Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

‘’Μεγάλη η ανάγκη εξίσωσης τιμής και δαπάνης στα φάρμακα’’

Ασύλληπτο: 600.000 ευρώ ετησίως για καινοτόμο φάρμακο και 500.000 ημερησίως για την ενοικίαση περιπτέρου! Τι αποκαλύπτουν παράγοντες της αγοράς.


Μονόδρομος - και για την Ελλάδα - έχει καταλήξει η αναζήτηση μιας νέας ισορροπίας στην εξίσωση της τιμής από τη μία και της δαπάνης από την άλλη. Αναζήτηση που απασχολεί παγκοσμίως όλες τις κυβερνήσεις, οι οποίες, αν και θεσπίζουν μέτρα περιορισμού και χειραγώγησης των δαπανών υγείας, αυτές τελικώς ξεφεύγουν από τους όποιους προϋπολογισμούς και εκτοξεύονται σε ύψη χωρίς οροφή.

Μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ένα καινοτόμο φάρμακο που κοστίζει 600.000 ευρώ ανά έτος και ανά ασθενή. Την ίδια στιγμή, οι φαρμακοβιομηχανίες ωρύονται που δεν μπορούν να μειώσουν τις τιμές τους όταν για την παρασκευή ενός μοναδικού φαρμάκου, το κόστος ανέρχεται στα 5 δισ. δολ. Ποσό που αμφισβητείται ευθέως από Οργανισμούς -πιο πρόσφατα από τον Ολλανδικό οργανισμό ΚCE- κατεβάζοντάς το στα 900 εκατ. δολ. περίπου.

Όλα δείχνουν ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπου οι δαπάνες υγείας-φαρμάκου έχουν φθάσει σε οριακό επίπεδο και σαν ποσοστό του ΑΕΠ και σε απόλυτα νούμερα, είναι επιτακτική η ανεύρεση μιας νέας ισορροπίας στην εξίσωση τιμής δαπάνης για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας όπου θα πρέπει να έχουν επαναπροσδιοριστεί οι παράμετροι που θα την ορίζουν. 

Μία τέτοια παράμετρος που θα έπρεπε να επαναπροσδιοριστεί, υποστηρίζουν παράγοντες της ελληνικής αγοράς, είναι η προβολή που πραγματοποιείται σε ένα σκεύασμα, και η οποία επιδιώκει μέσω της μεγαλύτερης διείσδυσής του να μεγιστοποιήσει τα κέρδη.

Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα από την πρόσφατα συσταθείσα Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, μας ανέφερε ότι η βιομηχανία για παράδειγμα αντιδρά στην επιβολή του τέλους του 25% στα καινοτόμα φάρμακα, τη στιγμή που μπορεί σε κάποιο πανευρωπαϊκό συνέδριο να δαπανά έως και 500.000 ευρώ την ημέρα μόνο για την ενοικίαση ενός περιπτέρου προβολής της, εκτάσεως 200-300 τ.μ.

Έρευνα πάντως που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2000-2007 έδειξε ότι οι εταιρείες παραγωγής αρχέτυπων δαπανούσαν παγκοσμίως κατά μέσο όρο το 17% του κύκλου εργασιών τους από τα συνταγογραφούµενα φάρµακα σε Ε&Α (1,5% του κύκλου εργασιών δαπανήθηκε για βασική έρευνα, δηλαδή έρευνα για την ανακάλυψη ενδεχόμενων νέων φαρμάκων, και το 15,5% του κύκλου εργασιών δαπανήθηκε για την ανάπτυξη των ενδεχόµενων φαρµάκων µέσω δοκιµών σε προϊόντα αρκούντως ασφαλή και αποτελεσματικά προς εμπορία) και το 23% σε δραστηριότητες μάρκετινγκ και εμπορικής προώθησης. Η µεγαλύτερη κατηγορία δαπανών των εταιρειών παραγωγής αρχέτυπων κατά το 2007 ήταν η παραγωγή (51%) ακολουθούµενη από το µάρκετινγκ (13%) και τις δραστηριότητες Ε&Α (7%). Από τα ποσοστά αυτά προκύπτει η διαφορετική διάρθρωση των δαπανών των εν λόγω εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου