Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Από στιγμή σε στιγμή η υπ. απόφαση για το νοσοκομειακό clawback - Με ερωτηματικά η φαρμακοβιομηχανία



Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η υπουργική απόφαση με την οποία θα ορίζεται το clawback στην νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και η δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας είναι ήδη σε αναβρασμό καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα με τον κλάδο. Είχε υποσχεθεί, ότι προτού εκδοθεί η υπουργική απόφαση, θα έδινε το προσχέδιο στα θεσμικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ και ΣΦΕΕ) προκειμένου να το μελετήσουν και να προχωρήσουν σε παρατηρήσεις. Αυτό δεν τηρείται, όπως όλα δείχνουν, σχολιάζουν εκπρόσωποι της φαρμακευτικών επιχειρήσεων και αναμφίβολα, η στάση αυτή της ηγεσίας, δυναμιτίζει το έτσι και αλλιώς τεταμένο κλίμα.

Ωστόσο οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν αποφασίσει για τα επόμενα βήματα. Στις 11 Ιανουαρίου, έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τον επικεφαλής των θεσμών σε θέματα φαρμάκου Τζουζέπε Καρόνε, μία συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν και οι Ευρωπαίοι φαρμακοβιομήχανοι (EFPIA).

Το ερώτημα που τίθεται τώρα, είναι τι μπορεί να αλλάξει από την συνάντηση αυτή με τον τροϊκανό, και τι μπορεί να αναμένει πλέον η φαρμακοβιομηχανία, όταν η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει σε ένα ζήτημα που καίει τον κλάδο. Θα μπορούσαν να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι στους διοικητές, αναφορικά με τις προμήθειες φαρμάκων και έτσι να υπάρχει συνευθύνη, ή να ξεκινήσουν διαγωνισμοί στα νοσοκομεία, τονίζει στο onmed ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης.

Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται για ακόμη μία φορά αφερέγγυα απέναντι σε αυτά που έχει υποσχεθεί, σχολιάζουν εκπρόσωποι εταιρειών. Πως θα μπορούσε να κάνει πίσω βέβαια, όταν το νοσοκομειακό clawback αποτελεί δέσμευσή μας απέναντι στους Θεσμούς και έχει ήδη ψηφιστεί στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Να θυμίσουμε ότι από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε η εφαρμογή του clawback στην νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας, χαρακτήρισε το μέτρο ως πρόχειρο, αιφνιδιαστικό, παράλογο, το οποίο ζημιώνει τον ασθενή, την δημόσια υγεία και τις επενδύσεις, δημιουργώντας έντονο κλίμα αποβιομηχάνισης σε μία εποχή που έχει ανάγκη από επενδύσεις.

Δεν είναι όμως μόνο η φαρμακοβιομηχανία που αντιδρά, αλλά και οι οικονομολόγοι υγείας, οι οποίοι πριν από δύο ημέρες σε εκδήλωση της ΕΣΔΥ στηλίτευσαν το μέτρο, τονίζοντας ότι δημιουργεί σοβαρές στρεβλώσεις και αλλοιώσεις στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου