Την ώρα που η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επικαλείται σταδιακή επίλυση των σοβαρών προβλημάτων και την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας στον «ευαίσθητο» χώρο της υγείας, η ταλαιπωρία ασφαλισμένων και ασθενών εξακολουθεί και δεν περιγράφεται με πολύμηνες λίστες αναμονής για τα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία, με λιγότερες, τελικά, προσλήψεις σε σύγκριση με τις αποχωρήσεις προσωπικού και με εργαζόμενους με συμβάσεις και «μπλοκάκια» που ανά πάσα ώρα και στιγμή κινδυνεύουν να βρεθούν «μετέωροι».
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, κ. Γ. Χονδροζουμάκη, ότι μόνον το 2017 από τα τακτικά ιατρεία του νοσηλευτικού ιδρύματος πέρασαν ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου 120.000 άνθρωποι!
Δηλαδή καταγράφεται μία αύξηση, σε σύγκριση με πέρυσι, της τάξεως του 16-17%...
Κι όλα αυτά, όπως σημειώνει, με το ίδιο προσωπικό που υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια και με πολύ φτωχές προσλήψεις, σε αντιδιαστολή με όσα αναφέρει συχνά πυκνά τόσο η διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης όσο και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Αλλά για να μιλήσουμε με περισσότερα στοιχεία, στο ΠΑΓΝΗ, βάσει των εκτιμήσεων του συλλόγου εργαζομένων, σε ό, τι αφορά στις λίστες αναμονής για τα τακτικά ιατρεία, για οφθαλμολογικά περιστατικά, οι ασθενείς μπορεί να περιμένουν έως και για … 5 μήνες. Για κολονοσκοπήσεις και γαστροσκοπήσεις έως και 4 μήνες και πάει λέγοντας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, την περίοδο των Χριστουγέννων, στο Βενιζέλειο, σε έκτακτο περιστατικό που έχρηζε νοσηλείας, το συντομότερο ραντεβού για κολονοσκόπηση ορίστηκε στις … αρχές Μαρτίου!
«Τα νοσοκομεία απλώς παρέμειναν ανοιχτά. Κατά τα άλλα τίποτα δεν άλλαξε. Αυτό είναι το μόνο που άλλαξε», επισήμανε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ και μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ, Κυριάκος Θεοδοσάκης, προσθέτοντας ότι τα κονδύλια φέτος είναι λιγότερα από πέρυσι ενώ σε ό,τι αφορά στα αναλώσιμα, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η επίσημη απάντηση που παίρνουν από τη διοίκηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι ότι «λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι οι απαραίτητες πιστώσεις»!
Αυτό, όπως εξηγεί, έχει επιπτώσεις καθώς οι παραγγελίες σε αναλώσιμα και υγειονομικό υλικό καθυστερούν και εάν η διοίκηση δεν επιταχύνει τις διαδικασίες, σύντομα θα προκύψουν κι άλλα προβλήματα στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών.
Και στο ΠΑΓΝΗ όμως, σε ό,τι έχει να κάνει με το προσωπικό, υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω μετακινήσεων είτε εξαιτίας αδειών κύησης.
Ενώ κι εδώ όσοι εργαζόμενοι έπιασαν δουλειά, επί της ουσίας, δουλεύουν με ολιγόμηνες συμβάσεις και «μπλοκάκια»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου