Τρίτη 17 Απριλίου 2018

ΙΣΗ «Υπουργική απόφαση περί καθιέρωσης και εφαρμογής συστήματος παραπομπών».

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Ν.Π.Δ.Δ.) 
ΚΡΙΤΟΒΟΥΛΙΔΟΥ 19 712 01 ΗΡΑΚΛΕΙΟ 
ΤΗΛ.: 2810 283385 -2810 330193, FAX : 2810 330194 
Web: www.ish.gr, e-mail: info@ish.gr

Ηράκλειο, 17/4/2018 
Αριθμ. πρωτ.: 656 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ 

ΘΕΜΑ: «Υπουργική απόφαση περί καθιέρωσης και εφαρμογής συστήματος παραπομπών». 

Κύριε Υπουργέ, 

με έκπληξη και αγανάκτηση διαβάσαμε την υπουργική απόφαση (Γ1α/Γ.Π.οικ.29106/13-4-2018) περί καθιέρωσης και εφαρμογής συστήματος παραπομπών για την πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας. Σύμφωνα με αυτήν, η παραπομπή των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς (καρδιολόγους, ορθοπαιδικούς, δερματολόγους, οφθαλμίατρους, κ.λπ.) θα γίνεται με παραπεμπτικό που θα καθορίζει την «κυκλοφορία» του πολίτη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρετε, στο δημόσιο σύστημα υγείας. 

Κύριε Υπουργέ, 

ο πολίτης δεν είναι «λήπτης υπηρεσιών υγείας» όπως αναφέρετε στην πρώτη κιόλας παράγραφο. Είναι ασθενής που αναζητά την άμεση, αποτελεσματική και αξιόπιστη λύση του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει. Ο οικογενειακός γιατρός, δεν υποστηρίζει την «κυκλοφορία» του πολίτη στο σύστημα, ούτε ενεργεί ως πλοηγός, όπως χαρακτηριστικά επίσης αναφέρετε. Είναι ο γιατρός, υπεύθυνος για να κατευθύνει την πρόληψη, την παρακολούθηση της πορείας και τον συντονισμό της συνεργασίας με τους ειδικούς γιατρούς. 

Ορίζετε τρεις κατηγορίες παραπομπών. Την άμεση, των δέκα (10) ημερών, την προληπτική, των εξήντα (60) ημερών και των χρονίων νοσημάτων, των δώδεκα (12) μηνών. Αυξάνει δηλαδή, ο χρόνος αναμονής και «κυκλοφορίας» - για να χρησιμοποιήσουμε δικούς σας όρους - του ασθενή στο σύστημα στην προσπάθειά του να λύσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Είναι προφανές με την απόφασή σας αυτή καταργείτε την ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον πολίτη οδηγώντας τον σε ένα δαιδαλώδες σύστημα γραφειοκρατίας στην προσπάθεια... «να βρει την υγειά του». 

Στο διευκρινιστικό δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας, της 16ης Απριλίου 2018, μεταξύ άλλων, ορίζεται ως χρόνο έναρξης του συστήματος παραπομπών την 1.1.2019. Δίνεται επίσης προτεραιότητα σε όσους αξιοποιούν το σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού, των ΤΟΜΥ δηλαδή, γιατί άλλο δεν υπάρχει, μετά τη παταγώδη αποτυχία της προκήρυξης των οικογενειακών ιατρών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν ξεκαθαρίζεται επίσης αν τελικά θα αποζημιωθούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί για τους ασθενείς που θα εξετάσουν χωρίς την προηγούμενη παραπομπή του όπως αυτή ορίζεται με την απόφασή σας. 

Κύριε Υπουργέ, 

στην πραγματικότητα τόσο η απόφασή σας όσο και το διευκρινιστικό δελτίο τύπου του Υπουργείου που ακολούθησε, ομολογούν εμφατικά την πλήρη και καθολική αποτυχία της επιχειρούμενης μεταρρύθμισής σας. 

Η Πρωτοβάθμια Υγεία στην Χώρα μας απαιτεί όραμα, κοινή λογική, νέο σχεδιασμό έχοντας σαν μοναδικό στόχο την αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα στην φροντίδα της υγείας του Έλληνα πολίτη. Έχει ανάγκη από τόλμη, τομές (όχι ΤΟΜΥ) και λύσεις άμεσα εφαρμόσιμες. Με βάση την ολοκληρωμένη πρόταση μας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (πατήστε εδώ), προτείνουμε: 

Ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον πολίτη χωρίς γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς. 

Άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας του ασθενούς ως μέσου καταγραφής και ελέγχου επισκέψεων και φαρμακευτικής δαπάνης. Μέσω αυτής, καθιέρωση κλειστού δυναμικού προϋπολογισμού του ασθενούς λαμβάνοντας υπόψη το φύλο, την ηλικία και τη νοσηρότητα. Οι χρόνιες ασθένειες (π.χ. ο σακχ. διαβήτης είναι εκτός ορίου εξετάσεων), ακολουθούν το δικό τους επιστημονικό πρωτόκολλο. 

Ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον πολίτη. 

Δημιουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου 24ωρης εφημερίας που θα αποφορτίσουν τα Νοσοκομεία από τα επείγοντα που δεν χρειάζονται νοσηλεία. 

Αξιοποίηση όλου του ιατρικού ανθρώπινου δυναμικού, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους γιατρούς του κρατικού τομέα, δίδοντας κίνητρο παραμονής στους νέους γιατρούς, ποιότητα, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. 

Αξιοποίηση των ενωσιακών πόρων σε προγράμματα πρόληψης γιατί η πρόληψη στοιχίζει λιγότερο της θεραπείας. 

Η ιατρική συνταγή να είναι απαραίτητη για την χορήγηση των φαρμάκων. Να εφαρμοστεί επιτέλους η θεραπεία μηνός και το ημερήσιο κόστος νοσηλείας στην χορήγηση όλων των φαρμάκων. 

Ο Πρόεδρος                Ο Γεν. Γραμματέας 

Χάρης Βαβουρανάκης   Γεώργιος Κοχιαδάκης 

Συντονιστής Ιατρών ΕΟΠΥΥ 
Νικόλαος Λαθουράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου