Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus.com
Σε πορεία σταδιακής εξομάλυνσης των προβλημάτων που παρουσιάσστηκαν στο e-prescription με την ενεργοποίηση του ICD-10, βρίσκεται η ΗΔΙΚΑ, μετά τον ορυμαγδό ενστάσεων που κατατέθηκαν από τους παρόχους υγείας.
Το θέμα απασχόλησε ειδική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη μεταξύ του ΔΣ του φορέα και του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Ο τελευταίος είχε ζητήσει, μεταξύ άλλων, να ανασταλεί η εφαρμογή της ενσωμάτωσης των νέων λειτουργικοτήτων (εδώ). Μετά από διεξοδική συζήτηση κι αφού η ΗΔΙΚΑ εξέδωσε οδηγίες προς τους χρήστες γιατρούς για τις τροποποιήσεις στο e-prescription (εδώ), οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μία ενδιάμεση λύση:
Το ΔΣ της ΗΔΙΚΑ ανέλαβε τη δέσμευση για την υλοποίηση νέας βελτιωμένης έκδοσης εφαρμογής σε πιο εύχρηστο και φιλικό περιβάλλον για την καταχώρηση παραπεμπτικού, η οποία θα ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση, καθώς θα χρειάζεται μόνο ένα παραπεμπτικό, και ο ιατρός θα γράφει τις αντίστοιχες εξετάσεις για κάθε ICD-διάγνωση, την οποία πιθανολογεί.
Παράλληλα, από πλευράς του ΠΙΣ αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας η οποία θα συνεδριάζει κάθε μήνα με τα στελέχη της ΗΔΙΚΑ, και θα είναι αρμόδια για τη στενή παρακολούθηση των αλλαγών στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Σκοπός της ομάδας εργασίας θα είναι ο εντοπισμός τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν από τις αλλαγές στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η κατάθεση προτάσεων και παρατηρήσεων για την πιο εύχρηστη και αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος από τους χρήστες γιατρούς.
Σύμφωνα, πάντως, με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) η ΗΔΙΚΑ έχει καθυστερήσει εξαιρετικά να εφαρμόσει τα νέα διαγνωστικά πρωτόκολλα και τους κανόνες ορθής συνταγογράφησης, ενώ ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται αυτό να γίνει τώρα προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους χρήστες και ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους.
“Η εφαρμογή κανόνων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι άκρως απαραίτητη και επιβεβλημένη, ωστόσο σε κάθε νέα τροποποίηση θα πρέπει να προηγείται πιλοτική εφαρμογή βραχύτατου χρόνου ώστε να μπορούν να αναδειχθούν τυχόν λάθη και ατέλειες του συστήματος, αλλά επίσης να δίδεται και ο απαραίτητος χρόνος εξοικείωσης στους τελικούς χρήστες” τονίζει ο πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ, Δρ Γεώργιος Βουγιούκας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου