Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

ΠΦΥ: Οι επαγγελματίες υγείας στις ΤΟΜΥ πιάνουν το όπλο τους - Ομιλίες, δράσεις, παρεμβάσεις



Για τη νέα πραγματικότητα στο ΕΣΥ που αφορά στη Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την Πέμπτη, σημειώνοντας ότι οι ΤΟΜΥ έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρώτες δραστηριότητες προς το πληθυσμό, με ομιλίες, επισκέψεις σε σχολεία, παρεμβάσεις σε χρονίως πάσχοντες, υπηρετώντας ουσιαστικά τον πρωταρχικό τους σκοπό που είναι η πρόληψη και προαγωγή υγείας. 

Onmed.gr

Η πρώτη τους δε δράση αναμένεται να είναι η ενημέρωση των πολιτών, αναφορικά με τη δυναμική του εμβολιασμού, με αφορμή την επικείμενη Παγκόσμια Εβδομάδα για τους Εμβολιασμούς (από 24 έως 30 Απριλίου).

Η έναρξη λειτουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας στην χώρα, σηματοδοτεί την καινούρια πορεία του δημόσιου συστήματος υγείας που έχει ως άξονες την επένδυση στην υγεία των πολιτών, την αποτροπή της ασθένειας και την φροντίδα των αδύναμων και χρονίως πασχόντων, αναφέρει η ηγεσία σε ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Στον πυρήνα αυτής της μετάβασης βρίσκεται η διεπιστημονική Ομάδα Υγείας, που αποτελείται από ιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτριες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικό προσωπικό, επιστήμονες που καλούνται να ανταποκριθούν δημιουργικά στις νέες προκλήσεις.

Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία 6 Τοπικών Ομάδων Υγείας στην Άμφισσα, τον Βόλο, την Θήβα, την Λαμία και την Λάρισα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα συστήνονται δύο ακόμη ΤΟΜΥ στην πόλη της Χαλκίδας και στην συνέχεια στις πόλεις της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Τα Κέντρα Υγείας της 5ης ΥΠε, όλα τα προηγούμενα χρόνια, εκτός από τις σταθερές υπηρεσίες για την περίθαλψη της υγείας του πληθυσμού, πραγματοποιούσαν προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας, μεταξύ των οποίων η εμβολιαστική κάλυψη παιδιών και ενηλίκων, οι οδηγίες διατροφής και υγιεινής σε σχολεία, τα τεστ Παπανικολάου και οι μαστογραφίες στον γυναικείο πληθυσμό, ο οδοντιατρικός έλεγχος μαθητών δημοτικού και γυμνασίου και πληθώρα ενημερωτικών ομιλιών και διαλέξεων με ευρεία θεματολογία.

Την προηγούμενη χρονιά, η 5η ΥΠε ξεκίνησε μια προσπάθεια συστηματικής οργάνωσης και εφαρμογής αυτών των προγραμμάτων, με την σύσταση Ομάδων Υγείας σε κάθε Κέντρο Υγείας. Η σύνθεσή τους, όπως και στις Τοπικές Ομάδες Υγείας, είναι διεπιστημονική και σκοπός τους είναι η ανάπτυξη δράσεων για την προστασία της υγείας του πληθυσμού, με τεκμηριωμένες και μετρήσιμες μεθόδους. Συνολικά, μέλη των Ομάδων Υγείας σε όλα τα Κέντρα Υγείας είναι 220 επαγγελματίες υγείας, ενώ μία ομάδα από αυτούς (80) εκπαιδεύτηκαν στις βασικές αρχές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στην οργάνωση προγραμμάτων στην κοινότητα και στην επικοινωνία και την δυναμική των ομάδων.

Ως πρώτη κοινή δραστηριότητα, αυτές οι Ομάδες Υγείας ανέλαβαν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν παρεμβάσεις στα Κέντρα Υγείας και την κοινότητα, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα για τους Εμβολιασμούς (24 έως 30 Απριλίου 2018) και την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Τσιγάρο (31 Μαΐου 2018).

Παράλληλα, οι ΤΟΜΥ έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρώτες δραστηριότητες προς το πληθυσμό με ενημερωτικές ομιλίες (Λάρισα, Αγριά Βόλου, Άμφισσα), επισκέψεις σε σχολεία (Ν. Ιωνία Βόλου, Αγριά Βόλου), παρεμβάσεις σε χρονίως πάσχοντες (Αγριά Βόλου ) κ.ά.».

και καταλήγει το υπ. Υγείας στην ανακοίνωσή του:

«Η διοίκηση της 5ης ΥΠε, φιλοδοξεί το δίκτυο των ΤΟΜΥ και των Ομάδων Υγείας να αποτελέσει την πλευρά του δημόσιου συστήματος που θα εξασφαλίσει την διατήρηση της υγείας των ατόμων, της οικογένειας και της κοινότητας, θα ισχυροποιήσει τους δεσμούς και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες, συμβάλλοντας στην πραγματική βελτίωση της υγείας του πληθυσμού».

10 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ego epagelmatia gyfTOMI milisi skolio ! Exigisa pidia poso diskolo ine gini medik Ingusetia! Prepi vri 2000€ diladi klepsi poli portofoli!Meta erti elada pu kani tipota den eleghi paristani giatri! Tora sideroni papu mazepsi alo 2000€ gia idikotita!

      Διαγραφή
    2. Φίλε μου γιατί αναρωτιέσαι; Αντικείμενο εργασίας (ασθενείς) δεν έχουν και έτσι πήραν τις ρούγες και άρχισαν τις ομιλίες.... Πρέπει κάτι να κάνουν να προβάλλονται.

      Διαγραφή
  2. 15 κτηνιατρικες γυφτουλοΤΟΜΥ εκαναν οι μπολσεβικοπροι και οχι μονο με αιτουντες αλλα και αποσπασμενους γιατρους ΚΥ! Ποσοι να ειναι οι ..... καραεπαγγελματιες? Οχι πανω απο.....60!!! Αυτοι θα κανουν την .....ΠΦΥ? Ω ρε .....γιδια.....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υποδικος Βαρδαχρηστος: αυτο ειναι το μυστικο υπουργε μου! Δεν εχει σημασθα που αποτυχαμε σε ολα!Θα εκδιδουμε εικονικες εντολες/ανακοινωσεις για .....εικονικες Δομες/δρασεις!!!
    Ξανθοκηφηνας: πουλα.....τρελα και ασε τα ζωα που μας ψηφισαν να ψαχνουν ΠΦΥ.....υπαρχουν και οι κτηνιατροι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι ζούμε Θεέ μου? αν μη τι άλλο στην προπαγάνδα δεν παίζονται. Μου θυμίζουν την Αλβανία επί Χότζα που βυθισμένη στο σκοτάδι τη νύχτα (δεν υπήρχε ρεύμα) τους παραμυθιάζανε ότι στην απέναντι Κέρκυρα τα πάντα ήταν φωταγωγημένα ως βασανιστήριο για να μην κοιμούνται. Αν μη τι άλλο είναι ευρηματικοί. Ας όψεται ο ΕΝΦΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαχαχαχχαχχαχχα! Απίστευτοι τύποι! Που τα βρίσκουν τόσο καλά ναρκωτικα;χαχαχαχαχαχαχα!Κάθε νέα ανακοίνωση Είναι πιο αστεία από την προηγούμενη!Μπράβο στην κυβερνησαρα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή