Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Μείωση εσόδων του ΕΟΠΥΥ για το 2017 «βλέπει» ο Προϋπολογισμός


Με απόκλιση από το 2016 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ το 2017, σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Παράλληλα, όμως, στο κείμενο γίνεται λόγος και για δημοσιονομικό πλεόνασμα…

Όπως τονίζεται, για το 2017 η πρόβλεψη για τα έσοδα του Οργανισμού υπολείπεται κατά 234 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του 2016. Κατά τους συντάκτες του προϋπολογισμού, αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 200 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, εκτιμάται πως η κατάσταση όχι μόνο θα εξισορροπηθεί, αλλά στο τέλος του 2017 ο ΕΟΠΥΥ θα παρουσιάσει πλεόνασμα σε δημοσιονομική βάση, το οποίο θα ανέλθει στα 333 εκατ. ευρώ!

Η παραπάνω εικόνα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μετά τη σημαντική μείωση των απλήρωτων υποχρεώσεων του Οργανισμού, αποτέλεσμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με το Πρόγραμμα Αποπληρωμής Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων, που είναι σε εξέλιξη.

Βέβαια, η απόκλιση από το στόχο φαίνεται να ακολουθεί την τρέχουσα χρονιά, όπου οι αυξημένες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ στην πλειονότητα των παροχών, τον έθεσαν εκτός του αρχικού σχεδιασμού. Διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια, ιδιωτικών κλινικών, φυσικοθεραπείες, συμβεβλημένοι γιατροί είναι μεταξύ των παροχών που οδήγησαν τον προϋπολογισμό του Οργανισμού εκτός στόχου.

Κατά τους συντάκτες του προσχεδίου «η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει, εν μέρει, την επίπτωση της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών στη δαπάνη για παροχές υγείας και την υπέρβαση δαπανών που δεν υπόκεινται στο μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback) και κλιμακούμενου ποσοστού επιστροφής (rebate)».

Ωστόσο, στο κομμάτι των εσόδων γίνεται λόγος για εμφανή αύξηση των εισφορών, αποτέλεσμα της αύξησης του ποσοστού της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψης από 4% σε 6% επί των κύριων συντάξεων και θέσπισης αντίστοιχης εισφοράς στις επικουρικές, που εκτιμάται ότι θα αποδώσει έσοδα ύψους 717 εκατ. ευρώ, το 2016.

Μια σειρά δράσεων, στόχος των οποίων είναι ο έλεγχος και η αξιοποίηση των δημόσιων δαπανών στην Υγεία, εκτιμάται ότι θα καταφέρουν να εξορθολογίσουν περαιτέρω τα οικονομικά του Οργανισμού, περιστέλλοντας τις δαπάνες και αυξάνοντας τις εισπράξεις. Μεταξύ αυτών,
Ηλεκτρονική εκκαθάριση του συνόλου των δαπανών για τους παρόχους υγείας, πλην φαρμακοποιών, με τη μέθοδο της δειγματοληψίας
Μηνιαίος υπολογισμός και αυτόματη είσπραξη του rebate για την κατηγορία των λοιπόν παρόχων υγείας (πλην φαρμακευτικών εταιριών και φαρμακείων) μέσω των υποβολών των παρόχων στο ηλεκτρονικό σύστημα του Οργανισμού.

Νοσοκομεία και ΠΕΔΥ

Η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για τα έσοδα των δημόσιων νοσοκομείων και του ΠΕΔΥ για το 2017 τα τοποθετεί στα ίδια επίπεδα με την τρέχουσα χρονιά. Στα έξοδα, όμως, η πρόβλεψη υψηλότερων πληρωμών έχει στόχο την εκκαθάριση σημαντικού ύψους απλήρωτων υποχρεώσεων προηγούμενων ετών.

«Για το οικονομικό έτος 2017, το Υπουργείο Υγείας, μεταξύ άλλων, αναμένεται να συνεχίσει και να ολοκληρώσει σειρά διαρθρωτικών παρεμβάσεων για την πλήρη μεταρρύθμιση του τομέα της ψυχικής υγείας, για την εγκαθίδρυση και λειτουργία κεντρικοποιημένου συστήματος προμηθειών, που θα αναφέρεται στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με στόχο τη δυνατότητα άμεσης παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε όλο τον πληθυσμό, με την παράλληλη αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών υπηρεσιών, εξέλιξη που θα συμβάλει καταλυτικά στην αναβάθμιση τους», σημειώνεται.

Σε ό,τι αφορά το τρέχον έτος, το κομμάτι των εσόδων και των εξόδων αναμένεται ότι θα κινηθεί εντός των ορίων του αρχικού σχεδιασμού.

Για πρώτη φορά, στα δημόσια νοσοκομεία περιλαμβάνονται και τα οικονομικά στοιχεία του Ωνασείου, ενώ εφαρμόζεται claw back και στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Εφημερίες του ιατρικού προσωπικού και των λοιπών παροχών του νοσηλευτικού προσωπικού θα καλυφθούν από τις μεταβιβάσεις από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, ενώ η απλήρωτες υποχρεώσεις θα καλυφθούν από την ειδική χρηματοδότηση του προγράμματος εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μάλιστα, εκτιμάται πως οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις θα εξαλειφθούν έως τη λήξη του τρέχοντος οικονομικού έτους, εφόσον η χρηματοδότηση είναι επαρκής το πρόγραμμα πληρωμών συνεχιστεί ταχύτατα.

Για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών στο χώρο της Υγείας, λόγος γίνεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, για μια σειρά από δράσεις που ετοιμάζει το Υπουργείο. Μεταξύ αυτών,
Διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων και στους ενδονοσοκομειακούς ασθενείς σε ποσοστό 50% το 2016 και έως 60% τον Ιούνιο του 2017
Αύξηση του μεριδίου των προμηθειών φαρμακευτικών προϊόντων ανά δραστική ουσία από τα νοσοκομεία στα 2/3 επί του συνόλου έως το Δεκέμβριο του 2016 και στα ¾ επί του συνόλου έως το Δεκέμβριο του 2017
Περαιτέρω αύξηση του ποσοστού των προμηθειών που διενεργούνται κεντρικά σε ποσοστό 60% έως το Δεκέμβριο του 2016
Εισαγωγή συστήματος Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) ή αλλιώς διεθνώς τυποποιημένης διαδικασίας κοστολόγησης των δραστηριοτήτων των νοσοκομείων
Λήψη περαιτέρω διαρθρωτικών μέτρων προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η εκτιμώμενη διαφορά (gap) μεταξύ του ύψους της δαπάνης για το 2017 και της οροφής του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (claw back) βαίνει μειούμενη κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

2 σχόλια:

  1. ΤΑ ΠΙΡΑΝΧΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΗΝ ΣΑΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ..ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΘΑ ΤΙΣ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΕΛΑΤΑΚΙΑ.. Η ΘΥΜΑΤΑΚΙΑ.. ΠΕΣ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΘΕΣ.. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΤΟ CLAW BACK ΚΑΙ REBATE!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή