Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

ΙΣΗ: «ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ»

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Ν.Π.Δ.Δ.)
ΚΡΙΤΟΒΟΥΛΙΔΟΥ 19 712 01 ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΤΗΛ.: 2810 283385 -2810 330193, FAX : 2810 330194 
Web: www.ish.gr, e-mail: info@ish.gr

Ηράκλειο, 22/01/2018

ΘΕΜΑ: «ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ»

Για άλλη μια φορά με την γνωστή τακτική του αιφνιδιασμού, το Υπουργείο Υγείας μας ανακοίνωσε το νέο τρόπο επιλογής και σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς. 

Ο κάθε γιατρός, παθολόγος ή γενικός ιατρός από την 1η Μαρτίου, θα έχει εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης έως 2250 άτομα. Αντίστοιχα οι παιδίατροι θα έχουν εγγεγραμμένο πληθυσμό 1500 παιδιών. Σύμφωνα με την ΥΑ (ΦΕΚ 340 Τεύχος Β’ 39/17.01.2018) που δημοσιεύθηκε: "... Η μηνιαία αποζημίωση υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την αποζημίωση βάσης με το πλήθος των εγγεγραμμένων ανά ηλικιακή ομάδα και τον συντελεστή της αντίστοιχης ηλικιακής ομάδας, και βαρύνει τον οικείο ΚΑΕ του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Με βάση τα ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη την ηλικιακή κατανομή του ενήλικου πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η αποζημίωση ενός οικογενειακού ιατρού με ειδικότητα γενικής ιατρικής ή παθολογίας υπολογίζεται στα 1.623,78€. Κατά το πρώτο τρίμηνο ισχύος της σύμβασης, η αμοιβή του εν λόγω οικογενειακού ιατρού ανέρχεται στα 1.623.78€ και εν συνεχεία προσδιορίζεται με βάση τα πραγματικά στοιχεία του εγγεγραμμένου σε αυτόν πληθυσμού ευθύνης, με ανώτατο όριο τα 2.000€..."

Διαθέτει δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ το υπέρογκο ποσό των 0.75 ευρώ κατά μέσο όρο, για κάθε ασφαλισμένο σε ένα προκαθορισμένο ασφυκτικό ωράριο των 4 ωρών ημερησίως. Είναι προφανές, δεν ενδιαφέρει η ποιότητα της περίθαλψης για τον πολίτη και η δυνατότητα του γιατρού να ανταποκριθεί στις πολύπλευρες υποχρεώσεις του. Επιπλέον ο γεωγραφικός καταμερισμός των θέσεων των ιατρών δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων αφού για την περιφέρεια των Νομών δεν προβλέπεται ανάπτυξη δικτύου ελευθέρων επαγγελματιών οικογενειακών ιατρών. Καταστρατηγείται έτσι η ελεύθερη επιλογή γιατρού, τόσο χρονικά όσο και χωροταξικά από την στιγμή που ο πολίτης μπορεί να επισκεφθεί μόνο συγκεκριμένο ιατρό και σε συγκεκριμένο προκαθορισμένο χρόνο. 

Για μια ακόμη φορά η προχειρότητα και η επιπολαιότητα μιας τόσο σοβαρής μεταρρύθμισης μας αφήνει άφωνους και η πρόταση μας για την Π.Φ.Υ. γίνεται επίκαιρη ξανά. Η αξιοπιστία, η αποτελεσματικότητα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απαιτεί τολμηρές τομές (προσοχή: όχι τοΜΥ) με βασικούς άξονες:

- Την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΙΑΤΡΟΥ από το πολίτη.

- Τον ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΑΝΑ ΑΣΘΕΝΗ για εξετάσεις και επισκέψεις με βάση την ηλικία, το φύλο και τη νοσηρότητα.

- Την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ του ασθενούς.

Κύριοι του Υπουργείου Υγείας, τολμήστε ακόμα και τώρα. 

Ο Πρόεδρος               Ο Γεν. Γραμματέας

Χάρης Βαβουρανάκης Γεώργιος Κοχιαδάκης

Ο Συντονιστής Ιατρών ΕΟΠΥΥ

Νικόλαος Λαθουράκης

12 σχόλια:

  1. Η ηλικία των εγγεγραμένων ασφαλισμένων αλλάζει κάθε χρόνο. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι μπορεί να υπολογίζονται ακριβώς και σωστά οι αμοιβές των γιατρών" Τι γυφτοβοειδιές είναι αυτές. Ένας Παθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εφκα θα πληρωνει ο Εοπυυ και τι εφκα ??? Ξερει κανενας. Γιατι αμα δεν πληρωνει και εφκα τοτε ειναι για φτυσιμο η συμβαση. Στην αντιθετη περιπτωση αμα πληρωνει Εφκα ειναι για δεσιμο ο Εοπυυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα πληρωνει ΕΦΚΑ το ειπε π Βαρδαροαχρηστος αλλα και αν πληρωνε παλι για φτυσιμο θα ηταν η συμβαση!

      Διαγραφή
  3. Μια ωρα τουλαχιστον για να φτιαξεις τον φακελο καθε ασθενους. Γιατι παιρνεις σαλοσπιρ? Για να αραιωνει το αιμα. Αντε βγαλε ακρη. Με 4 πενταωρα την ημερα , με εναν προχειρο υπολογισμο θα χρειαστει 1,5 χρονος μονο για τον φακελο ολων των ασθενων. Στειλε με και σε καρδιολογο, πνευμονολογο , ουρολογο
    κλπ. Γραψε και μια φερριτινη και psa. Κοιταξε με λιγο γιατι εχω και ενα βηχα 15 χρονια , ποναει η μεση μου και ενιοτε η κοιλια μου.Χώρια που το εγω σε πληρωνω θα παει συννεφο. Ωρε γλεντια...
    Ενα πακετο τσιγαρα = 4 ευρω/ημερα = 120 / μηνα. Γιατρος 0,7 ευρω/ μηνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παιδιά δεν είμαι ΓΙ αλλά θα είστε ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΡΟΙΔΑ αν συμβληθείτε! Τουλάχιστον οι καυκάσιοι κατσαπλιάδες των γυφΤΟΜΥ θα παίρνουν καθαρές αυτές τις πενταροδεκάρες , οι ιδιώτες θα πληρώνετε ενοίκιο, λειτουργικά, ΕΦΚΑ ......τελικά θα βάζετε και από την τσέπη σας ! Απορώ και που το προτείνουν μετά από το φιάσκο των ΤΟΜΥ ! Πέρα από καμιά πεντακοσαριά ζήτουλες του στυλ δουλεύω και με ένα πιάτο φασολάδα γιατί είμαι άχρηστος, αμφιβάλω αν θα βρουν σοβαρό γιατρό !

      Διαγραφή
    2. Πραγματικα ειναι να απορει κανεις που ελπιζουν οτι θα περασουν τετοιο εκτρωμα

      Διαγραφή
  4. ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΙΣΟΥΣ ΟΡΟΥΣ. ΕΟΠΥΥ ΣΥΜΒΑΣΗ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΡΑ ΠΑΠΑΛΑ ΟΙ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΕΟΠΥΥ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΥΦΤΟΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΑΡΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΘΑ ΤΑ ΔΕΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ???? Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΓΙΑΤΡΟ. ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΑΜΕΙ ΑΛΛΟΣ ΤΟ ΧΑΜΑΛΗ. ΑΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΘΑ ΣΥΝΤΑΣΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΛΟ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΤΟΥ (ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ). ΚΑΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΛΕΟΝ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ 10-20 ΧΡΟΝΙΑ. ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ. ΕΚΕΙ ΘΑ ΚΑΜΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝ Ο ΙΑΤΡΟΣ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΜΥ (ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΕΝ θα ειναι 4ωρο την μερα! το ΕΛΑΧΙΣΤΟ ωραριο θα ειναι 24 ωρες την εβδομαδα που σημαινει 5 ωρες την μερα!!!!! το λεει ξεκαθαρα η συμβαση!!!! επισης η συμβαση λεει "ελαχιστο" γιατι πολυ απλα αυτο το 5ωρο θα ισχυει για οσους δηλωθουν απο λιγους ασθενεις. αν καποιον ιατρο τον δηλωσουν 2250 ασθενεις, θα πρεπει υποχρεωτικα να εχει 7ωρο ωραριο καθε μερα!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οπως και στις γυφΤΟΜΥ,καμια πεντακοσαρια αποτυχημενους και καυκασιους θα μαζεψουν! Οι κτηνιατρικες ΤΟΜΥ,διαφημιση του ιδιωτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΙΑ ΤΟ 500 ΚΡΑΤΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ! ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΘΑ ΛΑΚΙΣΟΥΝ!

      Διαγραφή
  7. εχουν καθολου σκεψη,λογικη,και πανω απο ολα ενσθηναισθηση,αυτοι που τα φτιαχνουν αυτα η' τοχουν χασει τελειως??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βαρδαρομπουμπουνας: η ξεφτιλα των κτηνιατρικων ΤΟΜΥ δεν μας διδαξε τιποτα! Ειμαστε ανεπιδεκτοι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή