Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Σάλος από τη σύλληψη Τούρκων γιατρών, επειδή δεν υποστήριξαν την εισβολή στη Συρία

Οι γιατροί τέθηκαν από κράτηση, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της “προπαγάνδας, η οποία υποστηρίζει μία τρομοκρατική οργάνωση, προκαλώντας έτσι το δημόσιο αίσθημα”.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Σοβαρές ανησυχίες προκαλεί η σύλληψη 11 συνδικαλιστών γιατρών από το τουρκικό καθεστώς, επειδή δεν στήριξαν την εισβολή της χώρας τους στη Συρία.

Όπως μεταδίδουν την Τρίτη τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, Τούρκος εισαγγελέας διέταξε την κράτηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Τουρκικής Ιατρικής Ένωσης (ΤΤΒ).

Ο λόγος της σύλληψής τους είναι πως η Ένωση αρνήθηκε να υποστηρίξει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, που διεξάγεται στα βόρεια της Συρίας.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα στην Άγκυρα, η αστυνομία άρχισε τις απαραίτητες διαδικασίες το πρωί, ενώ αστυνομικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε οκτώ επαρχίες.

Ο πρόεδρος της TTB Ραζίτ Τουκέλ και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν συλληφθεί σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Twitter, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Αλί Σεκέρ (CHP).

Η σύλληψη προκάλεσε την αντίδραση του γραμματέα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δημήτρη Βαρνάβα.

H TTB – σημειώνει – αποτελεί σύλλογο αντίστοιχο του δικού μας ΠΙΣ και έχει ως μέλη περί τους 83.000 Τούρκους γιατρούς. Διαμαρτυρήθηκε για τις πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή των Κούρδων της Συρίας δηλώνοντας:

“Ως μέλη ενός επαγγέλματος που έχουμε ορκιστεί να σώζουμε ζωές, έχουμε πάντα ως πρώτο και κύριο καθήκον μας να υπερασπιζόμαστε τη ζωή και να δεσμευόμαστε να διατηρούμε το περιβάλλον της ειρήνης”.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, είναι επιβεβλημένο όλοι οι συλλογικοί φορείς των γιατρών να λάβουν άμεσα θέση και να καλέσουν την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει τους συναδέλφους μας και να τερματίσει τη νέα αιματοχυσία που ξέσπασε στην πολύπαθη Συρία.

Προπαγάνδα

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των συλληφθέντων Ziynet Ozcelik, οι γιατροί τέθηκαν από κράτηση, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της “προπαγάνδας η οποία υποστηρίζει μία τρομοκρατική οργάνωση, προκαλώντας έτσι το δημόσιο αίσθημα”.

Ο τουρκικός σύλλογος ΤΤΒ είναι από τα μικρότερα σε αριθμό μελών τουρκικά συνδικάτα, που έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους στην εισβολή στρατευμάτων στη Συρία.

Έπειτα από τη δημοσιοποίηση της παραπάνω θέσης τους, μέλη του Συλλόγου δέχτηκαν απειλές μέσω τηλεφώνου, emails και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου