Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - ΙΑΤROPEDIA
Όποιος ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα για την φετινή γρίπη, πρέπει να το κάνει ...σήμερα! Δεδομένου ότι για να αρχίσει να τον προστατεύει το εμβόλιο χρειάζονται περί τις δύο εβδομάδες, έχει ήδη αργήσει αρκετά, αλλά καλύτερα είναι να το κάνει αφού η γρίπη θα μείνει μαζί μας, όπως κάθε χρόνο, μέχρι τις αρχές Απριλίου...
Προσωρινά έχουμε ένα θύμα που χάθηκε το Δεκέμβριο και το οποίο δεν είχε εμβολιαστεί όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των 20 ασθενών που έχουν περάσει συνολικά από ΜΕΘ με επιπλοκές από τη γρίπη. Το στέλεχος που επικρατεί φέτος είναι αυτό του τύπου Β αλλά υπάρχουν και αρκετά του τύπου Α (Η1Ν1).
Εκτός από τον εμβολιασμό όσων έχουν υποκείμενα νοσήματα, ζουν και εργάζονται με βρέφη ή ηλικιωμένους, των λειτουργών Υγείας ή είναι άνω των 60 ετών, σημαντικό είναι να λαμβάνουμε και κάποια μέτρα προφύλαξης που είναι: Το συχνό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή όσων φτερνίζονται και βήχουν, ο συχνός αερισμός σπιτιού και γραφείου, και η αποφυγή να αγγίζουμε με τα χέρια μας το στόμα, τη μύτη και τα μάτια που είναι "είσοδοι' του ιού στον οργανισμό μας. Με τα πρώτα συμπτώματα πρέπει να ζητάμε έστω και τηλεφωνικά την βοήθεια γιατρού και να μην πηγαίνουμε στην εργασία ή το σχολείο όπου θα μεταδώσουμε τον ιό και σε άλλους...
Όπως αναφέρουν από το ΚΕΕΛΠΝΟ:
Κατά την εβδομάδα 3/2018 (15–21 Ιανουαρίου 2018) οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα 2/2018 .
Στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 146 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 129 από νοσοκομεία και 17 από τα δίκτυα Sentinel. Τα 38 (26%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 15 (39,5%) ήταν τύπου Α και τα 23 (60,5%) ήταν τύπου Β. Τα 14 στελέχη
τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών το 1 (7,1%) ανήκε στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 13 (92,9%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.
Από την εβδομάδα 40/2017 έως και την εβδομάδα 3/2018 (15–21 Ιανουαρίου 2018) καταγράφηκαν 20 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.. Κανένα από τα προαναφερθέντα κρούσματα σε Μ.Ε.Θ. δεν είχε εμβολιαστεί. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε 1 θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Το κρούσμα δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη.
Με βάση τα ανωτέρω, η Ελλάδα έχει πλέον εισέλθει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης. Επικρατούντες υπότυποι μέχρι τώρα φαίνεται να είναι ο Β και ο A (H1N1)pdm09. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου