιτυγχάνεται πλήρως, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος.

Συγκεκριμένα, με την ΚΥΑ, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 11 Μαΐου, το επίπεδο των παροχών θα είναι ίδιο για όλους σε φάρμακα και νοσηλεία, αλλά θα υπάρχουν δύο ταχύτητες σε επίπεδο εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων, αφού οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να απευθύνονται μόνο στις δημόσιες δομές υγείας.

«Δυστυχώς, δεν υπήρχε η δυνατότητα να ταυτιστούν οι ανασφάλιστοι με τους ασφαλισμένους σε αυτό το κομμάτι. Διευρύνουμε, όμως, τις παροχές ασθενείας και την πρόσβαση σε αναλώσιμα, ενώ πλήρης θα είναι και η εμβολιαστική κάλυψη των ανηλίκων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Στόχος είναι το νέο σύστημα να τεθεί σε εφαρμογή, το αργότερο, από τις αρχές του Ιούνη.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας αναγνώρισε τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται τα εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων, ιδιαίτερα στο κομμάτι των προμηθειών αντιδραστηρίων, αλλά και στη στελέχωση.

Το εν λόγω πρόβλημα «θα λυθεί με παράλληλη ενίσχυση των δομών υγείας, αυτό είναι ένα διαρκές στοίχημα», σημείωσε, αποκαλύπτοντας ότι θα υπάρξει νέα νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο προμηθειών στο ΕΣΥ. 

Ο Ανδρέας Ξανθός αναγνώρισε πως η διεύρυνση των δικαιούχων θα δημιουργήσει επιπλέον επιβάρυνση από την προσέλευση στις δομές, όταν μια γενική εκτίμηση για τη δαπάνη του ισχύοντος πλαισίου την υπολογίζει σε 150 εκατ. ευρώ ετησίως. "Η αποτελεσματικότητα της ΚΥΑ θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα καταφέρουμε να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας με πόρους και ανθρώπους", σημείωσε.

Πάντως, ενδεικτικό των ακάλυπτων αναγκών της κοινωνίας είναι πως οι αιτήσεις για την κάλυψη σίτισης, ηλεκτρικού ρεύματος και ενοικίου, στο πλαίσιο του νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αγγίζουν τις 110 χιλιάδες, με τη συντριπτική πλειοψηφία (106 χιλιάδες) να αφορούν τη σίτιση, όπως ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου.

«Ό, τι και να γίνει στο κομμάτι της Υγείας δεν πρόκειται να το αφήσουμε. Αφετηρία δεν είναι πόσα λεφτά έχουμε, αλλά πως θα απαντήσουμε στις ανάγκες», ήταν η απάντηση της κ. Φωτίου στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τα κόστη. 

Δικαιούχοι του βιβλιαρίου ανασφαλίστων και κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης θα έχουν και οι περίπου 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι πολίτες και μακροχρόνια άνεργοι, καθώς και μετανάστες

Ωστόσο, δεν θα υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο, όπως είχε προτείνει η ομάδα εργασίας. «Παίρνουμε το ρίσκο να εξυπηρετηθούν και κάποιοι δεν έχουν τόση ανάγκη, παρά να γίνει ακόμα πιο δύσκαμπτο το σύστημα», εισαγάγοντας εισοδηματικό κριτήριο, σημείωσε ο κ. Ξανθός.

Τα μοναδικά κριτήρια, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δ. Στρατούλη είναι η μόνιμη διαμονή και τα νομιμοποιητικά έγγραφα για όσους είναι άνω των 18 ετών και για όσους είναι κάτω των 18 ετών δεν απαιτούνται καν νομιμοποιητικά έγγραφα.

Στην υλοποίηση της ΚΥΑ, ιδιαίτερα στην επίσπευση διαδικασιών για την έκδοση Βιβλιαρίων Υγείας Ανασφαλίστων σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα ΚΕΠ, οι υπηρεσίες των δήμων αλλά και η ΗΔΙΚΑ.

«Έχουμε υπολογίσει ότι το σημερινό πλαίσιο προκαλούσε δαπάνη της τάξης των 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Ούτε, όμως, αυτό είναι σαφώς προσδιορισμένο. Προφανώς, η δική μας ρύθμιση θα μεγαλώσει το ποσό, αλλά δεν είναι ανάγκη να καταβληθεί εμπροσθοβαρώς, να καταβληθούν, δηλαδή, άμεσα χρήματα για να προχωρήσει. Η αντίληψη μας είναι ότι αυτό που προηγείται είναι η κοινωνική και υγειονομική ανάγκη και όχι η επάρκεια των χρημάτων. Θα είναι διαρκής προσπάθεια για τη νέα κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Ξανθός.

Το παρόν στη συνέντευξη τύπου έδωσαν και ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, ενώ μια μικρή τοποθέτηση έκανε στην αρχή της διαδικασίας ο Υπουργός Υγείας, πριν αναχωρήσει για τη Χαλκίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου