Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

ΚΕΕΛΠΝΟ: Αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα – 77 νέα κρούσμα ιλαράς σε μία εβδομάδα

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του εμβολιασμού, με τον υπουργό Υγείας να επισημαίνει πως οι οδηγίες πρέπει να τηρούνται από όλους.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης έχει εισέλθει – με καθυστέρηση τεσσάρων εβδομάδων – η Ελλάδα, ενώ την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί και 77 νέα κρούσματα ιλαράς.

Σύμφωνα με την τακτική ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την εβδομάδα 15 έως 21 Ιανουαρίου οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη (γράφημα πιο κάτω).

Στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 146 “ύποπτα” δείγματα (129 από νοσοκομεία και 17 από ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς).

Από αυτά, τα 38 (26%) βρέθηκαν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 15 ήταν τύπου Α και τα 23 ήταν τύπου Β. Τα 14 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και το 1 ανήκε στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 13 στον πανδημικό υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 5 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας (20 από την αρχή της περιόδου). Κανένας από τους ασθενείς αυτούς δεν είχε εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Με βάση τα παραπάνω, η Ελλάδα έχει πλέον εισέλθει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης και οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης.

Ιλαρά

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί και 77 νέα κρούσματα ιλαράς, φτάνοντας συνολικά στα 1.262 (1.185 την περασμένη εβδομάδα).

ΟΙ επιστήμονες τονίζουν πως μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και υγειονομικό προσωπικό, το οποίο δεν έχει εμβολιαστεί.

Επισημαίνουν πως προστασία παρέχει ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικοι που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις κατά της ιλαράς.

Οδηγίες

Το θέμα προστασίας των πολιτών και του υγειονομικού προσωπικού έθεσε το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον υπουργό Υγείας.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε πως παρατηρούνται ελλείψεις, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην είναι εμβολιασμένοι επαρκώς κατά της ιλαράς.

Ο Ανδρέας Ξανθός σημείωσε πως για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού και των πολιτών υπάρχουν συγκεκριμένες και σαφείς οδηγίες εμβολιασμού από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι οδηγίες – είπε – πρέπει να τηρούνται από όλους, για να υπάρχει μια αποτελεσματική “ασπίδα” προστασίας από την ιλαρά και τη γρίπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου