Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Κίνδυνος για τα δημόσια νοσοκομεία από το Ελεγκτικό Συνέδριο


Σαν «δυναμίτης» κινδυνεύει να πέσει η απόφαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει την παράταση των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών ως μη νόμιμη.  in.gr

Για τους επικουρικούς γιατρούς

Σαν «δυναμίτης» κινδυνεύει να πέσει η απόφαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει την παράταση των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών ως μη νόμιμη. 

Η απόφαση μπορεί να αφήσει ξαφνικά «γυμνά» τα Δημόσια Νοσοκομεία, τα οποία τον τελευταίο καιρό βασίζονται στους επικουρικούς εργαζόμενους, υπάρχει κίνδυνος όμως να επηρεάσει το σύνολο του δημοσίου τομέα και δη τους ΟΤΑ οι οποίοι εκτιμάται ότι απασχολούν περισσότερους από 6.000 συμβασιούχους.

Τον παραπάνω προβληματισμό εκφράζουν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), οι οποίοι έχουν προκηρύξει πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 31/01/18. Κύριο αίτημά τους είναι να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός, να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Όπως αναφέρουν, ο αριθμός των επικουρικών γιατρών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι 2.100. Από αυτούς περίπου 600 κινδυνεύουν με απόλυση πριν καν λήξει η θητεία τους (λήγει 31/12/18) μόλις δημοσιευτεί η απόφαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει την παράταση των συμβάσεων ως μη νόμιμη. Μάλιστα αρκετοί από αυτούς παραμένουν απλήρωτοι για τον μήνα Δεκέμβριο.

Κατά κοινή ομολογία οι κενές θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών είναι πάνω από 6.500 χιλιάδες. Ακόμα και αν παραμείνουν οι 2.100 υπηρετούντες σήμερα επικουρικοί και διορισθούν και όλοι οι υποψήφιοι (1.045 σήμερα) για θέσεις επικουρικών και πάλι η κάλυψη θα είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες.

«Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει άμεσα την κοροϊδία και τον εμπαιγμό σε βάρος ασθενών και υγειονομικών, και να καλύψει όλα τα κενά με μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, ώστε να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία και να μπορούν οι ασθενείς να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας», τονίζουν.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη, ημέρα απεργίας, οι γιατροί θα συγκεντρωθούν στις 12 μ. έξω από το υπουργείο Υγείας.

Έλενα Φυντανίδου
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου