Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Έκκληση ακτινολόγων προς τον υπουργό Υγείας για την ψηφιακή μαστογραφία


Σοβαρές ανησυχίες και ενστάσεις για τη διαδικασία τιμολόγησης και αποζημίωσης της Ψηφιακής Μαστογραφίας, που πρόσφατα εξήγγειλε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, εκφράζουν σε επιστολή τους στην ηγεσία της Αριστοτέλους 52 ακτινολόγοι από όλη την Ελλάδα. Βασικός προβληματισμός είναι πως ουδέποτε κλήθηκε οποιοδήποτε επίσημο όργανο της ειδικότητας της Ακτινοδιαγνωστικής σε σχετική διαβούλευση….

Στην επιστολή, που κοινοποιήθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς (ΕΟΠΥΥ, ΠΙΣ, ΚΕΣΥ, κλπ), καθώς και στην κυβερνητική εκπρόσωπο, Ο. Γεροβασίλη και την ομάδα των 45 Ελληνίδων Βουλευτών οι οποίες υπέβαλλαν πρόταση περί εντάξης της Ψηφιακής Μαστογραφίας στο τιμολόγιο του ΕΟΠΥΥ, οι ακτινολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τη διαδικασία που ακολουθείται ώστε να προστεθεί η ψηφιακή μαστογραφία στις χορηγούμενες από τον ΕΟΠΥΥ εξετάσεις. Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για τα ιδιωτικά συμβεβλημένα εργαστήρια είναι κλειστός και εκτιμάται πως η προσθήκη μιας εξέτασης υψηλού κόστους, όπως είναι η συγκεκριμένη, “θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό τους κατά μερικά εκατομμύρια ευρώ και θα επιφέρει τεράστια ζημιά στο σύνολο των εργαστηρίων (και όχι μόνο σε όσα διαθέτουν ψηφιακό Μαστογράφο)”.

Οι υπογράφοντες εκφράζουν το φόβο ότι το κόστος θα κληθούν, “για άλλη μια φορά, να επωμισθούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ακτινοδιαγνώστες, που ήδη υποφέρουν υπό το βάρος της πολιτικής του clawback και του rebate, των υποχρεωτικών εκπτώσεων και της σημαντικής καθυστέρησης των πληρωμών των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ απέναντί τους”.

Δεν παραλείπουν, μάλιστα, να επισημάνουν πως η διαδικασία ενέχει κινδύνους και για τα δημόσια νοσοκομεία, κρατικά και πανεπιστημιακά, που εκτελούν ψηφιακές μαστογραφίες. Οι ετήσιοι προϋπολογισμοί τους θα επιβαρυνθούν σημαντικά, δεδομένου ότι το κόστος αυτό σήμερα βαρύνει αποκλειστικά τις εξεταζόμενες γυναίκες.

Το ερώτημα είναι, λοιπόν, αν θα υπάρξει πρόσθετη δαπάνη στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη της ψηφιακής μαστογραφίας και ποια θα είναι η πολιτική εξόφλησης των εξετάσεων που θα ακολουθηθεί.

“Αν, τελικά, είναι αδύνατη η αύξηση του προϋπολογισμού για την κάλυψη των επιπλέον εξετάσεων, θα ήταν, ίσως, δυνατή η εύρεση διαφορετικών τρόπων αποζημίωσης για τις εξετάσεις αυτές, όπως για παράδειγμα η αποζημίωση της εξέτασης κατευθείαν στον ασφαλισμένο και όχι στο εργαστήριο και η έκπτωση των εξετάσεων αυτών από τις φορολογικές υποχρεώσεις τους”, προτείνουν.

Βέβαια, οι υπογράφοντες Ιατροί Ακτινολόγοι, διαφόρων θέσεων δ(ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, συμβεβλημένοι ή μη με τον ΕΟΠΥΥ, ιατροί του ΕΣΥ, κλπ), δεν παραλείπουν να τονίσουν πως πληροφορήθηκαν για την πρόθεση του Π. Πολάκη για συνταγογράφηση, τιμολόγηση και δωρεαν κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ για τις ασφαλισμένες, της ψηφιακής μαστογραφίας από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Αναμφισβήτητη είναι η ανάγκη του γυναικείου πληθυσμού της χώρας να υποβάλλεται στην προληπτική ψηφιακή μαστογραφία. Και ασφαλώς, είναι υποχρέωση της πολιτείας να χορηγεί δωρεάν την βασική αυτή εξέταση που αφορά την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού”, σημειώνουν.
Αλλά, ο κύριος προβληματισμός των 52 ακτινολόγων είναι ότι κανένα επίσημο όργανο της ειδικότητας της Ακτινοδιαγνωστικής, ή άλλος επίσημος φορέας, δεν κλήθηκε να συμμετέχει στην διαδικασία τιμολόγησης της εξέτασης. “Θεωρούμε ότι, στη διαδικασία τιμολόγησης οι πλέον αρμόδιοι για να έχουν άποψη θα ήταν εκείνοι οι οποίοι πληρώνουν το μεγάλο κόστος αγοράς, συντήρησης και λειτουργίας των ψηφιακών μαστογράφων, το μεγάλο κόστος της ψυχοφθόρας διαδικασίας που είναι η σωστή διάγνωση της ψηφιακής μαστογραφίας και το μεγάλο κόστος της συνεχούς επιστημονικής ενημέρωσης”, σημειώνουν.

Ζητούν από την ηγεσία της Αριστοτέλους, λοιπόν, έστω και την ύστατη στιγμή, να κληθούν σε διαβούλευση εκπρόσωποι της ειδικότητας και των συμβεβλημένων εργαστηρίων, ώστε να τιμολογηθεί σωστά, με οικονομοτεχνικά και ιατρικά κριτήρια, η ψηφιακή μαστογραφία και να υπολογιστεί, να καθοριστεί και να νομοθετηθεί η ανάλογη δαπάνη στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

“Πρακτικά προτείνουμε την άμεση πρόσκληση της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων, των Εκλεγμένων στα Δ.Σ. των Ιατρικών Συλλόγων Ακτινολόγων, του Συλλόγου Εργαστηριακών γιατρών «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» κ.α. σε διαβούλευση ώστε και να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των Ελληνίδων για δωρεάν πρόληψη αλλά και να μην δοθεί καίριο ή και τελειωτικό οικονομικό κτύπημα στα ιδιωτικά ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια”, καταλήγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου